BOLJI OD PALFIJA

Nikola Lesar novi je hrvatski Masterchef

24.12.2012 u 22:27

Bionic
Reading

22-godišnji kuhar Nikola Lesar drugi je hrvatski Masterchef

Simpatični Nikola pobijedio je na kraju kolegu Marka Palfija koji je prema mišljenju mnogih bio favorit. No 22-godišnjem Međimurcu večeras je bolje išlo. Nikoline kulinarske vještine, ali i hrabrost te kreativnost donijeli su plod – pobjedu u drugom hrvatskom Masterchefu.

Nakon 13 tjedana izolacije te puno truda, muke, ali i zadovoljstva, snage su večeras odmjerili Palfi i Nikola. Superfinale nije bilo nimalo jednostavno, ali su se obojica amaterskih kuhara izvrsno snašla. Ipak, nešto spretniji bio je Nikola, što mu je donijelo pobjedu.

Potpis slike..

Hrabrost, snalažljivost i kreativnost

U posljednjoj epizodi ove sezone showa svjedočili smo kulinarskom dvoboju koji se čeka već tri mjeseca! Od stotina kandidata ostala su samo dvojica: Nikola i Marko su u proteklih 13 tjedana puno toga prošli i naučili, ali i stekli brojna prijateljstva. Od prvog dana u kući su cimeri te su postali dobri prijatelji, a pokrenuli su i cijelu priču s 'Črnim mambama' da bi olakšali situaciju. 'Između Nikole i mene se nije ništa promijenilo otkad smo saznali da je drugi superfinalist', izjavio je Marko.

Masterchef kuhinja u finalnoj emisiji postala je À la carte restoran. Nikola i Marko pripremali su menije od tri slijeda: predjelo, glavno jelo i desert, a svaki od sljedova imao je dvije opcije. Kuhali su za žiri te goste Šimu Sušića, Janeza Bratovža, Petru Jelenić i Tvrtka Šakotu. Za kuhanje su imali četiri sata.

Markova predjela bila su rižoto od gorgonzole s kruškom i tris škampi, glavna jela juneći gulaš – dekonstrukcija i Jakobove kapice s pireom od batata i vanilije, a deserti za koje se odlučio su panna cotta od kamilice s jagodama i mousse od čokolade s malinama. Nikola je pripremio kao predjela flambirane jadranske kozice s medom, hlap na grilu, salatu od rukole i foie gras pate s vrganjima, baguette, salatu od kresa i jabuke. Glavna jela su mu bila poširani losos, majoneza od vanilije, grejp i kare vepra, pire od krumpira i peršina, šparoge, jus od trešanja, a deserti muffini od mrkve i keks od lješnjaka, krema od lavande i kozjeg sira te coulis od šumskih jagoda.

Nikolin put do superfinala bio je nešto teži. Morao je 'natkuhati' Kike, Petru i Ivanu. 'Nisam se nadao da ćeš stajati ovdje ispred nas i drago mi je da si tu. Dokazao si da o hrani razmišljaš na drugačiji način', rekao mu je Dino.

Nikola ipak bolji
Žiri je Nikolinom predjelu dao tri četvorke, dok je Marko od Dine i Mate dobio četvorke, a od Radovana peticu. Glavno jelo koje je pripremio Nikola dobilo je tri petice, dok je žiri ocijenio Marka ocjenama 4,4 i 3. Svatko od njih dosad je bio bolji u jednom od segmenata. Nikola je za svoje deserte dobio dvije četvorke i peticu od Radovana, a Palfi tri trojke. Tako je odlučeno da je Nikola drugi hrvatski Masterchef.

Dino kaže da ocjene njegovih deserta govore same za sebe. Palfi njegovu pobjedu osjeća djelomično kao i svoju. Kaže da je Nikola bio vrhunski u finalu, brz i točan, dok se on možda malo 'prekapacitirao'.

Nikoli nije došlo do glave da je novi Masterchef. Nije se tome nadao, niti je na to ciljao. Bilo je trenutaka kada je htio odustati, ali znao je da ima samo jednu priliku i da mora ići naprijed. Kuharica je, po njemu, najbolja nagrada, uspomena koja ostaje. S nožem i ostatkom ide dalje u kulinarske pobjede. Poručuje svima da se prijave jer je on uspio 'from zero to hero'!

'Ne mogu vjerovati da sam pobijedio, stvarno mi to ne dolazi do glave. I još to da sam pobijedio Palfija!!! Bilo je trenutaka kad sam htio i odustati, ali upornost se ipak isplatila. To mi je najveća lekcija iz 'Masterchefa'!', izjavio je Nikola.