'THE LAUNDROMAT'

Odvjetnici se prepoznali u filmu o aferi 'Panama Papers' i traže zabranu, no Netflix ne odustaje od prikazivanja

17.10.2019 u 13:30

Bionic
Reading

Novi film Stevena Soderbergha 'The Laundromat' bavi se slučajem Panama Papers, no stvarnim odvjetnicima koji su prema dokumentima koji su iscurili u javnost pomagali bogatašima spremati novac na offshore račune kako bi izbjegli plaćanje poreza, ne sviđa se kako su prikazani pa su tražili sudsku zabranu objavljivanja filma. Netflix unatoč tome ne misli odustati od premijere u petak

Gary Oldman i Antonio Banderas u Soderberghovom filmu glume Jirgena Mossacka i Ramona Fonseca, odvjetnike iz stvarnog života protiv kojih je u SAD-u podignuta optužnica na Saveznom sudu. Kako se dvojici pravnika ne sviđa način na koji su prikazani u filmu, zatražili su zabranu objavljivanja filma, no čini se da Netlix ne planira uzmaknuti pred posrnulim pravnicima.

Kako je za IndieWire potvrdio izvor blizak producentima filma, Netflix svejedno planira objaviti film na svojoj streaming platformi ovoga petka.

Upitan za komentar, Netflixov je predstavnik za javnost novinara IndieWirea uputio na sudske spise prema kojima je streaming servis u srijedu tražio od suca odbacivanje tužbe, uz obrazloženje da Savezni sud u Connecticutu nije nadležan u ovom slučaju.

U aferi Panama Papers 2016. godine je iz anonimnog izvora u medijske kuće procurilo 11,5 milijuna dokumenata koji su jednu od najvećih odvjetničkih offshore tvrtki Mossack Fonseca doveli u vezu sa svjetskim čelnicima koji su koristili račune i shell kompanije kako bi utajili milijarde neplaćenog poreza.

U crnohumorom filmu 'The Laundromat', prikazanom na filmskim festivalima u Veneciji i Torontu, Meryl Streep glumi turisticu koju potraga za porijeklom lažne police osiguranja vodi do tvrtke Mossack Fonseca. Zahvaljujući iscrpnom objašnjenju shell kompanija, zakona o porezu na dobit i offshore računa, kritičar IndieWirea Eric Kohn film je u svojoj racenziji opisao kao 'Pranje novca za početnike'.

Tvrtka Mossack Fonseca & Co. je ožujku 2018. godine najavila da će zbog ekonomske štete i narušene reputacije zatvorit odvjetnički ured.

Tužbu na Saveznom sudu u Connecticutu protiv Netflixa, s nastojanjem odgađanja objavljivanja filma, Mossack i Fonseca podnijeli su prošloga utorka. U tužbi tvrde da je film klevetnički jer ih prikazuje kao negativce, a navode i kako krši njihova autorska prava jer koristi logotip njihove odvjetničke tvrtke.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Prema sudskoj tužbi, u filmu su prikazani isječci s ljudima povezanim s offshore računima tvrtke i/ili navodni klijenti koji uzvikuju 'sranje' i/ili druge psovke na različitim jezicima, uključujući gospođu u baru koja govori engleski jezik, gospodina odjevenog u haljinu koji podsjeća na šeika, dva ruska gangstera i ženu kineskog političara koju voze vojnici. Gledatelje se, stoji nadalje u tužbi, navodi na povezivanje Mossacka i Fonseca s utajama poreza, pranjima novca i drugim kriminalnim radnjama.

  • +5
Film 'The Laundromat' Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Ove tvrdnje potkrepljuju, tvrde odvjetnici Mossacka i Fonseca, i recenzije filma poput odlomka iz Los Angeles Timesa: 'U filmu s više lažnih pseudonima ničim se ne pokušava smanjiti dojam da Banderas i Oldman zapravo glume glavne partnere tvrtke, Ramona Fonseca i Jirgena Mossacka (što dijelom objašnjava Oldmanov komično pretjerani njemački naglasak)'.

ZA SVAKOGA PONEŠTO

Uzbudljiva filmska jesen: Evo što nam sve do kraja godine stiže u kina, ali i na streaming servise

Pogledaj galeriju