IZBORI U ARGENTINI

Svjetski čelnici čestitali Mileiju na izbornoj pobjedi

20.11.2023 u 06:08

Bionic
Reading

Svjetski čelnici čestitali su u ponedjeljak argentinskom libertarijanskom autsajderu Javieru Mileiju na pobjedi u predsjedničkim izborima u zemlji koja je pogođena troznamenkastom inflacijom, nadolazećom recesijom i rastućim siromaštvom

Službeni rezultati nisu objavljeni, ali njegov suparnik, peronistički ministar gospodarstva Sergio Massa, priznao je Mileijevu pobjedu u govoru.

Aktualni argentinski predsjednik Alberto Fernandez izjavio je nakon objave neslužbenih rezultata izbora kako 'vjeruje da može početi raditi s Javierom Mileijem kako bi zajamčili urednu tranziciju'.

'Demokracija je glas naroda i uvijek se mora poštovati. Čestitam argentinskim institucijama na provođenju izbornog procesa i argentinskom narodu koji je sudjelovao na dan izbora na uredan i miran način. Novoj vladi želim puno sreće i uspjeh', izjavio je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula Da Silva.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan čestitao je Mileiju na pobjedi, napisavši na društvenim mrežama kako se raduje izgradnji snažnog odnosa temeljenog na ljudskim pravima, demokratskim vrijednostima i transparentnosti.

  • +9
Javier Milei Izvor: EPA / Autor: JUAN IGNACIO RONCORONI

Bivši američki predsjednik Donald Trump također je čestitao argentinskom libertarijancu. 'Cijeli svijet je gledao! Jako sam ponosan na tebe. Preokrenut ćeš svoju zemlju i doista učiniti Argentinu ponovno velikom!' poručio je Trump putem društvenih mreža.

Samoproglašeni anarhokapitalist Milei obećao je biračima radikalni zaokret: želi ukinuti središnju banku i nacionalnu valutu i zamijeniti je američkim dolarom, ukinuti brojna ministarstva i radikalno srezati izdvajanja za socijalnu politiku.

Radikalni program kakav Milei predlaže posebno je popularan među mladim ljudima koji u u svom životu znali samo za stalne krize i razočarani su političkim establišmentom te žele nešto sasvim novo.