'THE BIG C'

Nova hit serija o kućanici koja boluje od raka

The Big C

The Big C

Izvor: Promo fotografije / Autor: showtime.com

Američka kabelska postaja Showtime ima u rukama novi hit, čija je premijera 16. kolovoza 'povukla' najbolji rejting za pilot u posljednjih osam godina na toj stanici, a uspjeh je tim veći kad znamo da se iza 'velikog slova C' krije riječ cancer – rak

Cathy Jamison (izvrsna Laura Linney, trostruka dobitnica Emmyja, triput nominirana za Oscara, a tu je već bezecirala novu hrpicu budućih nagrada) tipična je dobrostojeća i dobrodržeća mamica iz američke suburbije s kućom iz snova i golemim terencem, ali i tajnom koju još nije spomenula nikome od svojih bližnjih – Cathy ima melanom, i to četvrti stupanj. Stvari ne djeluju dobro, ali kako je ovo ipak gorko-slatki light TV entertainment, Cathy ne dopušta da je takva sitnica omete. Suočena s vrlo opipljivim pješčanim satom, Cathy se naglavačke baca u život, što znači da između ostalog naumi izgraditi bazen u dvorištu, kupiti brzi kabriolet i očijukati sa svojim ljepuškastim onkologom, a usput spasiti kojeg jastoga ili se progurati u dućanu na račun bolesti.

Njena obiteljska situacija je manje-više predvidljiva – sin joj je redovni antipatični buntovni tinejdžer, a muž (također odlični Oliver Platt) nepopravljivi infantilac i egocentrik kojeg je upravo izbacila iz kuće, ali se on ne da baš tako lako otresti. Ima tu još nekoliko zanimljivih likova, primjerice pretila crna tinejdžerica Andrea (Gabourey Sidibe s oskarovskom nominacijom za 'Precious'), koju Cathy obasipa dolarima u zamjenu za izgubljene kile, ali prava bomba i daleko najjači lik u seriji je njen brat Sean. Dosad malo poznati John Benjamin Hickey naprosto guta i krade svaku scenu u kojoj se pojavi kao blago poremećeni, a zapravo rubno genijalni beskućnik, zeleni fanatik i antiglobalist. Njegovo radno mjesto je ispred lokalnog šoping-centra gdje gnjavi prolaznike svojim glasnim parolama o zagađenju i propasti svijeta, a Cathy mu je sa svojim gutačem benzina omiljena mušterija.

 

'The Big C' se dakle, bez obzira na svoj glavni lajtmotiv, više bavi onime čime se u suštini bave sve serije bez pirotehnike – životom i kako ga preživjeti. Kao što je i u 'Travi' (Weeds) motiv mame-dilerice samo okidač za duhovitu obiteljsku dramediju, tako je ovdje rak samo sredstvo za prevladavanje krize srednjih godina i zasićenja razmaženom i dokonom malograđanskom egzistencijom. Ne treba tu očekivati mučna zračenja i kemoterapiju, pogotovo ne u prvoj sezoni, a Cathyino stanje će, naravno, ovisiti o uspjehu serije kod publike. S obzirom da se finale prve sezone, najavljeno za 25. listopada, zove 'Divine Intervention', prilično je jasno da tvorci serije ozbiljno računaju s (najmanje) drugom sezonom. No do kraja prve sezone (trenutno je emitirano pet od ukupno deset epizoda) čeka nas još nekoliko jakih gostovanja – Idris Elba se već pojavio kao zgodni pitur koji Cathy zapne za oko, uskoro ćemo upoznati i Cathyinog i Seanovog oca (Brian Cox), njenu frendicu (Cynthia Nixon – Miranda iz 'Seksa & grada'), a Liam Neeson zaigrat će alternativca kod kojeg će Cathy potražiti pomoć.

Zanimljivo je da se serija izvorno trebala zvati 'The C Word', ali su producenti odustali od tog imena zbog prevelike sličnosti s također Showtimeovom legendarnom 'The L Word', a možda i zbog uvredljive konotacije same riječi 'c-word', koja ne označava nužno samo cancer/karcinom? Važno je reći da se ovakve serije s ruba mogu pojaviti samo na kabelskim postajama, među kojima je najjači HBO (a Showtime ima velike ambicije da ga prestigne), koje su posljednjih godina s naglim porastom broja pretplatnika (HBO ima godišnji promet blizu četiri milijarde U$D!) glavni motori renesanse američke televizije. Prednosti cable TV-a su izostanak reklama, znatno blaža cenzura (pa su golotinja i psovke najnormalnija stvar) i nemjerljivo veća kreativna sloboda nego na nacionalnim televizijama.

Moglo bi se sada reći da se pojavom 'The Big C' Showtime definitivno profilirao kao mjesto gdje su najjače ženske priče – njegovi su 'L Word' i aktualne 'Trava', 'United States Of Tara' i 'Nurse Jackie', s četiri jake ženske heroine (Mary-Louise Parker, Toni Collette, Eddie Falco i sada Laura Linney), iako u svom roosteru ima i tipično mušku 'Kalifornikaciju' i nešto manje mačo 'Dekstera'. HBO je i dalje nedostižan sa svojim testosteronskim klasicima 'Sopranosima' i 'Deadwoodom', a od 'živih' 'Svitom' i 'Hungom', iako i on u svom back katalogu ima jednu od najvećih ženskih serija ikad, 'Seks & grad'.

'The Big C' je zabavna, duhovita, ležerna i odlično napisana tipična kablovska dramedija koja solidno počinje i obećavajuće se razvije u prvih nekoliko epizoda, iako je u ovom trenutku teško zamisliti njenu petu ili šestu sezonu. Ali nikad ne reci nikad – događale su se i gore stvari…

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi