intervju

Nika Turković o albumu prvijencu, bivšoj ljubavi i navodnoj novoj vezi: 'Zadovoljna sam time gdje se nalazim, a još sretnija onime kamo idem'

04.02.2023 u 13:48

Bionic
Reading

Predvodnica novog vala mladih glazbenih zvijezda poznata je po tome da su joj singlovi pitkog i modernog pop zvuka te uvijek praćeni visokokvalitetnim spotovima i kampanjom. Jedna je od rijetkih koji su se time probili u mainstream. Odnedavno se može pohvaliti prvim albumom, a kritičari i slušatelji dočekali su ga s veseljem. Sada je na redu da ga predstavi i koncertno, čemu se jako raduje. Zagrebačka publika imat će priliku čuti '11' uživo 16. ožujka u zagrebačkom klubu Peti kupe, a uskoro stižu i drugi datumi. S Nikom Turković smo i ovog puta za tportal pretresli razne teme, od poslovnih do privatnih

Jedna od najpopularnijih mladih izvođačica u Hrvatskoj, osim uspješne glazbene karijere, popularna je kao influencerica. Na Instagramu Niku Turković prate svi koje zanimaju modni sadržaji. Osim svojim poletnim pjesmama, obožavatelje osvaja sjajnim stilom, ali ona tu platformu koristi da bi progovorila i o brojnim drugim temama, kao što su feminizam i prava LGBTQ+ zajednice. U posljednje vrijeme pisalo se o njezinom ljubavnom životu. Prekinula je vezu s Matijom Cvekom, a posljednjih tjedana spominje se da ima novu ljubav.

Izašao je prvi album odrasle Nike. Kakav je to osjećaj?

Kao da sam zatvorila jedno veliko poglavlje, a otvorila još veće u životu. Bez romantiziranja, jako sam sretna što je album napokon izašao i samo još više motivirana da publici dam ono što želi na koncertima, ali i da radim na daljnjim projektima.

Izašao je 11.1., zove se '11' , ima 11 pjesama. Numerologija vam očito ima posebno značenje?

Jako volim brojke, a taj 11 prati me kroz život na svakakve načine, stoga sam mu odlučila maksimalno odati počast na ovom albumu. Sve se nekako poklopilo, a i sam album priča neku moju priču kroz godine, pa su mi te dvije jedinice koje sačinjavaju cjelinu imale smisla i za njegov naziv.

Kako biste opisali svoj prvi album?

Mislim da je on jednostavno emotivna i glazbena preslika mene u protekle tri godine. Svi se mi mijenjamo kako odrastamo, pa mislim da se to i vidi i čuje kroz svaku stvar na albumu, što je još jedan od razloga zbog kojih su pjesme posložene kronološki. Htjela sam i sama držati u rukama nekakav dio sebe i moći vidjeti otkud smo krenuli i dokle smo došli. Rekla bih da je album vrlo iskren, a to mi je nekako bilo najvažnije, jer i sama to najviše cijenim kod glazbenika koje slušam.

Padaju i prva priznanja, nagrada MAC za najbolju alternativnu pop pjesmu za 'Dok nas nema'... kakav je to osjećaj?

Moram reći da na to nisam bila spremna, što se možda dalo iščitati iz moje zbunjene reakcije. Iskreno sam počašćena što sam uopće bila nominirana, a posebno što sam osvojila svoju prvu regionalnu nagradu, i to kakvu. Moram reći ogromno hvala Tamari (tam), koja je ovu pjesmu napisala za mene, kao i Fantomu i Milanu Bjelici na aranžmanu bez kojeg ne bismo dobili ovo što jesmo. Godina je svakako odlično počela i na tome sam baš zahvalna.

Izvor: Društvene mreže

Tko su vam uzori?

Imam ih stvarno mnogo, ali ako govorimo o glazbenim uzorima, izdvajam Miley Cyrus i BANKS kao neke svoje dvije glavne dive u ovom trenutku. Obožavam tu žensku snagu koju prenose kroz glazbu i vizual, kao i to što su baš beskompromisne.

Na albumu je bilo suradnji, pa i s bivšim dečkom Matijom Cvekom. Hoćete li i dalje surađivati? Kakav je danas vaš odnos?

Matija je po meni jedan od najtalentiranijih glazbenika na našim prostorima, tako da mi je čast što smo imali prilike raditi skupa na nekoliko stvari na mom albumu. Dovoljno se poštujemo da više od toga nemam potrebu komentirati.

Moramo odmah pitati, pa ostavljamo to na miru, za komentar šuškanja da ste u vezi s glazbenikom iz benda Buč Kesidi.

Dečki iz Buč Kesidija su mi sjajni prijatelji i jako talentirani kolege, a svoj privatni život ne komentiram.

Kojim smjerom vaša karijera ide dalje, motaju li vam se već nove pjesme po glavi?

Motaju, motaju, moja glava je već u daljnjim planovima, kojih imam puno i previše, ali bih voljela da djela govore umjesto riječi, pa ću to ostaviti za sebe u ovom trenutku, dok pomno planiram kako i što dalje.

U kojem će smjeru ići nove pjesme?

Radim ono što mi se radi u trenutku, a s obzirom na to da sam nakon 10 godina opet u nekoj Paramore/Avril fazi, mislim da bi pjesme poput 'Mrzim' s albuma mogle biti nešto što će se od mene moći češće čuti. Ne volim se stavljati ni u kakvu kutiju, doduše, pa ćemo vidjeti kamo će me to odnijeti.

Predstavljate album 16. ožujka u Petom kupeu, što čeka publiku?

Jedva čekam predstaviti album onako kako sam uvijek htjela - okružena svim genijalnim ljudima koji su radili na njemu, s publikom koja nas sluša i vjerno prati, tako da se tom danu jako veselim. Pripremamo svašta zanimljivo, neka gostovanja koja jedva čekam, kao i napokon mogućnost da odsviramo sve nove pjesme na jednom mjestu, tako da se nadam da se vidimo u što većem broju!

Često na društvenim mrežama podržavate kolege - Nelu, Marka Bošnjaka i druge. Tko su (uz vas) nove nade domaće scene (i regionalne)?

Mislim da su društvene mreže još uvijek dobra stvar jer se međusobno podržavamo i maksimalno si pomažemo. Naravno, uvijek dijelim one ljude čiji rad volim i cijenim te ih i sama slušam. Na regionalnoj sceni, po mom skromnom mišljenju, trenutno ima jako puno talentiranih ljudi kojima se jako divim i čiju glazbu slušam na dnevnoj bazi. Neki od mojih omiljenih su sigurno Nela, Z++, Marko Bošnjak, Miach, Pocket palma, Zoi, Sara Jo, Buč Kesidi, tam, Fantom... sigurna sam da sam nekog zaboravila, ali mislim da nikad nisam više slušala glazbu s naših prostora nego upravo sada, što je dobra stvar.

  • +3
Nika Turković Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Petra Miksik

Uz glazbu, aktualna je vaša inluencerska karijera. Modna ste ikona, uzor brojnim pratiteljima - koliko vas to opterećuje?

Iskreno, sve manje razmišljam o takvim stvarima i fokusiram se na glazbu kao primarni interes u svom životu, stoga me zapravo to uopće ne opterećuje. Jedino što od svega navedenog baš jako volim jest moda i jako mi bude drago kad za to dobijem pohvale. Što se tiče toga da sam 'uzor', ne znam bih li se složila s time, ali ako mogu na bilo kakav pozitivan način utjecati na ljude oko sebe, posebno one mlađe, i više sam nego ponosna na tu činjenicu.

Da sad krećete iznova, ali kao ona djevojčica na Dječjem Eurosongu, biste li nešto mijenjali?

Ne bih. Sve se događa s razlogom i ne volim živjeti u prošlosti. Zadovoljna sam time gdje se nalazim, a još sretnija onime kamo idem.

Da sad pogledamo u vaš Shazam, koja je zadnja pjesma koju ste istraživali?

Unlearn - Gracie Abrams i Benny Blanco.

Koja vam je omiljena hrana?

Jako teško pitanje, ali trenutno možda pljukanci s tartufima.

Na koji modni detalj ste posebno slabi?

Na cipele.