OPTUŽBE ZAPOSLENIKA

Novi udarac za Ellen DeGeneres: Njezin show našao se pod internom istragom zbog teških optužbi za 'toksično radno okruženje'

28.07.2020 u 20:16

Bionic
Reading

Slavna američka voditeljica Ellen DeGeneres već je neko vrijeme na udaru bivših djelatnika njene televizijske emisije koji su progovorili o lošim uvjetima rada. Nedavno je za časopis BuzzFeed objavio svjedočanstva nekoliko bivših zaposlenika oko postojanja 'toksičnog radnog okruženja' iza kilisa popularnog dnevnog talk showa, a sada je navodno pokrenuta i interna istraga o svim tim navodima

Prema pisanju časopisa Variety i The Hollywood Reporter u ponedjeljak, WarnerMedia će provesti internu istragu emisije 'The Ellen DeGeneres Show'. Rokovoditelji televizijske kuće Warner Bros. obavijestili su prošlog tjedna dopisima djelatnike emisije da su angažirali odjel za odnose sa zaposlenicima tvrtke WarnerMedia i vanjsku tvrtku, koji će s trenutnim i bivšim zapolsenicima navodno razgovarati o njihovim iskustvima na setu. Kao razlog istrage u dopisu se spominju nedavni članci o problemima na radnom mjestu.

Ranije u srpnju časopis BuzzFeed je objavio izvješće u kojemu bivši zaposlenici tvrde da iza kulisa dnevnog talk showa postoji 'toksično radno okruženje'. Jedan trenutni i deset bivših zaposlenika anonimno su progovorili o svojim iskustvima na setu popularne emisije, tvrdeći između ostalog da su kažnjeni zbog uzimanja bolovanja. Spominjali su se i slučajevi rasne mikroagresije, kao i strah od odmazde zbog podnošenja žalbi.

Tom prilikom svu odgovornost za svakodnevno poslovanje emisije preuzeli su na sebe izvršni producenti Ed Glavin, Mary Connelly i Andy Lassner.

'TIjekom gotovo dva desetljeća, 3000 epizoda i zapošljavnja preko tisuću članova osoblja, nastojali smo stvoriti otvoreno, sigurno i inkluzivno radno okruženje. Iskreno smo potišteni i žalosni zbog spoznaje da je čak i samo jedna osoba u našoj produkcijskoj obitelji mogla doživjeti negativno iskustvo', naveli su u zajedničkoj izjavi.

'Bez obzira tko smo, tko težimo biti i koju je misiju Ellen postavila pred nas, svakodnevna odgovornost za Elleninu emisiju je potpuno na nama. Sve ovo shvaćamo vrlo ozbiljno i razumijemo da kao i svi na ovom svijetu moramo naučiti kako raditi bolje, posvećeni smo tome i radit ćemo bolje', stoji u izjavi.

Prema pisanju BuzzFeeda, bivši zaposlenici emisije su tvrdili da je ljubaznost Ellen DeGeneres rezervirana samo za emisiju. Jedna bivša članica osoblja prisjetila se rasističkih primjedbi suradnika o njenoj frizuri.

  • +8
Ellen DeGeners Izvor: EPA / Autor: PAUL BUCK

'Oh, oboje imate box braids (frizura popularna među Afroamerikancima, op.a.); nadam se da vas nećemo zbuniti', prisjeća se opaske upućene njoj i kolegi Afroamerikancu od jednog višeg producenta. Također, svjedočila je i kako se jedan scenarist pred njom šalio kako pamti samo imena bijelih zaposlenika, ali i dodala da s nelagodom priča o toj temi jer se boji odmazde.

'Osjećam se da nemam samo ja ovo loše iskustvo. Svi mi to osjećamo i svi smo se tako osjećali, ali smo se previše bojali bilo što reći, jer svi znaju što se događa kad kao crnac nešto kažete. Na crnoj listi ste!', rekla je bivša djelatnica emisije.

Međutim, u svim tim svjedočenjima nisu izneseni nikakvi konkretni navodi protiv same DeGeneres, koja emisiju vodi od 2003. godine, a ni sama Ellen se nije oglasila o spomenutim navodima.