TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Nova serija autorice 'Gilmoreica' je jednostavno neodoljiva

27.08.2012 u 14:09

Bionic
Reading

Šest godina nakon završetka 'Gilmoreica' osebujna američka scenaristica Amy Sherman Palladino ovoga je ljeta na američke TV ekrane izbacila novi hit - 'Balerine'. Umnogome sasvim nalik 'Gilmoreicama', svojim je munjevitim dijalozima i duhovitošću odmah šarmirao publiku, a ni kritičari nisu ostali ravnodušni. Jedini tko se pobunio bila je Shonda Rhimes, autorica drugih 'ženskih' televizijskih megahitova, poput 'Uvoda u anatomiju'. Vjerojatno zbog toga što 'Balerine' sve njezine serije mogu nokautirati u zaborav jednim zamahom noge

Sve počinje kao klasična ljubavna priča. Naočit se, ali pomalo ukočen samac zaljubljuje u plesačicu iz Las Vegasa. Ona se prvo ponaša kao da bi radije provela večer sa salmonelom nego s njim, ali otpor joj popusti nakon jedne užasne audicije pa ode s likom van i kao prava se otmjena dama - napije do amnezije. Budi se sljedećeg jutra na suvozačkom sjedalu njegova auta, s prstenom na lijevoj ruci i vjenčanim listom u pretincu za rukavice. Za volanom je sinoćnji udvarač, a jutrošnji suprug vozi u slikovit kalifornijski gradić Paradise, gdje još slikovitiju kuću dijeli s još živopisnijom majkom – vlasnicom lokalnog baletnog studija za tinejdžerke. Majci se sinova nagla ženidba u Vegasu svidi točno onoliko koliko se majke inače oduševe kada im se sinovi preko noći zakonski spetljaju s plesačicama iz kockarskih meka pa digne graju do neba. Novopečena je supruga pokuša smiriti u lokalnoj birtiji, sin/suprug prestraši se raspleta njihova pokušaja mirenja pa ih krene autom tražiti po gradiću i onda… pogine...

Sažetak je to prve epizode nove američke serije 'Balerine' (Bunheads), koju je napisala cijenjena TV scenaristica Amy Sherman Palladino, domaćoj publici poznata po megapopularnim 'Gilmoreicama'. 'Balerine' su, ne sasvim neočekivano, pomele ljetnu sezonu na američkoj televiziji i u deset epizoda prikazanih od početka lipnja do sredine kolovoza zgrnule dovoljno fanova da im je ABC Family ne samo naručio drugu, nego i produljio prvu sezonu. Budući da je riječ o stilu na koji i domaća publika provjereno pada i s obzirom na činjenicu da se 'Balerine' zapravo veoma malo razlikuju od 'Gilmoreica' – vjerojatno ćemo ih ubrzo vidjeti i na jednom od dostupnih nam kanala.

No kakve su zapravo 'Balerine' i vrijede li uvoza? Na potonje pitanje moram odgovoriti potvrdno, jer ako se ima para za uvoz bugarskih sapunjara i potpuno propalih

Promotivni isječak iz serije 'Balerine'

'Kućanica', onda ne treba suviše naprezati mozgovlje nad šarmantnim ljetnim hitom jedne od najdovitljivijih američkih scenaristica. Serija je prepuna rafalne razmjene dijaloga kakve pamtimo iz usta Lorelai Gilmore i njezinih pratećih vokala, glavna junakinja Michelle (glumi je brodvejska glumica, pjevačica i plesačica Sutton Foster) čak i izgledom pomalo podsjeća na Lauren Graham (premda nije tako suludo prekrasna), a živopisnu majku spomenutu u uvodnom spoileru prve epizode glumi Kelly Bishop, ista glumica koja je u 'Gilmoreicama' igrala Lorelainu majku Emily. Dodamo li tome da se obje žene bave tinejdžerkama u baletnoj školi, ispunjen je i 'Rory faktor', a povrh svega, sve vrvi pop-kulturnim referencama i pomalo alternativnom glazbom (taman toliko da ne uvrijedi srednjestrujašku publiku) kakvu voli glavna scenaristica.

Drugim riječima, iako vrlo simpatična serija uz koju će mnogi rado gubiti vrijeme, 'Balerine' nisu osobito originalne i ne, ne mogu stati uz bok najtežoj američkoj TV kategoriji, kao što su 'Momci s Madisona', 'Djevojke' ili 'Na putu prema dolje', jer nisu ni pretendirale na istu ligu. Ono što sigurno mogu jest od šuba i na ruku dobiti uspješnice kao što su 'Uvod u anatomiju' i 'Mentalist'.

Kad već spominjemo 'Uvod u anatomiju', zgodno je pripomenuti da su 'Balerine' izazvale minijaturni cat fight (ili barem pokušaj tako nečega) Amy Sherman Palladino i autorice 'Anatomije', Shonde Rhimes, koja je po Twitteru kritizirala novu seriju zato što među tinejdžerkama koje polaze baletnu školu nema nijedne koja nije bjelkinja. Palladino joj je samo odvratila da se nema namjeru nadmudrivati s njom, em zbog toga što Rhimes ima 500 uspješnijih serija koje se trenutačno vrte po televiziji, ali i zbog toga što vjeruje da bi se žene koje pokušavaju izboriti svoje mjesto na televiziji morale međusobno podržavati.

Na tragu te misli – 'Balerine' će bez sumnje biti prozvane ženskom serijom i one to na neki način doista i jesu jer se uglavnom bave ženama, djevojkama i djevojčicama. One se, međutim, bave i velikim životnim promjenama i neočekivanim situacijama, zbližavanjem i stvaranjem obiteljskih odnosa koji se ne uklapaju u standardne, što bi se sve trebalo ubrajati u univerzalne teme i ljudska iskustva, bez obzira na spol. Praksa, međutim, govori da je publika serija koje se bave takvim idejama uglavnom ženska i zbog toga Amy Sherman Palladino, iako barata vrlo sličnim 'britkojezičnim' talentom – nikada nije postala tako uspješna kao, primjerice, Aaron Sorkin. Ipak, bilo bi šteta kada bi je domaći otkupljivači serija zbog toga zanemarili u ovoj rundi, pa držim fige da se ipak radije pozovu na još uvijek postojeći odjek 'Gilmoreica'. Jer 'Balerine' su, ukratko rečeno, jednostavno neodoljive.