Naše gore list

Novi predsjednik: Hrvatski korijeni 'argetinskog Trumpa', po majci je Lucich

23.11.2023 u 13:52

Bionic
Reading

Javier Milei od nedjelje je novi predsjednik Argentine. Svojim javnim nastupima izazvao je veliku pozornost svjetskih medija, no malo je poznato da korijene vuče iz Hrvatske

Svoje političke skupove predvodio je motornom pilom, simbolizirajući svoju namjeru da 'otpili' državnu potrošnju, a u u kampanji je stalno podsjećao na svoje korijene.

Talijanski portal Gauchonews.it piše da je poznato kako je Lucich vrlo često prezime imigranata iz Europe, ali i Azije, a argentinske vlasti su ih 'prilagođavale' već u luci Buenos Aires. Isti portal navodi i da je Mileiniv otac, Norberto Horacio Milei, vuče korijene iz Italije, a da mu je majka Alici Lujan Lucich koja je bila kućanica - Hrvatica. Norberto je poslovni čovjek koji je započeo karijeru kao vozač autobusa i napredovao dok nije postao dio tvrtke Francisco de Viedma SA i Empresa de Transportes Tte. General Roca. Nekoliko godina kasnije preselili su se u grad Sáenz Peña, u okrugu Buenos Airesa Tres de Febrero.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Do pandemije koronavirusa, njegov odnos s ocem i majkom bio je loš, a oboje su bili prisutni u bunkeru La Libertad Avanza na povijesnom danu kada je njihov sin izabran za predsjednika.

  • +3
Javier Milei Lucich Izvor: EPA / Autor: JUAN IGNACIO RONCORONI

Po pisanju Guardiana, Mileiju je njegova savjetnica osmislila frizuru, a vodila se s idejom različitih muškarca: Elvisa Presleyja i Wolverinea, Marvelovog lika.

Neautorizirana biografija Mileija Madman, novinara Juana Luisa Gonzaleza, opisuje ga kao usamljenika koji je tijekom osamdesetih godina proživio djetinjstvo obilježneno roditeljskim zlostavljanjem i maltretiranjem u školskom dvorištu. Tada je i dobio nadimak El Loco (Luđak). U mladosti je svirao u cover bendu Rolling Stonesa, a bio je i nogometaš. Od obitelji blizak odnos ima jedino sa sestrom Karinom Milei, koja je vodila njegovu kampanju. Zove je 'šeficom' i više puta ju je nazvao 'arhitekticom njegovog uspona na vlast'.

Slavu je stekao kao ekonomski stručnjak u televizijskim emisijama u kojima je govorio, između ostalog o inflaciji, seksu u troje i tantričkom seksu. 'Svaki čovjek ima svoju vlastitu dinamiku. U mom slučaju, ejakuliram svaka tri mjeseca', pohvalio se svojedobno. Navodno nikad nije prihvatio smrt svog prvog psa Conana, a svi ostali njegovi psići klonovi su koje je napravio u Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutno ima četiri mastifa: Murraya, Miltona, Roberta i Lucasa.

Nikada se nije ženio i nema djecu. U srpnju ove godie je počeo izlaziti s komičarkom Fatimom Florez. Upoznali su se prosincu 2022. kada su se oboje pojavili u talk showu Mirthe Legrand i to samo dva mjeseca prije nego što se službeno ona rastala od supruga.

Inače, on nije jedini Argentinac koji ima hrvatske korijene. Među njima je i Diego Maradona čija se baka s majčine strane zvala Salvadora Kariolic, a Néstor Kirchner, bivši predsjednik Argentine od 2003. do 2007., bio je sin čileanske Hrvatice Maríje Juane Ostoic Dragnic.