SNAHA I SVEKRVA

Od njezine su smrti prošle 24 godine, no javnost i dalje zanima jedan detalj - kakav je uistinu bio odnos princeze Diane i kraljice Elizabete II

06.05.2021 u 06:33

Bionic
Reading

Kada bi sve stvari bile toliko poznate i dostupne svakome koga zanima, život bi vjerojatno bio dosadan. Stoga ne treba čuditi to da javnost i dalje zanima sve o Diani, princezi koja je izgubila život u stravičnoj prometnoj nesreći, a posebice njezin odnos sa sinovima, bivšim suprugom, svekrvom... Pravu istinu odnijela je sa sobom, no iz priča bliskih ljudi ipak se neke stvari mogu povezati

Iako je Netflixova 'Kruna' predstavljena kao fikcija o britanskoj kraljevskoj obitelji, ne možemo se oteti dojmu koliko u određenim scenama i konverzacijama zapravo ima istine. No budući da neki akteri i likovi iz serije više ne mogu svoje postupke opravdati ili objasniti, neki detalji ostat će i dalje u zraku. Baš poput odnosa svekrve i snahe, kraljice Elizabete II i princeze Diane, jer su se godinama pojavljivale oprečne informacije o tome.

I dok su se tvorci 'Krune' svim silama trudili prikazati Dianu kao autsajdera, ona je u konačnici bila sve samo ne to. Naime odrastala je poprilično povezana s kraljevskom obitelji jer je njezin otac bio kraljevski konjušar kako kraljice Elizabete II, tako i njezine majke, Kraljice Majke, ali i obje bake.

Još kao dijete Diana je živjela u Park Houseu na kraljičinom imanju u Sandringhamu i provodila dane u igri s prinčevima Andrewom i Edwardom, po godinama puno joj bližima od Charlesa. A što se tiče njezinog odgoja, od najranije dobi morala se pridržavati pravila o ponašanju u blizini članova kraljevske obitelji.

Sve to podrazumijeva da je upoznala kraljicu puno prije negoli je krenulo udvaranje princa Charlesa. Kako je još 2001. godine napisala kraljevska biografkinja Ingrid Seward, iako se kraljica kao monarh 'nikada nije izravno izjasnila o njihovom braku, klimanjem glave i još nekim gestama jasno je dala do znanja da odobrava Dianu'.

S druge strane, Andrew Morton je u biografiji 'Diana: Her True Story In Her Own Words' iz 1992. otkrio da je odnos između dviju dama bio iznimno ljubazan, ali i formalan, ponajviše zbog činjenice da je bila udana za kraljičinog starijeg sina, budućeg monarha. U samim počecima njezine veze s Charlesom, Diana je bila prestravljena zbog svoje svekrve. Trudila se pridržavati formalnosti, koja je uključivala naklon prilikom svakog susreta, no s druge strane držala se dovoljno daleko od nje da se ne susreću.

A koliko ju je zapravo kraljica odobravala, govori detalj o kojem se nije često govorilo. Naime godinu dana nakon što se udala za princa Charlesa, u Monaku je poginula Grace Kelly. Dvije dame imale su se prilike upoznati na gala večeri godinu ranije i jako su se dobro slagale. Upravo zbog toga vijest o njezinoj pogibiji itekako je pogodila Dianu te je tražila od svog supruga da upravo ona predstavlja britansku kraljevsku obitelj na pogrebu.

Prema riječima biografa Mortona, ni princ Charles ni djelatnici u palači nisu bili uvjereni da će kraljica odobriti takvo što 21-godišnjakinji, jer je to trebao biti njezin prvi javni angažman. Ipak, Diana nije odustala od svog nauma, pa je sama otišla kraljici i predstavila joj svoj plan, na što je ona rekla kako ne vidi razlog zašto ne bi bilo tako.

  • +7
Kraljica Elizabeta II, princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: Fiona Hanson / PA Images / Profimedia

Iako javnost mnoge detalje nije znala, Ingrid Steward sve je opisala u svojoj knjizi. Upravo ona je otkrila da je u doba u kojem je njezin brak bio na sve klimavijim nogama Diana često znala nenajavljeno doći u Buckinghamsku palaču kako bi razgovarala s kraljicom.

'Isprva je kraljica tolerirala njezine nedogovorene upade, osobito jer je Diana nakon razgovora uvijek bila bolje volje nego kada bi dolazila. No s vremenom je kraljica počela odbijati te susrete. Tako je nakon jednog od razgovora djelatnik rekao kraljici da je 'princeza plakala tri puta u pola sata, čekajući da ju primi', na što je Elizabeta II odgovorila: 'Kod mene je bila sat vremena i cijelo je vrijeme plakala', otkrila je Steward dok je Morton u svojoj biografiji napisao da je Diana upravo kraljici rekla da je njihov brak otišao nizbrdo jer princ Charles nije mogao shvatiti njezinu bulimiju.

Nakon Dianine smrti kraljevska obitelj doživjela je velike kritike u javnosti, ponajviše jer je većina smatrala da su oni glavni krivci za njezinu pogibiju i da je nikada nisu prihvatili kako treba. No nije sve onako kako se čini. Povodom obljetnice biografije koju je napisao, Morton je 2017. godine otkrio:

'Jedna od mnogih ironija u kraljičinom životu bila je ta da je u konačnici Dianin utjecaj na kraljevsku obitelj promijenio ponajviše to kako su Windsori prihvaćali nove članove. Tako je primjetno da se kraljica često znala pridružiti supruzi princa Williama, Catherine Middleton, u njezinim prvim danima kraljevske karijere. Određene su lekcije naučene, no koja je bila njihova cijena?'