KAMALA HARRIS I DOUG EMHOFF

On je njezin superheroj: U braku su tek šest godina, uz njega je spoznala pravu ljubav, a zahvaljujući njegovoj djeci dobila je priliku postati im 'Momala'

02.11.2020 u 06:40

Bionic
Reading

Kalifornijska senatorica Kamala Harris postala je krajem kolovoza potpredsjednička kandidatkinja Demokratske stranke na američkim predsjedničkim izborima, uz predsjedničkog kandidata Joea Bidena. Ona je prva crna osoba u američkoj povijesti koja je prihvatila kandidaturu za potpredsjedničkog kandidata, ali i prva osoba azijskog podrijetla koja je izabrana da se natječe za tu dužnost na izborima, a njezina ljubavna priča poprilično je zanimljiva

U jeku američke predsjedničke kampanje, koja će 3. studenog imati svoj grand finale te ćemo napokon doznati hoće li Bijelom kućom i dalje odjekivati glas Donalda Trumpa ili će palicu od njega preuzeti Joe Biden, jedno se ime provlači cijelo vrijeme. Riječ je naravno o Kamali Harris, kalifornijskoj senatorici koja je ujedno Bidenova zamjenica, odnosno kandidatkinja Demokratske stranke za potpredsjednicu.

O njezinoj političkoj karijeri i poslovnim uspjesima zna se već puno, no ono što je javnosti uvijek puno interesantnije privatni je život političkih kandidata. Od samog početka njezine kampanje uz nju čvrsto stoji suprug Doug Emhoff, a svoju potporu daje jasno i glasno, što po društvenim mrežama, što na javnim istupima, i, kako se čini, nema ni najmanjeg problema s time da ostane u njezinoj sjeni.

Dapače, on je tu da je zaštiti od svega. Tako je, primjerice, 2019., kada je držala govor, na pozornicu dojurio demonstrant, a Emhoff je i prije djelatnika osiguranja priskočio svojoj voljenoj supruzi u pomoć, baš poput nekog superheroja.

'Važno je da se možete zajedno smijati, a mi to rado i često činimo', rekli su u prvom zajedničkom intervjuu datom prekom Zooma za novi broj magazina People. U istom su otkrili kako se trude uskladiti rasporede i obaveze, ali i paze da se redovito čuju. 'Trudimo se i čim više da svaku noć provedemo zajedno. Upravo tada uspijemo nadoknaditi sve propuštene razgovore.'

  • +5
Kamala D. Harris, Doug Emhoff Izvor: Profimedia / Autor: Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

Za razliku od Joea i Jill Biden, koji su u sretnom braku već više od 40 godina te su zajedno prošli već nekoliko predsjedničkih kampanji, za Kamalu Harris i Douga Emhoffa ovo je prvi susret s time, no pred njima je još puno vremena.

Senatorica i njezin suprug vršnjaci su i oboje imaju 55 godina, a u braku su točno šest godina. Njihova kombinacija podrijetla poprilično je zanimljiva. Naime dok je Kamala tamne boje kože i indijskog podrijetla te je baptistica poput svog oca, iako joj je majka otkrila običaje hinduizma, njezin suprug je bijelac židovskog podrijetla.

Na njihovom vjenčanju 2014. godine Emhoff je oko vrata nosio cvjetni vijenac, kako bi odao počast njezinu indijskom podrijetlu, a zajedno su potom, po židovskoj tradiciji, zgazili čašu. Za senatoricu je to prvi brak dok Emhoff iza sebe ima jedan propali, iz kojeg ima dvoje djece.

Iako danas njihov brak izgleda savršenim, nekada i nije bilo tako. Prije negoli su postali par, Emhoff nije bio ni najmanje siguran da će mu Kamala uzvratiti telefonski poziv. Tog se trenutka prisjetila sama senatorica u svojim memoarima ‘The Truths We Hold’ iz 2019. godine.

Naime 2013. njezina najbolja prijateljica Chrisette Hudlin upoznala je Emhoffa na poslovnom sastanku. Budući da je on odvjetnik u showbizu, njegov je odabir bio sasvim opravdan za sastanak kojem su prisustvovale Chrisette Hudlin i njezin suprug Reginald Hudlin, redatelj ‘Bumeranga’ i producent ‘Odbjeglog Djanga’. Nakon sastanka Chrisette ga je odlučila upoznati sa svojom prijateljicom - dala mu je njegov broj i naredila da ga ne smije potražiti na Googleu te da se mora susresti s njim prije negoli išta dozna o njemu.

Emhoff je svojoj budućoj supruzi poslao poruku jedne večeri i to s košarkaške utakmice LA Lakersa, da bi je potom drugog jutra nazvao i ostavio podulju glasovnu poruku. ‘Smatrao je da je njegova glasovna poruka katastrofa i da nema šanse da više ikada čuje njezin glas. Morao se dobro suzdržati da ju ponovno ne nazove i ostavi još jednu dugu poruku u kojoj bi objasnio i opravdao sebe iz prve poruke.’ Na sreću, nije to napravio, no Kamalu je sve to zapravo zaintrigiralo do te mjere da mu je odlučila uzvratiti poziv.

Njihov prvi telefonski razgovor potrajao je sat vremena i sve je teklo divno i bezbrižno. Jutro nakon prvog izlaska Emhoff joj je poslao mailom upit je li slobodna za još jedan izlazak. ‘Malo sam prestar za te igrice. Doista mi se sviđaš i želim da ovo uspije’, napisao joj je i ona ga nije mogla odbiti. Nakon drugog zajedničkog izlaska bio je spreman upoznati Kamalu sa svojom djecom - tada srednjoškolcem Coleom i osnovnoškolkom Ellom - no ona je odlučila još pričekati.

‘Kao dijete rastavljenih roditelja, znam koliko je teško kada tvoji roditelji počnu viđati druge osobe’, napisala je u memoarima Harris.

Službeno upoznavanje dogodilo se dva mjeseca kasnije, a Kamala se odmah zbližila s djecom kada su shvatili da imaju zajedničku ljubav prema legendi soula i jazza Royu Ayersu. Nakon što su završili s večerom u restoranu s morskom hranom djeca su je povela u Coleovu školu na izložbu: ‘Već sam bila itekako zapaljena za Douga, no vjerujem da su mi Cole i Ella u potpunosti otvorili oči.’

Dok u njezin život nije ušao Doug Emhoff, Kamala Harris bila je solo u 40-ima, posvećena politici, a čak je i kasnije, nakon njihovog upoznavanja, nastavila odvajati privatni život od karijere.

‘Znala sam ako dovedem nekog muškarca na neki događaj, ljudi će odmah krenuti nagađati o našoj vezi’, rekla je Kamala te je s Emhoffom bila u vezi čak šest mjeseci prije negoli ga je pozvala na svoj govor u javnosti. U ožujku 2014. on je bio spreman zaprositi ju tijekom njihovog odmora u Firenci, no na kraju je sve bilo ‘navrat-nanos’, a on je sav uzbuđen postavio pitanje dok su se pakirali i razgovarali o tome trebaju li naručiti hranu za van. Kada je shvatila da njegova rečenica ‘želim provesti život s tobom’ nije tu tek tako, već prosidba, Kamala se rasplakala. Vjenčanje, točnije mala ceremonija, održano je u kolovozu 2014. u Santa Barbari, a od prvog dana s njegovom je djecom dogovorila da im neće biti ‘maćeha’, već da će je zvati ‘Momala’.

Dapače, Kamala ima dobar odnos i s njegovom bivšom suprugom Kerstin, pa njih dvije često znaju zajedno navijati na dječjim utakmicama. ‘Nekada se šalimo da naša moderna obitelj funkcionira gotovo savršeno’, kaže. Nakon što je 2016. odabrana da uđe u Senat, Emhoff je počeo voditi život na dvije adrese - između Washingtona i Los Angelesa.

‘Mislim da će se Doug odlično snaći u novoj funkciji, a sve će prvenstveno podrediti tome da bude velika podrška Kamali, kao i da ona sama osjeti koliko je njihov brak snažan. Isto tako mislim da je on iznimno inteligentan i da ima dobrih ideja o ekonomiji, stoga će imati i dobrih savjeta’, rekao je bivši guverner New Hampshirea dok drugi tvrde kako se on jako dobro prilagođava svakoj novoj ulozi i odrađuje je glatko i bez pogovora, pa će se vjerojatno isto tako, ukoliko njegova supruga pobijedi, lako snaći u ulozi ‘drugog gospodina’.

Inače, Emhoff je nedavno uzeo neplaćeni odmor u odvjetničkoj firmi DLA Piper, u kojoj je partner od 2017. godine.