SVE ZANIMA

Počasti su im odavno oduzete, no hoće li za kraljičin sprovod Harry i Andrew ipak odjenuti vojne odore?

12.09.2022 u 17:53

Bionic
Reading

Nakon što je na današnjoj procesiji, kao i u katedrali St. Giles, gdje je izložen kraljičin lijes, jedini princ Andrew bio odjeven u jutarnje odijelo, postavlja se pitanje hoće li on, kao i njegov nećak Harry, barem za kraljičin sprovod moći odjenuti vojnu odoru

Buckinghamska palača potvrdila je kako će na pet velikih ceremonijalnih događaja, a koji prethode velikom kraljičinom državnom sprovodu koji će se održati u ponedjeljak, 19. rujna, samo zaposleni članovi kraljevske obitelji koji imaju vojne činove nositi na istima vojne odore.

To znači da će kralj Charles III, princeza Anne i princ Edward, baš kao danas u katedrali na misi, izaći u tradicionalnim odorama na sve događaje žalosti, a u istoj će im se pridružiti i kraljev najstariji sin, princ William.

  • +14
Djeca kraljice Elizabete II. pratila su mrtvačka kola do crkve u Edinbourghu Izvor: Profimedia / Autor: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

S druge strane, Charlesov mlađi sin, princ Harry, kao i njegov mlađi brat, princ Andrew, budući da više nisu aktivni članovi kraljevske obitelji, iste neće moći nositi. Oni će se na zakazanim događajima pojavljivati u tamnim odijelima, koji su predviđeni za žalosti, a posebna iznimka bit će posljednje bdijenje, u trenutku kada lijes stigne u Westminster Hall. Tada je, kako pišu britanski mediji, za princa Andrewa odobreno da nosi vojnu odoru kao znak poštovanja prema kraljici.

  • +13
Princ William, Kate Middleton, princ Harry i Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: James Whatling / The Mega Agency / Profimedia

Princ Andrew proveo je čak 22 godine u Kraljevskoj mornarici, gdje je bio pilot helikoptera i to tijekom Falklandskom ratu 1982., no nakon siječnja 2022. i optužbi za seksualno zlostavljanje Virginije Roberts Giuffre, oduzete su mu sve vojne titule i kraljevska pokroviteljstva.

S druge strane princ Harry, koji je desetljeće služio u britanskoj vojsci, svoja je tri počasna vojna naslova izgubio nakon što su on i Meghan Markle odstupili sa svojih funkcija. Upravo zbog toga ni Harry, baš kao ni njegov stric Andrew, neće nositi vojnu odoru na pogrebu, ali on, za razliku od njega, nije dobio priliku istu prošetati na posljednjem bdijenju.

Inače, odluka o uniformama razlikuje se od one kada je održan sprovod princa Philipa u travnju 2021., kada je Buckinghamska palača objavila da niti jedan stariji član kraljevske obitelji neće nositi tradicionalne vojne uniforme.