život pun ljubavi

Njegov najveći ponos: Djeca Lukasa Nole, sin Jakov i kćer Mara krenuli su umjetničkim stopama poput njega i supruge Barbare

29.10.2022 u 19:03

Bionic
Reading

U Zagrebu je u 59. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo čuveni filmski redatelj i scenarist, profesor zagrebačke Akademije i jedan od ključnih aktera tzv. Mladog hrvatskog filma devedesetih. Osim uspješne karijere imao je idiličan obiteljski odnos sa suprugom Barbarom i njihovim potomcima, sinom Jakovom i kćeri Marom koji su od roditelja naslijedili umjetničku svestranost

Jakov Nola je redatelj i scenarist poput tate. Kao dječak je glumio u nekim reklamama i u filmu. Ipak, glumom se danas ne bavi, a za posao redatelja zainteresirao se pri kraju srednje škole. Iza tog 28-godišnjaka su već brojni uspjesi. Publika ga poznaje kao redatelja HRT-ove domaće igrano-dokumentarne serije za djecu 'Najbolji dan'. Među ostalim je režirao dva kratka filma: 'Kućicu' i 'Kontraofanzivu'. Uz to, na seriji 'Čuvari dvorca' Lukasa Nole radio je kao asistent režije, dok je na filmu 'Tereza 37' bio prvi pomoćnik redatelja Danila Šerbedžije.

Za TV dramu 'Jeleni, tablete, starlete' osvojio je 2017. na Filmskoj reviji Kazališne akademije (FRKA) nagradu Nikola Ivanda za najbolji TV format, a za film 'Kućica' primio je na Danima hrvatskog filma nagradu Jelena Rajković za najboljeg redatelja do 30 godina. Radio je i kao scenarist popularne serije 'Na granici' koja se prikazivala na Novoj TV. Prije nekoliko godina za tportal je otkrio koji je najbolji savjet dobio od roditelja.

'Stalno se savjetujemo, oni mene, ja njih, puno razgovaramo. Stari mi je jednom poslao sms prije snimanja kad sam bio u stresu 'Sjeti se da je režirati i zabavno'. To je recimo super savjet, ponekad se opustiti i uživati u poslu', izjavio je Jakov.

Rekao je da su mu roditelji najveći kritičari. 'Svaka kritika kad nije zlonamjerna je dobrodošla i zapravo korisnija od pohvale jer ti ukazuje na to gdje možeš bolje i pametnije. Nisam se nikad osjetio ugroženim od njihove kritike, ali izrazito cijenim njihovo mišljenje', rekao nam je. Inače, majku je angažirao kao glumicu u svojoj TV drami na ADU. Perspektivni redatelj i scenarist već nekoliko godina je u sretnoj vezi te živi s djevojkom.

Mara Nola je završila za dizajnera tekstila u srednjoj školi primjene umjetnosti i dizajna, a trenutno je studentica novih medija na Akademiji likovnih umjetnost. Ima vrlo osebujan stil što se može vidjeti po njezinim fotografijama na društvenoj mreži. Moda je za nju, kako je svojedobno izjavila 'poseban medij kroz koji voli komunicirati', a posebno je inspirira ulična moda, a zabavlja kada zbog modnih odabira bude zamijećena. Rekla je i da je ljubav prema modi pokupila od tate.

'Jakov me od treće godine doživljava kao nekoga na svojoj razini pa se često svađamo, a onda Mara komentira da smo nas dvoje zapravo kao brat i sestra, a ne mama i sin. I od treće godine zove nas imenima, a ne mama i tata. Čuo je kako se mi međusobno zovemo Lukas i Barbara i preuzeo je to. Tako je i danas. Mara je čula njega i zaključila da je to tako', otkrila je ranije Barbara Nola za Story.

Za Jakova i Maru glumica je rekla da su 'pošteni i dobri ljudi, prijatelji i da će biti dobri partnerima'. S njima se katkada znala pojaviti na kakvom javnom događaju.

  • +8
Barbara i Lukas Nola Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX