DETALJI PROTOKOLA

Ništa se ne prepušta slučaju: Otkriveno kako će se odvijati pogreb princa Philipa iz minute u minutu

16.04.2021 u 10:06

Bionic
Reading

Pogreb princa Philipa, koji je preminuo u dvorcu Windsor samo dva mjeseca uoči jubilarnog 100. rođendana, ove subote održat će se s vojničkom preciznošću

Od trenutka u kojem njegov lijes bude donesen na ulaz dvorca Windsor - postavljen na stražnju stranu Land Rovera, dizajniranog za tu priliku tako da odražava njegovo ponosno vojno nasljeđe, izvanredan život i napore - do završnih taktova državne himne dok se njegovo tijelo bude spuštalo u kraljevsku kriptu u kapelici Svetog Jurja; ovako će izgledati subotnji sprovod princa Philipa.

Sve će započeti u 11 sati, po britanskom vremenu, kada će lijes biti iznesen na ulaz dvorca Windsor, a potom kreće protokol. U 14.15 predstavnici oružanih snaga postavit će se u posebnu formaciju, a u 14.20 članovi kraljevske obitelji i Philipovi rođaci koji nisu dijelom službenog dijela procesije kreću automobilima prema kapelici.

U 14.27 Land Rover s lijesom pokojnika doći će do vrata uz formaciju predstavnika oružanih snaga, nakon čega će krenuti do izlaza. U 14.36 nosači će prenijeti lijes kroz hodnik do glavnog ulaza i vratiti u Land Rover, a četiri minute kasnije ljudi koji su radili za Philipa stat će na zadana mjesta u procesiji, nakon čega će glazba utihnuti.

U 14.41 članovi kraljevske obitelji stat će na svoja mjesta i započeti procesiju, a u 14.44 pridružit će im se kraljica Elizabeta II u službenom Bentleyju i krenuti prema kapelici, nakon čega će se ispaliti počasna paljba.

Prikladna počast dizajnu vojvode od Edinburgha

Robustan, ali obojen blistavom tamnozelenom bojom, ovo je Land Rover koji je za svoj sprovod dizajnirao princ Philip.

Izmijenjeni Land Rover Defender TD5 130 predstavljen je jučer i prigodan je znak njegove strasti prema inovacijama i dizajnu. Vojvoda je pomogao u dizajniranju vozila u projektu koji je trajao 16 godina i imao je kodno ime Operation Forth Bridge.

Ima značajke koje drže lijes na mjestu i prilagođenu boju kakvu je zahtijevao vojvoda. Na vozilu za vlastiti pogreb počeo je raditi s Land Roverom 2003. godine, kada je napunio 82 godine.

Vojvoda, koji je služio u Drugom svjetskom ratu, zatražio je da se originalna karoserija Belize Green preboji u tamnozelenu - boju koja se koristi za većinu vojnih vozila.

Također je dizajnirao stražnji dio u kojem će biti njegov lijes, izvršivši posljednje prilagodbe 2019. godine, kada je napunio 98 godina. Model Defender napravljen je u tvornici Land Rovera u Solihullu i od tada ova automobilska tvrtka održava vozilo.

Thierry Bollore, izvršni direktor Jaguar Land Rovera, izjavio je: 'Vojvoda je bio strašan prvak u dizajnu, inženjerstvu i tehnologiji.'

  • +47
Princ Philip Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER