TUŽNA VIJEST

U 59-oj godini: Naš poznati redatelj Lukas Nola preminuo je nakon teške bolesti

29.10.2022 u 14:58

Bionic
Reading

Lukas Nola, proslavljeni hrvatski redatelj i scenarist preminuo je u dobi od 58 godina

Lukas Nola je studirao na Akademiji likovnih umjetnosti te povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a diplomirao 2003. filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je bio zaposlen kao izvanredni profesor, piše Jutarnji list.

Debitirao je TV filmom 'Dok nitko ne gleda' (1993).

  • +2
Lukas Nola Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

U igranim filmovima Svaki put kad se rastajemo (1994., Zlatna arena za scenarij na festivalu u Puli) i Rusko meso (1997., i TV serija) postmodernistički je kombinira žanrovske sastavnice trilera, melodrame i detektivskoga filma, zaokupljen slikovitim karakterima te nadahnut djelima kultnog američkog redatelja Davida Lyncha.

U razdoblju od 1984. do 2013. godine snimio je sedam dugometražnih igranih filmova. Na Filmskom festivalu u Puli nagrađivan je Zlatnim Arenama za filmove Svaki put kad se rastajemo, Rusko meso, Nebo sateliti i Sami. Za svoje je radove primio i nagrade Vladimir Nazor i Oktavijan. Scenarist je svih svojih filmova.

Osim dugometražnih, zapažen je autor i eksperimentalnih filmova, između ostalih Krađa, Foto atelje, Svi uvjeti za priču. Njegov najnoviji cjelovečernji film naslova Šuti dovršen je 2013. godine, a scenarij je napisao prema istinitom događaju.

Napisao je i režirao dramsku TV seriju Čuvar dvorca.

Lukas i glumica Barbara Nola su u braku od 1994. godine i imaju dvoje djece, sina Jakova i kći Maru.