VIJEĆE REAGIRALO

Nova TV opomenuta zbog 'Trenutka istine' i 'Istrage'

12.02.2009 u 17:00

Bionic
Reading

Vijeće za elektroničke medije izreklo je opomenu Novoj TV jer je u emisijama 'Trenutak istine' i 'Istraga' u neprimjereno vrijeme prikazivala sadržaj koji može ugroziti fizički, mentalni i moralni razvoj maloljetnika

Time je, kažu u Vijeću, Nova TV prekršila odredbe Pravilnika o načinu postupanja nakladnika televizijske djelatnosti radi zaštite maloljetnika.

Vijeće je još 17. siječnja toj televizijskoj postaji uputilo upozorenje zbog kršenja Pravilnika u spornim emisijama, emitiranim u studenome i u siječnju, no kako ta komercijalna televizija nije po njemu postupila, sada joj je izreklo opomenu.

To je prva opomena Novoj TV.

Po Zakonu o elektroničkim medijima, Vijeće može kazniti nakladnika privremenim ili trajnim oduzimanjem koncesije ako utvrdi da krši propise i nakon treće opomene.

U Vijeću kažu da očekuju da će Nova TV odmah i bez odlaganja postupiti po upozorenju i izrečenoj opomeni.

Zbog istih emisija Vijeće je protiv Nove TV lani u studenome i ove godine u siječnju donijelo odluke o pokretanju prekršajnog postupka zbog kršenja Zakona o elektroničkim medijima te ih uputilo prekršajnom sudu. Prekršajni sud može nakladnika kazniti i s milijun kuna po podnesenoj prijavi.