DALEKO OD NEŽELJENIH POGLEDA

Njihove rezidencije za odmor: Evo gdje ljetuju najimućnije europske kraljevske obitelji

10.08.2022 u 06:21

Bionic
Reading

Iako formalno nemaju godišnji odmor ni ljeti, članovi kraljevskih obitelji ulove nekoliko dana za bijeg od očiju javnosti. Uglavnom odlaze u svoje stoljetne rezidencije u kojima su najtoplije dane u godini provodili i njihovi preci

Britanska kraljevska obitelj, dvorac Balmoral u Škotskoj

Britanska kraljevska obitelj njeguje dugu tradiciju ljetnih odmora u dvorcu Balmoral u Škotskoj. Zelena oaza s ugodnijim vremenskim podnebljem nudi pregršt razonode kraljevskim nasljednicima. Dvorac je još davne 1852. izgradio princ Albert, suprug kraljice Viktorije koja je posebno voljela Škotsku. Od tada je omiljena destinacija gotovo svakom kralju ili kraljici. Danas u njoj ljeta provodi kraljica Elizabeta II. zajedno sa svojom obitelji. Redovito je posjećuju sinovi, kćer, unuci i praunuci. Neke od omiljenih aktivnosti tijekom ljeta su im odlazak u lov, ribolov ili jahanje zelenim prostranstvima.

Norveška kraljevska obitelj, farma Bygdøy u blizini Osla

Kraljevska farma Bygdøy u vlasništvu je norveške kraljevske obitelji od 1305. godine i najstariji je posjed koji pripada kraljevskoj obitelji na svijetu. Za vrijeme vladavine kralja Haakona VII (1905.-1957.) farma je postala popularno ljetno utočište za cijelu obitelj, a njegov sin kralj Olav V. slijedio je njegov primjer. Međutim, farma se nakon 1991. punih 15 godina nije koristila. To su 2007. odlučili promijeniti kralj Harald i njegova supruga kraljica Sonja. Obnovili su farmu te sada tamo provode svako ljeto po dva mjeseca, a redovito ih posjećuju kćer i sin te unuci. Inače farma je dizajnirana u baroknom stilu te se može pohvaliti mnoštvom stoke, uključujući preko 60 krava.

Nizozemska kraljevska obitelj, vila u Grčkoj

Još 2012. nizozemski je prijestolonasljednik kupio je velebno zdanje na grčkom Peloponezu, a na nju je potrošio 4,5 milijuna eura. Iznos u tom trenutku nije bio bitan kralju Willemu-Alexanderu, koji je žudio za time da ljeta provodi daleko od znatiželjnih pogleda i na toplom. Grčka se za to pokazala idealnom destinacijom. Od tada pripadnici nizozemske kraljevske obitelji u ljetnim mjesecima odlaze na jug Europe u grčku Kranidiju. Vila ima privatnu marinu, nekoliko bazena, kao i skrivenom privatnom plažom. Priča se da je jedan od okolnih posjeda u vlasništvu Vladimira Putina. Imanje je dospjelo na naslovnice 2020. godine, nakon što je obitelj bila prisiljena prekinuti odmor tamo nakon oštre reakcije zbog ograničenja uvedenih zbog Covid-19. Sve do tada ovo je skriveno zdanje bilo nepoznato široj javnosti.

Danska kraljevska obitelj, dvorac de Cayx u Francuskoj

Prekrasan dvorac u južnoj Francuskoj u posjedu je danske kraljevske obitelji još od 1970-ih. Tada su ga kupili kraljica Margaret i njezin francuski suprug, princ Henrik, zbog povijesne povezanosti njegove obitelji s imanjem. Od tada svi pripadnici danskog dvora ljeta provode ovdje, a kralj je čak postao majstor u proizvodnji vina. Uz posjed ima i vinograde te je proizvodnja vina njegova velika strast. Nedavno je upravo ovdje unuk danske kraljice Margarete, princ Felix proslavio svoj 20. rođendan.

Švedska kraljevska obitelj, palača Solliden u Borgholmu

Pripadnici švedske kraljevske obitelji svoja ljeta provode na otoku Öland, u Baltičkom moru. Oni ostaju vjerni tradiciji te svoje odmore provode u voljenoj Švedskoj. Glavna rezidencija za ljetovanje nalazi se u dvorcu Solliden. Sagradila švedska kraljica Viktorija 1906. godine, s nadom da bi toplija klima mogla pomoći njezinom krhkom zdravlju. Inspirirana Villom San Michele na Capriju, domom cijenjenog švedskog liječnika tog vremena, Axela Munthea, ovaj dvorac krase kipove i pločice dopremljene izravno iz Italije. Sada je dvorac u vlasništvu kralja Carla XVI. Gustafa, koji je vrtove otvorio za javnost, a Šveđani se ovdje okupljaju svake godine za proslavu rođendana njegove kćeri, princeze Victorije.

Belgijska kraljevska obitelj, vila na otoku Île d’Yeu u Francuskoj

Nakon što su nekoliko godina unajmljivali kuću za odmor na mirnom otoku Île d'Yeu u Francuskoj, belgijski kralj Philippe i kraljica Mathilde konačno su 2019. odlučili potražiti nekretninu koja bi im ostala u trajnom vlasništvu. Kupili su posjed na otoku, ali njihov potez brzo se našao na meti mještana. Sve je kulminiralo kada je obitelj pokušala proširiti skromnu vilu, a sve kako bi imali prostora za svoje osoblje. Naišli su na reakciju mještana, koji su prosvjedovali protiv izgradnje na krševitom području i zabranili da uništavaju ovaj prirodni fenomen. No bez obzira na sve neprilike, obitelj ovdje ljeti uživa u planinarenju, puštanju zmajeva na plaži i biciklizmu. Osim toga ovdje im je zagarantirana anonimnost.

Španjolska kraljevska obitelj, rezidencija na Mallorci

Za razliku od ostalih s ovog popisa, španjolski pripadnici kraljevske obitelji ne bježe ljeti od popularnih turističkih odredišta. Već godinama je u njihovoj obitelji posjed na Mallorci, koja slovi za jednu od najomiljenijih ljetnih destinacija na svijetu. Otkako je bio mali dječak, španjolski kralj Felipe provodio je ljeta u 33 tisuće hektara bujnih vrtova i borovih šumaraka palače Marivent, palače iz 20. stoljeća u Parmi na balearskom otoku Mallorci. Rezidencija je na popisu kraljevske imovine još od 1970-ih kada ju je tadašnji kralj Carlos dobio od španjolske vlade. Danas ovdje odmara svako ljeto sa suprugom kraljicom Letizijom te dvije kćeri princezom Leonorom i Sofijom. Zanimljivo je da je devedesetih godina prošlog stoljeća, princeza Diana je ovdje boravila u posjetu sa svojim sinovima prinčevima Williamom i Harryjem, a gosti su nekoć bili i Obama i Clinton.