nagradnjače

Osvojite ulaznice za Sonyu Yonchevu u Lisinskom

27.10.2017 u 16:06

Bionic
Reading

Nakon pobjede na vodećem svjetskom opernom natjecanju Operalia Placida Dominga u milanskoj Scali, 2010., sopranistica Sonya Yoncheva postala je zvijezdom jasnoga sjaja na opernomu nebu i jedna od najzanimljivijih i najistaknutijih vokalnih umjetnica svojega naraštaja

Nezaobilazna je okosnica produkcija vodećih opernih kuća kao što su: Metropolitan Opera, Royal Opera House, Bayerische Staatsoper, Deutsche Staatsoper Berlin, Wiener Staatsoper, Teatro alla Scala i Opéra de Paris. U tumačenju kultnih uloga opernog repertoara: Mimi u Puccinijevoj La Boheme, Vitelije i Grofice Almavive u Mozartovim operama La Clemenza di Tito i Le nozze di Figaro, Gilde, Desdemone i Elizabete Valonske u Verdijevim  operama Rigoletto, Otello i Don Carlos, Margarete u Gounodovom Faustu, Lucie di Lammermoor u istoimenoj operi G. Donizettija, Micaële u Bizettovoj Carmen, Tatjane i Jolante u Čajkovskijevim operama Jevgenij Onjegin i Jolanta, i dr., do izražaja dolaze snažna dramatska ekspresija, iznimna nježnost i ljepota glasa, koju prepoznaju i slušatelji i glazbena kritika.

Njenu interpretaciju naslovne uloge u Verdijevoj Travijati Die Welt je ispratio riječima: 'Ona je najprofinjenija Violetta nakon Marije Callas. Bugarska sopranistica Sonya Yoncheva jedna je od najboljih Travijata u svijetu danas.' Sonya redovito uspješno nastupa i na koncertnim pozornicama, i stavlja naglasak na povijesno osviještenu izvedbu barokne glazbe, ostvarujući suradnju s glasovitim Williamom Christijem u njegovu projektu Le Jardin des Voix s kojim je proputovala Europu, Rusiju i Sjedinjene Države. Ekskluzivno snima za Sony Classical za koji je objavila novi solo album barokne glazbe pod nazivom Händel, a snimala je i za Deutsche Grammophon. Medici.tv proglasila ju je Umjetnicom 2017. godine.

Na zagrebačkom gostovanju Sonyju će pratiti Zagrebačka filharmonija koja je ove godine nizu nagrada za iznimno umjetničko djelovanje pridružila i Nagradu Grada Zagreba, a pod ravnanjem istaknutog venecuelsko-švicarskog dirigenta Dominga Hindoyana. Njegovo se ime veže uz brojne istaknute svjetske orkestre i izvedbe kako koncertnog tako opernog repertoara u vodećim koncertnim dvoranama i opernim kućama. U sezoni 2013./14. imenovan je prvim asistentom Daniela Barenboima u Staatsoper Berlin.

U opernom svijetu nije lako postići uspjeh preko noći, a još manje postati zvijezdom. Međutim, Sonyju Yonchevu već sada nazivaju nasljednicom velikih diva, i prošlosti i sadašnjosti. 

Zahvaljujući besprijekornoj tehnici i mekoći glasa, Tatjana u izvedbi Yoncheve zasigurno će biti jedan od najvećih vrhunaca sezone.

Yoncheva je otvorila Met-2015/16-sezonu ulogom Desdemone u Verdijevom Otellu i postala zvijezdom večeri zasluživši visoke ocjene kritike i ovacije publike.

(Francisco Salazar, Opera Wire)

  • Sonya Yoncheva, sopran
  • Zagrebačka filharmonija
  • Domingo Hindoyan, dirigent

Program: H. Berlioz, J. Massenet, G. Bizet, G. Verdi, G. Puccini

Ulaznice

Čitateljima tportala darujemo ulaznice (10x2) za Sonyu Yonchevu u Lisinskom (utorak, 31. listopada 2017. u 19:30 sati), a dobitnici su Biserka Puncec, Ivana Bulajić, Hana Kubiček, Dražen Dolenec, Dubravka Bogdan, Sonja Šparica, Ankica Penava, Sandra Lekić, Anita Bronić i Franjo Kocijan.