NETFLIX PONOVO PUCA NA OSCARA

Novi film Martina Scorsesea 'The Irishman' opravdao velika očekivanja: Kritičari hvale 'veličanstveni mafijaški ep koji ledi krv u žilama'

30.09.2019 u 18:25

Bionic
Reading

Dugoočekivani novi film redatelja Martina Scorsesea, 209 minuta duga gangsterska drama 'The Irishman', konačno je obasjao kino platna. Premijerno je prikazan u petak na filmskom festivalu u New Yorku, a prve kritike govore o remek-djelu i vrlo izglednom kandidatu za Oscara. Ozbiljniji kritičari bacili su pogled i na širu sliku i svoj sud temeljili na činjenici da iza filma ipak ne stoji veliki filmski studio, nego streaming div Netflix koji publiku ne pronalazi ispred kino platna, a pozabavili su se pitanjem nove tehnologije kojom je vrhunska glumačka postava vraćena koje desetljeće unatrag

Za kritičara Hollywood Reportera odluka Martina Scorsesea da od 'The Irishmana' napravi film, a ne mini-seriju, je blago zbunjujuća, i vjeruje da bi štovatelji slavnog redatelja koji se nadaju propulzivnoj dinamici kakvu se moglo vidjeti u njegovim prijašnjim filmovima poput 'Dobrih momaka' ili 'Casina', mogli ostati razočarani.

Isti kritičar međutim navodi da je film, kojeg će gledatelji moći na Netflixu gledati od 27. studenog ove godine, na mnogim razinama napravljen vrhunski i dostojan najluksuznijih kina. U prvom redu ističe moćne snimke Rodriga Prieta kojima ovaj snimatelj izaziva zanos, a pohvale idu i na račun raskošne produkcije i dizajna kostima koji ne samo da evociraju uspomene na nestalu Ameriku, nego i na gotovo izumrlo američko filmsko carstvo.

Za kritičara časopisa Variety, 'The Irishman' je hladno očaravajući nokaut duge forme i veličanstveni mafijaški ep koji ledi krv u žilama. Po njemu, straha od razočarenja nema, jer čini mu se da je ovo film kakvoga su mnogi upravo očekivali od Scorsesea: veličanstvena i zlosutna vizija zločinačkog podzemlja, koja dah oduzima dramom i prezirom, a uz odjeke njegovih prethodnih filmova vodi nas na neko novo i vrlo smjelo mjesto.

U filmu je korištena nova tehnologija pomlađivanja, a osim što je Roberta De Nira (Frank Sheeran) i Joea Pescija (Russell Bufalino) vratila desetljećima unatrag, znatno je odgodila izlazak filma i proračun napuhala na 150 milijuna dolara.

Prema mišljenju kritičara Varietyja, korištenje je opravdalo svrhu, jer nije samo riječ o flashbackovima. Veliki dio filma odvija se 50-ih i ranih 60-ih godina, i u tim se scenama De Niro pojavljuje kao nezrelija, proturječnija verzija sebe. Slično je i s danas vrlo naboranim Joeom Pescijem, čiji je lik sredovječan čak i u scenama iz davnih vremena. Iako postupak pomlađivanja nije savršen, u ovom je filmu odradio svoje. I u mlađim, digitaliziranim verzijama Franka i Russella osjeti odjek srednjih sedamdesetih godina života, u kojima se obojica nalaze, pa i te njihove mlađe verzije imaju oklopljena srca starijih ljudi.

'Tko zna kuda nas ova tehnologija vodi, ali u 'Ircu' se zaustavljanje starenja pokazalo očaravajućim eksperimentom', navodi kritičar Varietyja kojemu jedino nije jasno što Netflix uopće planira s tim filmom.

Naime, za film ovoga žanra s tolikim budžetom teško bi se našao zainteresirane igrače među velikim filmskim studijima, a iako bi ih prve kritike navele na pomisao da će uloženo vratiti na kino blagajnama, Netflix u ograničenom vremenu prikazivanja u kinima od samo mjesec dana, ne može povratiti uloženo. Stoga je vjerojatno u pitanju svojevrsno 'pokazivanje mišića' publici koja se u poplavi novih streaming servisa treba odlučiti kome plaćati pretplatu, ali i pokazivanje sigurnog utočišta filmašima zabrinutim za budućnost filma na kino-platnu.

OD NJIH SE PUNO OČEKUJE

S njima pucaju na Oscara: 10 filmova koje ćemo gledati na Netflixu do kraja godine

Pogledaj galeriju

U IndieWireu sigurni su da će 'The Irishman' biti nominiran za Oscara zbog revolucionarne VFX tehnologije pomlađivanja, produkcije, dizajna kostima i besprijekorne montaže Thelme Schoonmaker. Što se glumačkih nominacija tiče, nisu sigurni tko zaslužuje Oscara, ali sigurni su da nominacije zaslužuju i Robert De Niro, i Joe Pesci, i Al Pacino.

'U svojoj devetoj ulozi za Scorsesea, De Nirovo je sa svojim još uvijek kamenim licem utjelovio Franka Sheerana, pouzdanog i simpatiziranog irsko-američkog vojnog veterana i plaćenog ubojice koji uz osobnu cijenu radi ono što mu kaže mafija. On formira bratske odnose ne samo sa svojim mafijaškim rukovoditeljem Russelom Bufalinom, kojega profinjeno i graciozno glumi Joe Pesci, već s još jednom moćnom figurom, žestokim i neovisnim Jimmyjem Hoffom (Al Pacino), šef moćnog saveza Teamstera. Pacino glumi najsimpatičniji, herojski lik - čovjeka koji je spreman držati se svojih načela čak i pod cijenu svojega života. Sheeran se nađe u unakrsnoj vatri dvojice moćnih muškaraca', navodi IndieWire i zaključuje kako su sva tri glumca izvrsna i za svoje uloge zaslužuju nominacije za Oscare.

The Irishman Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube