PRVA DAMA

Kako je Olena Zelenska gotovo preko noći postala ‘tajno’ i moćno oružje Ukrajine

08.03.2022 u 10:32

Bionic
Reading

Ukrajinska prva dama donijela je, baš poput svog supruga, odluku da će unatoč svemu s djecom ostati u Ukrajini. No Olena Zelenska ne sjedi prekriženih ruku, ne radeći ništa. Ona je odlučila putem društvenih mreža slati svijetu jasne poruke kako bi otkrila što se točno događa u njezinoj zemlji

Dok se predsjednik Volodimir Zelenski neumorno kreće opkoljenim ulicama glavnog ukrajinskog grada, a u ‘pauzama’ razgovara sa svjetskim političarima putem Zooma, njegova supruga Olena Zelenska postala je ključni igrač u vladinoj kampanji da na društvenim mrežama podiže moral Ukrajincima, ali i angažira međunarodnu zajednicu. Ovoga je tjedna ukrajinska prva dama pokrenula kanal preko mreže Telegram i koristi ga za pružanje provjerenih informacija svim građanima Ukrajine. Putem tog kanala Ukrajinci mogu dobiti i savjete kako se evakuirati, ali i kako pomoći u ratom zahvaćenom području te uz sve to dobiti psihološku pomoć.

‘Do prije desetak dana većina je Ukrajinaca na Olenu Zelensku gledala samo kao na suprugu komičara koji je postao njihov predsjednik. No,sada je uspoređuju s Michelle Obamom’, rekao je Jevgen Klopotenko, prijatelj i dobro poznati ukrajinski chef, koji je s prvom damom radio na projektu poboljšanja prehrane djece u školama diljem zemlje.

Sam predsjednik Zelenski odbio je izravnu ponudu Amerike da evakuiraju njega i njegovu obitelj unatoč tome što je bio itekako svjestan da su ga Rusi proglasili 'metom broj 1', a njegovu obitelj 'metom broj 2'. Gdje se oni točno nalaze, nije otkriveno zbog sigurnosnih razloga, no većina Ukrajinaca uvjerena je da su Olena i djeca s predsjednikom u Kijevu.

  • +18
Olena Zelenska Izvor: Profimedia / Autor: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

Putem društvenih mreža Olena Zelenska diže moral svojih sunarodnjaka, ali i skreće pažnju na one najranjivije - djecu. Kako je i sama majka, svjesna je strahova s kojima se susreću svi Ukrajinci: ‘Moja me djeca gledaju, stoga ne smijem paničariti ni plakati. Biti ću smirena i sigurna.’

I dok se Rusi, unatoč svojoj brojnosti, ali i superiornom naoružanju, bore s tim da steknu prednost u borbama za ukrajinske gradove, bračni par Zelenski pobjeđuje u ratu na društvenim mrežama protiv Kremlja i njegova širenja dezinformacija.

Od samog početka ruske invazije Zelenska je jasno dala do znanja da čvrsto stoji uz svog supruga, ali i cijeli ukrajinski narod, otkrivajući cijelom svijetu pravu istinu.

‘Ukrajinci su narod kojima je u krvi da ne vjeruju političarima. Tako da, otkako je Zelenski izabran za predsjednika, nisu obraćali pretjeranu pažnju na Olenu. No sada shvaćaju da je ona stvarna i da joj je stalo do njih’, otkrio je Klopotenko, koji je isto tako ostao u Kijevu, a svoj je restoran pretvorio u javnu kuhinju za potrebite - vojnike, ali i civile koji su ostali braniti svoj grad. Osim toga, i on putem društvenih mreža savjetuje Ukrajincima kako najbolje iskoristiti zalihe hrane da bi se prehranili.

Kako kaže, velika barijera za Olenu je bila ta što je i ona, baš poput njega, odrasla u obitelji u kojoj se govorio ruski. ‘U Ukrajini se ukrajinski jezik uči u školi, no kada je počeo njezin javni život, bilo je jasno koliko je za nju teško govoriti u javnosti na ukrajinskom. Griješila je, no sada joj ide bolje. Kada ovaj rat završi, nitko u Ukrajini više neće htjeti govoriti ruski.’

Olena Kijaško i Volodimir Zelenski odrasli su u istočnom dijelu Ukrajine i pohađali su istu srednju školu u gradu Krivij Rih, sjeverno od Krima. No upoznali su se tek 1995. na fakultetu, kada se ona priključila kazališnoj skupini u kojoj je Zelenski već bio član. Ljubav nije planula preko noći, posebice jer je ona u to vrijeme imala dečka. Vjenčali su se 2003., a kako je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom, tako je počela i njezina scenaristice te se pokazala iznimno uspješnom.

No onda se dogodio trenutak koji im je oboma promijenio život. Bilo je to kada je glumio u televizijskoj seriji učitelaj koji je postao predsjednikom Ukrajine. Godinr 2019. sve se s malih ekrana preselilo u njihov stvarni život, a Olena se isprva nikako nije slagala s njegovom odlukom da se kandidira.

‘Mogli ste na njezinom licu pročitati da jedino što želi je pobjeći od svega. No kada nešto prihvati, tome se u potpunosti posveti.' Gotovo preko noći Olena Zelenska morala se naviknuti na svoju novu ulogu - onu prve dame s kojom se sada u potpunosti saživjela.