BRIGA ZA NAJMLAĐE

Olena Zelenska otkrila na koji način Brigitte Macron i ostale prve dame Europe pomažu Ukrajini

09.03.2022 u 09:38

Bionic
Reading

Dok francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušava smiriti situaciju između Rusije i Ukrajine, njegova supruga Brigitte Macron čini to iz sjene, a sve o tome otkrila je ukrajinska prva dama Olena Zelenska

Francuska prva dama Brigitte Macron prva je na usluzi ukrajinskoj prvoj dami Oleni Zelenski u ovim teškim danima Ukrajinaca u ruskoj ratnoj invaziji. Supruge pojedinih europskih predsjednika ujedinile su se u prikupljanju nužno im potrebne medicinske pomoći.

Prvenstveno se to odnosi na djecu i najmlađe koji prolaze kroz sve užase rata. Prepoznala je to gospođa Macron pa praktički iz sjene, bez previše hvaljenja na društvenim mrežama, poslala svu moguću pomoć.

Osim izdašne donacije lijekova i medicinske opreme, Brigitte Macron osigurala je dolazak brojnih malih pacijenata u francuske bolnice. Sve to otkrila je javnosti Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

U podužoj objavi na Instagramu zahvalila je francuskoj prvoj dami na svemu što čini za Ukrajinu.

‘Nemoguće je ostati miran dok su djeca u specijaliziranoj bolnici Ohmatdit s nekim od najtežih slučajeva bolesti u zemlji traumatizirana konstantnim bombardiranjem oko sebe. Trenutno se nalaze u skloništima, ali ta će djeca uskoro imati puno bolje uvjete. Trenutno primam i obrađujem prijedloge za humanitarnu pomoć iz cijelog svijeta. Riječ je o pomoći oko liječenja, skloništa za djecu lišenu roditeljske skrbi i osiguranja uvjeta za nastavak školovanja mladih’, započela je svoju emotivnu objavu hrabra gospođa Zelenski koja je unatoč svim prijetnjama Vladimira Putina odlučila ostati u Ukrajini.

‘S poljskom i francuskom prvom damom radim na slanju djece na daljnje liječenje te je pokrenut proces slanja malih pacijenata u inozemstvo. S turskom prvom damom dogovaramo smještaj za djecu bez roditelja, a s litvanskom prvom damom razgovaram o ideji stvaranja obrazovnog i kulturnog središta za našu djecu. Nakon užasa rata i teškoća evakuacije potrebna im je prilika za druženje, komunikaciju s vršnjacima, učenje i prilagodbu više nego ikad’, zaključila je 44 -godišnja Ukrajinka pa naglasila da je iznimno ponosna na to što ima tako dobar odnos s kolegicama iz ostatka Europe.

Po tom pitanju aktivno surađujemo s prvom damom Francuske Brigitte Macron i prvom damom Litve Dianom Nausedene; veliku podršku dobiva od prve dame Turske Emine Erdogan i Agathe Dude, prve dame Poljske.