JACQUELINE KENNEDY ONASSIS

Obožavana prva dama: Iako je znala da ju vara, nikada nije napustila Kennedyja, a sada znamo i zašto

05.02.2018 u 06:35

Bionic
Reading

Iako je već napisano nebrojeno knjiga o jednoj od najpoznatijih i najomiljenijih američkih prvih dama, djelo autora J. Randyja Taraborrellija 'Jackie, Janet and Lee' bacilo je novo svjetlo na život Jacqueline Kennedy Onassis, ali i njezin odnos s majkom i sestrom. Da su u životu jedino važni novac i moć, učili su ih od malih nogu, a unatoč sestrinskom rivalstvu, bile su jedna uz drugu sve do kraja

Na police knjižara diljem svijeta stiže još jedna biografija koja bi mogla, gotovo kao knjiga 'Fire and Fury' koja je donijela zanimljive informacije o Trumpovima, otkriti javnosti nepoznate detalje o vjerojatno najpoznatijoj američkoj prvoj dami svih vremena - Jacqueline Kennedy Onassis.

Riječ je o knjizi 'Jackie, Janet and Lee' autora J. Randyja Taraborrellija, koja otkriva sve o odnosu Jackie Kennedy s njezinom majkom Janet Lee Auchincloss, kao i sestrom Lee Radziwill, ali i nekim drugim stvarima o kojima se godinama šutjelo.

  • +22
Jackie Kennedy Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Priča o dvije sestre već je mnogo puta bila tema mnogobrojnih knjiga, no autor ove ispričao ju je na sasvim drugi način - imao je nove intervjue s prijateljima i članovima obitelji, kao i s njihovim polubratom.

Sestre Jackie i Lee od malih su nogu odgajane tako da su novac i moć najvažnije stvari u životu, a to im je svakodnevno napominjala njihova majka, koja je iza sebe imala dva braka, jedan s pripadnikom visokog društva sklonog preljubu, 'Black Jackom' Bouvierom, kao i neopisivo bogatim Hughom D. Auchinclossom. Stoga nije bilo drugo nego da Jackie i Lee krenu majčinim stopama.

Jacqueline Bouvier na kraju se udala za Johna F. Kennedyja, a priča o njihovoj ljubavi i braku i danas se prenosi. Poslije njegove smrti udala se za grčkog magnata Aristotela Onassisa, no rijetki znaju da je imala i vezu sa svjetski poznatim arhitektom, kojeg je na kraju ostavila jer jednostavno nije imao dovoljno novca da prati njezin životni tempo.

Neispričana priča Jackie Kennedy i Lee Radziwill Autor: Youtube

Njezina sestra Lee, kažu, imala je aferu s oba njezina muža, a uz to je i sama imala tri braka - s nezakonitim pripadnikom kraljevske obitelji, poljskim princem i holivudskim režiserom.

Ono što je opisivalo tri žene s prezimenom Bouvier, osim ljepote i stila, bila je njihova potreba za moći, novcem i statusom, koje su dobivale udajom za utjecajne muškarce, a da dođu do cilja, nisu birale sredstva.

Iako su imale iste ciljeve u životu, njihov odnos bio je poprilično kompliciran, obilježen rivalstvom i snažnim utjecajem majke na sve njihove odluke u životu.

Kada je riječ o njezinom najpoznatijem braku - onim s Johnom F. Kennedyjem - nova knjiga otkriva kako je Jackie itekako bila svjesna toga da joj je on nevjeran, a to mu je i jasno dala do znanja.

'Nije bila naivna. Imali su puno razgovora o tome, a ona mu je jasno dala do znanja da joj je dosta toga.' U knjizi je autor napisao i kako je čak dva puta, upravo zbog nevjere, Jackie razmišljala o razvodu. Oba puta majka i sestra su je uvjerile da to ne čini. 'I tata je varao mamu, pa je sve ispalo u redu', rekla joj je sestra.

  • +14
Lee Radziwill Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako je uvijek bila pojam snage i elegancije, u knjizi se otkriva sasvim novi pogled na udovicu Johna F. Kennedyja, koja je nakon atentata pala u depresiju, a tugu je liječila alkoholom i tabletama.

'Često je prijetila da će počiniti samoubojstvo. Nije mogla spavati, imala je noćne more, a uz sve to krivila je sebe za njegovu smrt govoreći da je metak trebao pogoditi nju, a ne njega.'

Oh Jackie O, I adore you

A post shared by Jackie Kennedy (@jackiekennedyonassis) on

Tako je jednom usred noći nazvala sestru Lee i rekla kako namjerava popiti tablete s votkom jer se ujutro ne želi probuditi. Lee je požurila u njezin stan u New Yorku i bacila u WC sve tablete koje je pronašla. Nakon nekog vremena Jackie je smogla snage i krenula na terapije. Lee ju je željela na sve načine vratiti u život te iako se sama viđala s bogatim grčkim brodograditeljem Onassisom, na kraju ga je, za sreću Jackie i njezine djece, prepustila njoj.

'Bila je svjesna da, ukoliko se nešto dogodi s Jackie i djecom, neće moći živjeti s time na duši. Zbog sestre je zatomila svoju ljubav prema Onassisu i prepustila joj sreću', napisao je autor knjige.

Nakon atentata na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, Jackie nije predugo tugovala. Ljubav je ubrzo pronašla s arhitektom Jackom Warneckeom, kojeg je upoznala kada je poželjela da upravo on projektira vječnu vatru u memorijalnom centru za pokojnog joj supruga.

Kada su otputovali na romantični odmor na Havaje 1966. godine, Jackie je čak razmišljala o udaji za njega.

'Jack je osjetio koliko je Jackie očajna u potrazi za novim suprugom, u želji da pronađe i osnuje novu obitelj, a on je bio idealan za to da zaboravi sve strahote koje je prošla', otkrio je autor knjige za People, dodavši kako je s Jackom Warneckom imao intervju 2010. godine, netom prije negoli je umro. 'Nisam siguran bi li ikada došlo do vjenčanja. Mislim da ona nije bila toliko za tu ideju koliko on.'

Jednog dana ona i Warnecke imali su iskren razgovor o njegovoj financijskoj situaciji.

'Moram ti nešto priznati', rekao joj je arhitekt i nastavio: 'U dugovima sam oko 650 tisuća dolara.' Kako piše u knjizi, Jackie mu je rekla kako je sigurna da će on to 'uspjeti riješiti'. Nakon što joj je izjavio ljubav ona mu je rekla 'zbogom'.

'Ona nikako nije tražila vezu s nekim tko je u dugovima. Tako je i završila s Onassisom.'

Unatoč prekidu, ostali su prijatelji, a Warnacke je Jackie za svako Valentinovo slao pisma i nastavio raditi to sve dok nije preminula. Čim je doznala da boluje od ne-Hodgkinovog limfoma, Warnacke je ponovno bio uz nju. Kada ju je upitao kako se nosi s dijagnozom, Jackie mu je rekla: 'Plačem s vremena na vrijeme. Većinom pod tušem, gdje me nitko ne čuje. Tako je najbolje.'