misteriji i povijest drevnog egipta

Otkrijte tajne drevne civilizacije u novoj sezoni ‘Izgubljena blaga Egipta’

02.11.2021 u 09:53

Bionic
Reading

Dokumentarna serija u osam nastavaka prati međunarodni tim arheologa tijekom iskapanja u Egiptu

Posvjedočite otključavanju tajni i revolucionarnim novim otkrićima o drevnoj i fascinantnoj egipatskoj civilizaciji u trećoj sezoni dokumentarne serije Izgubljena blaga koja će se prikazivati od subote, 6. studenog u 22:00 h ekskluzivno na National Geographicu.

Kamere National Geographica ovjekovječile su arheološka iskapanja diljem Egipta i naporan rad tima modernih i neustrašivih međunarodnih istraživača na prvoj crti arheologije, u nesnosnim vrućinama i na negostoljubivom terenu, a sve s ciljem pronalaska otkrića života. Kako bi se uzbudljiva otkrića gledateljima što bolje dočarala korištena je najmodernija tehnologija koja nas uvodi u samo srce akcije - puzanje ispod piramida, otkrivanje davno izgubljene grobnice i pronalazak tri tisuće godina stare mumije.

Pratit ćemo doktora znanosti Mohameda Megaheda prilikom ulaska u najveću piramidu ikada sagrađenu za neku egipatsku kraljicu i u njezine pogrebne odaje u koje od vremena kada je sagrađena, prije otprilike četiri tisuće godina, nitko nikada nije kročio. U seriji ćemo vidjeti i doktoricu znanosti Kathleen Martinez koja će nas odvesti u hram Taposiris Magna gdje će se po prvi put istražiti tajni tunel ispod hrama. Hram datira još iz vremena Kleopatre, a unutar tunela pronalazi skrivena vrata za koja vjeruje da je mogu odvesti do izgubljene grobnice fascinantnog, posljednjeg egipatskog faraona.

Izgubljena blaga Egipta Izvor: Promo fotografije / Autor: Windfall Films

Također, arheolozi će potražiti dokaze koji objašnjavaju razvoj i uspon mumifikacije, jedne od velikih misterija drevnog Egipta, te će istražiti i možda jednu od najstarijih mumija ikada pronađenih. Ući će u još netaknutu grobnicu kako bi naučili na koji je način mumifikacija opstala čak i nakon kraja egipatske civilizacije, ali i u grobnicu prepunu tijela ''običnih'' Egipćana koji su također pokušavali iskusiti zagrobni život. Istražit ćemo i otkud faraonima toliko bogatstvo, zavirit ćemo i u raskošnu potopljenu grobnicu iz koje su brojni pljačkaši krali zlato i artefakte tijekom minulih desetljeća. Mnogi misteriji, oni znani i manje znani, a vezane za drevni Egipat oduvijek su golicali maštu znanstvenika, arheologa i povjesničara, ali i brojnih turista koje odavna privlače piramide, faraoni i mistika vezana uz dolinu Nila.

Premijera treće sezone Izgubljena blaga Egipta je u subotu, 6. studenog u 22:00 h na National Geographicu i moći će se pratiti svake subote u 22:00 sata.