SNAŽNA PRVA DAMA

Olena Zelenska poslala emotivnu poruku svima koji pomažu, a pritom je istaknula Brigitte Macron

24.03.2022 u 09:39

Bionic
Reading

Prva dama Ukrajine u redovitoj je komunikaciji s ostatkom svijeta putem društvenih mreža, ali i intervjua u raznim svjetskim medijima. Olena Zelenska pokušava svijetu dočarati kakva se tragedija događa u njezinoj zemlji te na sve načine osigurava pomoć svom narodu. U jednoj od dirljivijih objava zahvalila je svima koji su se stavili na raspolaganje, ali istaknula je jednu osobu

Ratno stanje u Ukrajini iz dana u dan sve je gore, ubijene su stotine civila, ranjeno ih je jednako toliko, a već je tri milijuna Ukrajinaca pobjeglo iz zemlje kako bi našli sigurno utočište od ruske invazije. Osim ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, vodeću ulogu u osiguravanju komunikacije sa svijetom i obavještavanju o stvarnom stanju iz napadnute Ukrajine ima njegova supruga Olena Zelenska. Ona se u ova teška vremena okrenula svim modernim načinima komunikacije pa nas putem svog profila na Instagramu redovito obavještava o ratnim užasima.

Osim toga, s dobro skrivene lokacije u zemlji u stalnoj je vezi s vodećim svjetskim medijima te lidericama u svijetu politike. Ovoga puta obratila se poznatom francuskom listu Le Parisienu, naglasivši koliko je potpore dobila upravo od francuske prve dame Brigitte Macron.

Zelenska je objasnila da se apelu za pomoć, koji je poslan većini prvih dama Europe, prva odazvala upravo gospođa Macron.

'Moj apel se čuo. Zato želim ovom prilikom zahvaliti svim Europljanima koji pomažu našem narodu, koji pružaju dom Ukrajincima, hrane ih, usmjeravaju kako dalje. Baš poput nas, ni vi niste bili spremni na ovolik broj traumatiziranih ljudi u svojim zemljama. No vaša reakcija je vrijedna kolektivne Nobelove nagrade za mir. Svi Ukrajinci su vam zahvalni. Naša djeca nikada neće zaboraviti što ste učinili za nas', kazala je 44-godišnjakinja.

  • +18
Olena Zelenska Izvor: Profimedia / Autor: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Potom je riječi hvale pronašla za svog hrabrog supruga Volodimira Zelenskog, opisavši ga kao nevjerojatno smirenog i ustrajnog vođu. I sama je rekla da u ovim nevjerojatno teškim vremenima nastoji ostati sabrana i ne paničariti, ali ističe da je to ponekad jako teško.

'Suze mi dolaze na oči kada vidim sve žrtve ove agresije. Kada ugledam mrtvu djecu, obitelji pod terorom ruske vojske i njihove uništene domove. Ali i dalje nema mjesta panici. Panika dolazi onda kada ne znate što napraviti, a mi i ostatak Ukrajinaca znamo da je naš plan obraniti Ukrajinu i pobijediti u ovom ratu.'

Opisala je da joj je najstrašniji trenutak svako jutro provjeravati jesu li članovi njezine šire obitelji još uvijek živi. Zna da na jednak način funkcioniraju i mnogi Ukrajinci posljednjih mjesec dana.

'Ako vidim da je poruka koju sam poslala isporučena, u meni još uvijek vlada nada da su negdje živi i imaju signala na mobitelu', rekla je.

Potom se ponovno prisjetila pomoći koju je osigurala francuska prva dama Macron, a onda i poljska prva dama Agata Kornhauser-Duda. Obje su osigurale hospitalizaciju najteže bolesne ukrajinske djece koja se bore s rakom.