BLISKA KRALJICI LETIZIJI

Novinarka i dobrotvorka jordanske kraljevske obitelj: Znate li tko je princeza Ghida Talal?

06.01.2024 u 08:00

Bionic
Reading

Princeza dolazi iz ugledne libanonske obitelji, tečno govori četiri jezika, a nakon udaje za jordanskog princa Talala Bin Muhammeda osnovala je Međunarodni ured za tisak Kraljevskog Hašemitskog suda

Na mnogim službenim fotografijama iz Jordana često se može vidjeti brineta koja uživa veliko povjerenje tamošnje kraljevske obitelji. Riječ je o princezi Ghidi Talal, koja je 11. srpnja proslavila 60. rođendan, a koja je ugledna članica obitelji.

Osim što je novinarka, bavi se odnosima s javnošću, a istaknuta je aktivistica u dobrotvornom radu, Ghida ima uistinu zanimljivu biografiju. Tečno priča četiri jezika - arapski, engleski, francuski i španjolski, stoga ne čudi da je u trenucima kada, primjerice, u Jordan stigne španjolski kraljevski par, upravo Ghida zadužena za komunikaciju s njima.

  • +3
Jordanska princeza Ghida Talal Izvor: Profimedia / Autor: RAMZI HAIDAR / AFP / Profimedia

Rođena je 11. srpnja 1963. u Beirutu, u Libanonu, kao Ghida Salaam, najstarija od četvero djece i dolazi iz ugledne obitelji. Njezin pradjed Salim Ali Salaam obnašao je brojne javne dužnosti u Bejrutu na prijelazu u 20. stoljeće, a bio je i zamjenik predstavnika Bejruta u Osmanskom parlamentu.

Tijekom odrastanja, princeza Ghida pohađala je francusku internacionalnu školu, Collège Protestant Français, u Chouranu u Beirutu, a diplomirala je francuski i libanonski prije negoli je nastavila školovanje u Americi. Smjestila se u Washingtonu gdje je na fakultetu Georgetown završila međunarodnu politiku i gospodarstvo.

No, tu nije stala. Nakon što je završila studij, princeza Ghida započela je karijeru kao novinarka za American Broadcasting Company (ABC) News u Londonu. Nakon toga je postala dopisnica Sunday Timesa iz Argentine, prije nego što se vratila u Bejrut, gdje je radila za Reuters, pokrivajući libanonski rat i zamršenu političku scenu u zemlji. Posljednji angažman kao novinarka imala je u Londonu, gdje je radila za Financial Times.

Za jordanskog princa Talala Bin Muhammada, najstarijeg sina princa Muhammada bin Talala, koji je pak mlađi brat pokojnog jordanskog kralja Husseina, udala se 1991. Kada je riječ o nasljednoj liniji jordanskog trona, princ Talal trenutno je na 15. mjestu. Par živi u Jordanu sa troje djece - princom Husseinom, rođenim 1999. godine, a 2001. stigli su i blizanci - princeza Rajaa i princ Muhammad.

Nakon udaje za jordanskog princa, princeza Ghida dobila je ponudu pokojnog kralja Husseina koju nije mogla, ali ni željela odbiti. On ju je zamolio da uspostavi Međunarodni ured za tisak Kraljevskog hašemitskog suda, gdje je vodila tim novinara i PR-ovaca zaduženih za praćenje službene aktivnosti kralja. Tijekom tog vremena vodila je i razne istraživačke projekte, ali i producirala političke i ekonomske publikacije o Jordanu. Za odnose s javnošću jordanske kraljevske palače bila je zadužena sve do smrti kralja Husseina 1999. godine.

Dvije godine kasnije novi jordanski kralj Abdullah imenovao je princezu Ghidu predsjednicom zaklade King Hussein Cancer Foundation, a riječ je o jednom od najistaknutijih centara za karcinom na Bliskom istoku. Svo to vrijeme Ghida je i dalje ostala aktivna i na drugim poljima.

Tako je 2007. bila dijelom projekta spašavanja znanstvenika koji su bili progonjeni iz Iraka, pomogavši im pronaći mjesta na sveučilištima diljem Europe, a godinu kasnije dobila je i nagradu za međunarodnu suradnju. U rujnu 2011. bila je i posebna izaslanica kralja Abdullaha u Ujedinjenim narodima u New Yorku.