TELEVIZIJSKE POSLASTICE

O njima se govori: Donosimo šest genijalnih serija koje su osvojile regiju, a koje odsad i mi možemo pratiti na tv ekranima

23.02.2020 u 17:27

Bionic
Reading

Hrvatska publika konačno može uživati u najpopularnijim serijama iz regije od kojih su neke već stekle kultni status. Hvale ih i struka i publika, a 'Besa', 'Senke nad Balkanom', 'Vratiće se rode', samo su neke od njih

Kvalitetne televizijske serije koje se stvaraju posvuda po svijetu ne zaobilaze ni naše krajeve, a bacimo li pogled na regiju koju čine države okupljene u nekadašnjoj Jugoslaviji, uočljivo je kako u kvaliteti prednjače Hrvatska i Srbija. U posljednjih nekoliko godina u našem susjedstvu nastale su serije koje su zahvaljujući kvaliteti scenarija, sjajnim likovima 'prikovale' gledatelje za ekrane. Bilo da ste ljubitelj krimi žanra, povijesti i fikcije ili suvremene tematike, sigurno ćete pronaći bar jednu seriju koja će postati dio vaše svakodnevice, a koje će se moći pratiti na novom kanalu RTL Adria i Play Premium videoteci u sklopu MAXtv-a.

Besa

Riječ je o kriminalističkoj seriji koja je svojom bogatom produkcijom i kontroverznom pričom vrlo brzo pobrala simpatije i kritike i publike. Napeta priča o čvrstom obećanju koje se mora održati i po cijenu života garantira da će gledatelje držati na rubovima stolica tijekom trajanja svake epizode. Nastala je u međunarodnoj koprodukciji Adrenalina i Red Planet Picturesa te rađena prema najvišim produkcijskim standardima, a okupila je međunarodnu i regionalnu ekipu autora i glumaca (čak 200 s prostora nekadašnje države, Albanije, Velike Britanije i Francuske), predvođenu poznatim britanskim scenaristom Tonyjem Jordanom, proslavljenog s televizijskim serijama 'Hustle' i 'Life on Mars'.

Uzbudljive epizode donose govore o obitelji kojoj se život dramatično mijenja kada splet nepredvidivih okolnosti spoji Uroša (Radivoje Raša Bukvić, običnog čovjeka i Dardana (glumi ga Arben Bajraktaraj), regionalnog šefa mafije. Dardan daje Urošu besu, zakletvu koja se mora održati po cijenu života, da će sačuvati njegovu obitelj od krvne osvete nakon što on za njega izvrši ubojstva. Nakon toga, Uroš će ponovo biti slobodan čovek. Uzbudljiva serija je snimana 120 dana na atraktivnim lokacijama diljem regije.

'Rad na Besi bilo je fantastično iskustvo zato što je priča odlična i zato što je cijela regija na neki način sudjelovala u njezinu stvaranju. Odlična produkcija i glumačka ekipa. Lijepo je vidjeti da originalne drame, poput onih koje se mogu gledati diljem svijeta, dolaze i s Balkana i da predstavljaju univerzalne priče s kojima se svi možemo identificirati', izjavio je ranije Tony Jordan.

Izvor: Društvene mreže

Senke nad Balkanom

Serija je postavljena u burno razdoblje kasnih 1920-ih na Balkanu kao mjesto na kojem se spajaju visoka politika, lokalni interesi, kapital i kriminal, a potukla je sve rekorde gledanosti.

Fenomenalni vizualni efekti i impresivna scenografija i kostimografija odličan soundtrack i jedna od najboljih glumačkih postava s ovih prostora, prikovali su uz 'balkanske Peaky Blinerse' za male ekrane (osim u Srbiji) gledatelje u BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, Sloveniji, Bugarskoj i Rusiji, a napokon stiže i kod nas. Glumačku postavu čine neki od najboljih glumaca s ovih prostora. Osim gore spomenutog Bjelogrlića koji osim što je autor igra i glavnu ulogu, u seriji se još pojavljuju Andrija Kuzmanović, Nikola Đuričko, Marija Bergam, Srđan Todorović i mnogi drugi.

Od hrvatskih glumaca uz Bojana Navojca koji glumi Antu Pavelića tu je i Goran Bogdan, koji glumi kontroverznog Mustafu Golubića, zagonetnu povijesnu ličnost, koji je bio u službi NKVD-a te je navodni organizator ubojstva Lava Trockog i osoba koja je po Staljinovom nalogu trebala likvidirati Josipa Broza Tita. Naš se glumac navodno upravo na tom setu zaljubio u svoju partnericu u seriji Jovanu Stojiljković​​​​​​​. U drugoj sezoni jedne od najskupljih ako ne i najskupljoj seriji svih vremena na ovim prostorima, pojavljuje se i Leona Paraminski u ulozi Marije Oršić te Slavko Sobin.

Izvor: Društvene mreže

Jutro će promeniti sve

Serija prikazuje duh Beograda i današnjeg vremena kroz priču o borbi sa životnim izazovima jedne generacije. Prati mlade ljude koji su prešli tridesetu i tumare po Beogradu tražeći sebe i svoje snove, atmosferu grada koji izgleda kao u seriji 'Grlom u jagode' sve sa odličnim soundtrackom domaćih underground bendova i autora.

'Ova je serija, naime - iako bez pogovora šarmantna, zavodljivo urbana i na trenutke (uglavnom u prvoj svojoj polovici) zanimljiva - gotovo do klišeiziranosti poopćena, nedovoljno razrađena, bez fokusa i generalno djeluje kao ekranizacija razgovora grupice prijatelja iz mladosti u kojemu je glavna tema to kako su svi sjebani i situacija loša', napisala je tportalova tv-kritičarka Zrinka Pavlić.

Serija je potvrdila dolazak jedne nove generacije glumaca koja već nekoliko godina potvrđuje svoje glumačke kalitete. Većina njih je odavno izašla iz anonimnosti, a mnogi su i među mainstream publikom postali prepoznatljiva lica poput Andrije Kuzmanovića koji je odigrao jednu od glavnih uloga u 'Senkama nad balkanom' ili za domaću publiku poznatoj seriji 'Montevideo, Bog te video' u kojoj je glumio golmana Milovana Jakšića Jakše. On i još tri glavnih likova u seriji 'Jutro će promeniti sve' donosi neku svoju, posebnu energiju zbog čega će svatko vjerojatno vrlo lako pronaći svog omiljenog lika koji će mu se totalno zavući pod kožu.

Izvor: Društvene mreže

Ubice mog oca

Kriminalistička serija premijerno je emitirana u listopadu 2016. godine i ubrzo je postala popularna. Prati rad inspektora Aleksandra Jakovljevića (čiji lik tumači Vuk Kostić) i njegovih kolega koji trebaju riješiti ubojstvo kćeri jedinice uglednog čovjeka Jovana Despotovića (kojeg je odigrao Nebojša Glogovac, legendarni glumac koji je preminuo prije dvije godine) čija tvrtka gradi najveći stambeno - poslovni kompleks u regiji. Radeći na slučaju, dovodi u vezu ubojstvo djevojke sa ubojstvog svog oca.

Inspiracija da s Natašom Drakulić napiše scenarij za 'Ubice moga oca' Predragu Gagi Antonijeviću bila je američka kriminalistička serija 'True detective', no poznavatelje krimi prilika brojne scene mogu podsjetiti na realne likove i događaje koji su se zaista odigrali u Beogradu. Serija je dobila nagradu Zlatna antena za najbolju srpsku TV seriju 2017. godine, a redatelj Predrag Gaga Antonijević, nagrađen je i za režiju.

Izvor: Društvene mreže

Mamini sinovi

Riječ je o adaptaciji popularnog australskog sitcoma 'Majka i sin' (Mother & Son), koji se emitirao u razdoblju od 1984. do 1994. godine, a koji se zbog popularnosti i dalje reprizira. U Srbiji se počela prikazivati u rujnu 2017. godine. Urnebesna komedija prati zajednički život majke Rozalije Rose Popović, (utjelovila ju je glumačka legenda Svetlana Bojković), koja je podjetinjila u starosti i htjela bi ponovo proživjeti svoju buntovnu, hipi mladost, njezina sina Milentija Bebu Popovića (igra ga Andrija Milošević) razvedenog četrdesetogodišnjeg taksiste i njegovog brata, liječnika estetske kirurgije Mihajla Mišu Popovića (tumači ga Nenad Jezdić) koji ima problema sa suprugom Jokom, ali i tuđim suprugama. Situaciju nimalo lakšom ne čini ni bivša Bebina supruga Nina, jer od Bebe traži nemoguće – da bira između nje i mame Rose. Među njima se odvijaju urnebesne situacije i zapleti. Na snimanju jedne od scena, ekipa nikako nije mogla snimati jer su se svi valjali od smijeha, a glumac Andrija Milošević je u jednom trenutku upao u svježe iskopani grob.

'Osnovna stvar na kojoj sam bazirala lik moje Rose je ta njena djetinjastost, infantilnost i ljubav prema životu. Mislim da to i publika prepoznaje, i da je to osnovni razlog zbog kojeg joj se opraštaju svi nestašluci i činjenica da prema svojim sinovima, a prvenstveno prema sinu Bebi, bude ponekad i sebična i naporna. Međutim, najvažnije je to da sve što radi ne radi iz neke zlobe i pokvarenosti. Rosa ima taj egoizam djeteta, koji je u suštini radost življenja', izjavila je Svetlana Bojković ranije za Graciju.

Izvor: Društvene mreže

Vratiće se rode

Kultna serija je od početka svoga emitiranja u studenom 2007. na beogradskoj televiziji B92, a potom na televizijama susjednih zemalja, osvojila publiku i stekla status kakav nakon raspada Jugoslavije nije imao nijedan dramski serijal. Još prije samog početka emitiranja, usmenom predajom bez ikakve reklame lako je prešla državne granice.

Podsjetimo za one koji seriju nisu pratili dok se emitirala na Novoj TV, glavni junaci serije su Švaba i Ekser, su dvojica mladića koji preživljavaju u tranzicijskojj Srbiji s ukradenom robom, najčešće parfemima sumnjivog podrijetla koje im osigurava sitni kriminalac Dule Pacov. Nedostatak novaca i dug prema Pacovu primoravaju Švabu da razmišlja o bijegu iz zemlje. No vijest da je naslijedio imanje i kuću u selu Baranda, mijenja njegove planove. Iz epizode u epizodu Švaba i Ekser se snalaze u novonastaloj situaciji, jedan kao menadžer 'noćnog kluba', a drugi kao njegov anđeo čuvar.

View this post on Instagram

Švaba i Ekser

A post shared by VRATIĆE SE RODE (@vratice.se.rode) on

Serija je snimana najmodernijom tehnologijom, a glazbu podijeljenu na urbanu i ruralnu napisali su Dušan Kojić Koja i Saša Lošić Loša. U epizodnim ulogama pojavljuje Miodrag Radovanović Mrgud, nezaboravan gestapovac Šicer iz ‘Salaša u malom ritu’ Branka Bauera te heroina 'novovalnog' Yu filma Sonja Savić, glumac Miodrag Krivokapić (Mačak pod šljemom), a tu je i Mirjana Joković, koja je kao klinka postala poznata u 'Sivom domu'. Jedan od najosobnijih pečata dao je mladi glumac Bojan Dimitrijević koji je odigrao narkomana Pikca.

U 'Rodama' je svoju posljednju ulogu pred odlazak odigrala Semka Sokolović Bertok. Osim sjajne glumačke ekipe i intrigantnog scenarija Dragana Bjelogrlića popularnosti serije je najviše doprinijela režija Gorana Gajića. Bizarna zanimljivost je da selo Baranda stvarno postoji u Vojvodini, a u njemu Bjelogrlić ima vikendicu.

Putovi kreatora serije još prije 20 godina su se isprepleli, budući da su zajedno studirali na Beogradskoj akademiji. Gajić i Kojić radili su na legendarnom filmu 'Kako je propao rokenrol', a Srđan Žika Todorović (Dule Krtola Pacov) još kao 17-godišnji sin velikog glumca Bore bio je bubnjar Kojine Discipline kičme na njezinom prvom albumu iz 1982. godine.

Izvor: Društvene mreže

Od 24.2. pa do 15. ožujka MAXtv korisnici mogu isprobati novi RTL Premium paket bez dodatne naknade

RTL Premium paket koji, osim RTL kanala, donosi mnoštvo filmskog, dječjeg i najatraktivnijeg regionalnog sadržaja dostupnog na zahtjev uz Premium play i to sve u HD rezoluciji. Na taj način MAXtv korisnici mogu u bilo kojem trenutku birati sadržaj koji žele gledati, a na raspolaganju su im ekskluzivne premijere i hit serije iz cijelog svijeta i regije, novi zabavni internacionalni showovi i nove sezone hit showova, odlična selekcija filmskih hitova koja donosi više od 50 filmskih naslova svaki mjesec te više od 500 sati sinkroniziranog dječjeg sadržaja koji uključuje i filmove i serije.

Play Premium korisnici mogu pronaći u MAXtv meniju, pod kategorijom Videopaketi na pretplatu.