POSEBNA VEZA

Na sprovodu princa Philipa suptilno će se odati počast princezi Diani, i to prema njegovoj želji

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 17.04.2021 13:01
  • Objavljeno 17.04.2021 u 13:01
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Brendan Beirne / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sprovod 99-godišnjeg princa Philipa, supruga kraljice Elizabete II održat će se pod strogim epidemiološkim mjerama, u krugu od svega 30 ljudi. No unatoč restrikcijama sprovod će se i dalje održati onako kako ga je zamislio sam Philip, a uključit će i suptilan znak odavanja počasti princezi Diani

Nakon osmominutne povorke tijekom kojeg se lijes preminulog princa vozi u Land Roveru, kojeg je sam pomogao redizajnirati upravo za ovu prigodu, i dolaska u kapelicu Sv. Jurja u Windsoru gdje će ga položiti u kriptu na vječni počinak, kraljica će se zadnji put oprostiti od svog supruga s kojim je provela više od sedam desetljeća u braku.

Nijedan član kraljevske obitelji tijekom obreda neće čitati ni držati govor i neće biti eulogije. Kraljica će nevjerojatnije sjediti sama zbog strogih epidemioloških pravila dok će članovi kraljevske obitelji morati biti udaljeni najmanje dva metra jedan od drugoga osim ako ne pripadaju istom kućanstvu.

Tijekom kraljevske ceremonije neće se održati propovijed, u skladu s Philipovim željama. Glazba koju je odabrao princ Philip uključuje himnu 'Eternal Father, Strong to Save', koja se tradicionalno povezuje s pomorcima i pomorskim oružanim službama, kojima je i sam pripadao, ali i skladbu 'Rhosymedre' Vaughana Williamsa, emotivnu i tradicionalnu britansku narodnu pjesmu kojom je suptilno odao počast preminuloj princezi Diani.

Ista je skladba svirana i na pogrebu princeze Diane 1997. godine, kao i na njezinom vjenčanju za princa Charlesa, a na svoja su je vjenčanja zatim uvrstili i njezini sinovi, prinčevi William i Harry.

  • +4
  • +1

Princeza Diana i princ Philip

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poznato je kako su princ Philip i Diana dijelili posebnu vezu. On se posebno trudio da se ona osjeća prihvaćenom u kraljevskoj obitelji. Odnos princa Philipa i princeze Diane bio je vjerojatno najintrigantniji i najnevjerojatniji u cijeloj kraljevskoj drami. No, iako mu je bila vrlo draga, s vremenom je kao i kraljica počeo primjećivati da je princeza Diana ponekad, barem prema standardima palače, nerazumna. No bez obzira na razne uzroke njezinog nezadovoljstva, Philip je prema njoj pokazivao veliku simpatiju. Na kraju, bila je poput njega autsajder koji je ušao u kraljevsku obitelj i morala se nositi sa stresovima i odgovornošću svoje nove životne uloge.

Diani je njegova naklonost puno značila, jer je vjerovala da nikoga drugog u obitelji njenog supruga, toliko zaokupljene vlastitim interesima, zapravo nije bilo briga. Princ Philip u svojim joj je pismima pisao je kako je ljubomora uništila taj brak, čemu sigurno nije pomoglo njeno iracionalno ponašanje, a podsjećao je princezu Dianu i da je njezin suprug podnio veliku žrtvu prekidajući sve veze s Camillom u prvim godinama braka te da nije znala cijeniti dovoljno to što je učinio.

  • +47
  • +44

Princ Philip

Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

Neki navodi koje je Philip iznosio u svojim pismima Dianu su shrvali, ali u svemu što joj je sugerirao osjećala je integritet, jer dok su Charles i ostali članovi obitelji željeli oprati ruke o problematične princeza, Philip je pokušavao pronaći način da je zadrži u obitelji.

Koliko joj je bio naklonjen, možda pokazuje i njegov odnos prema drugoj snahi, vojvotkinji od Yorka. Kad bi Fergie povremeno došla popiti čaj s kraljicom, Philip bi napustio prostoriju.

Sva svoja pisma Dijani je potpisivao 's najvećom ljubavlju, Pa'. Philip je sebe i kraljicu uvijek oslovljavao s Pa i Ma, a Diana je do svoje smrti kraljicu nazivala 'Ma-ma', a njega 'Pa'.

Ono zbog čega je osjećala istinsku privrženost svoga svekra, sažeto je u nekim drugim pismima koja joj je slao.

'Ne odobravamo nijednom od vas da imate ljubavnike. Charles je bio glup kad je s Camillom riskirao sve što ima muškarac na njegovom položaju. Nismo niti sanjali da bi mogao osjećati da te želi ostaviti zbog nje' ili 'Ne mogu zamisliti da vas itko pri zdravoj pameti napušta zbog Camille. Takva nam mogućnost nikad nije ni pala na pamet', dijelovi su pisama koji su izazivali radost kod Diane, ali i ono što je Philip, a ne kraljevski princ stvarno mislio o inzistiranju svog sina da vitku Dianu zamijeni starijom ženom.Razmjena pisama sanhe i svekra završila je u prosincu 1992. godine kad su se princeza Diana i princ Charles razdvojili. Diana se s Ma i Pa i dalje viđala u formalnim kraljevskim prigodama, a Philip se uvijek zanimao za ono što radi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!