I TO SE DOGAĐA

Nije samo smiješno, već i neugodno: Ovo su najveći gafovi s dodjela Oscara

04.03.2018 u 08:19

Bionic
Reading

Jubilarna 90. ceremonija uručenja nagrada Oscar održat će se ove nedjelje u Los Angelesu. Pažnju publike plijenit će svečane toalete koje će dame prošetati crvenim tepihom ispred Dolby Theatrea, mnogi će s nestrpljenjem iščekivati rasplet sa svojim nominiranim favoritima ili pokoju šaljivu dosjetku voditelja Jimmyja Kimmela. Međutim nije nerealno očekivati ni bizarnosti kakvih je u povijesti Oscara bila gomila, a mi smo se prisjetili nekih od najvećih

Oscara za najbolji film 2017. dobiva 'La La Moonlight'

Čast proglašenja dobitnika Oscara za najbolji film 2017. pripala je holivudskim veteranima Warrenu Beattyju i Faye Dunaway. Beatty je iz omotnice izvadio papir s nazivom filma, pogledao ga pomalo čudno i dok je izgovarao: 'Nagradu Akademije...' zavukao je ruku u omotnicu. Kad se uvjerio da u njoj nema više ništa, nastavio je najavljivati: '...za najbolji film...' i još jednom pogledao papir u nevjerici. Dunaway, kao i većina publike, doživjela je to kao Beattyjevu izlizanu šalu, a on je omotnicu predao kolegici koja je bez oklijevanja pročitala 'La La Land'.

Beatty je koju minutu kasnije na toj istoj pozornici zbunjenoj publici objašnjavao da nije pokušavao biti duhovit, već mu nije bilo jasno zašto uz naziv filma godine stoji i ime glumice Emme Stone. A bilo je tamo jer je Brian Cullinan, osoba zadužena za davanje omotnica s imenima dobitnika prezenterima, Beattyju dao krivu omotnicu, zauzet slikanjem Emme Stone u backstageu i objavom njezine fotke na Twitteru.

  • +11
Krivo proglašenje najboljeg filma na Oscarima 2017. Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

No na pozornicu se već popela ekipa filma 'La La Land', producent Jordan Horowitz je zahvalio svima od Akademije do roditelja koji su mu davali nesebičnu podršku, a kad je mikrofon konačno predao kolegi da i on kaže koju pobjedničku, na pozornici se pojavio čovjek sa slušalicom u ušima i počeo provjeravati omotnice. Kad je shvatio što se dogodilo, Horowitz staje pred mikrofon i objašnjava da je došlo do greške i da je film godine zapravo 'Moonlight'. Da se ne šali, publika je povjerovala tek kad je ljutito istrgnuo omotnicu iz ruku Warrena Beattyja, ovoga puta pravu, i pokazao da se na papiru za film godine nalazi naziv 'Moolight'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Idina Menzel a.k.a. Adele Dazeem

Nije rijetko i nije neobično to da se nečije ime izgovori s krivim naglaskom ili uz poneko izmijenjeno slovo, ali kako je John Travolta 2014. uspio ime Idina Menzel, umjetnice čiji glas stoji iza pjesme 'Let It Go' iz filma 'Ledeno kraljevstvo', pročitati kao Adele Dazeem, nije jasno nikome. Od ovog nevjerojatno pogrešno izgovora imena Idine čudniji je samo Travoltin pokušaj pronalaženja opravdanja. Kako je objasnio u emisiji Jimmyja Kimmela, u backstageu ga je zabljesnuo sjaj seksi, karizmatične i prekrasne zvijezde Goldie Hawn, a onda su mu javili da mora na pozornicu i usput natuknuli da su Idinino ime napisali fonetski. 'Bilo je to meni nepoznato ime, napisano fonetski, a ja ga tako nisam uvježbavao', pokušao se opravdati Travolta. 'Izbacilo me to na osam sekundi iz takta i žalila sam sebe, a onda sam si rekla - ovo je moja prilika, koga briga i zapjevala sam pjesmu', rekla je o jednoj od najvećih bizarnosti s dodjele Oscara Idina.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

John Travolta ukrotio jezik, ali izgubio kontrolu nad rukama

Priliku za popravak Travolta je dobio sljedeće godine na dodjeli Oscara i to upravo s kobnom Idinom Menzel, no ovoga puta u izmijenjenim ulogama. Idina je, prisjećajući se Travoltinog prošlogodišnjeg gafa, s pozornice zamolila dame i gospodu da pozdrave njezinog vrlo dragog prijatelja Gloma Gazinga. Na pozornici se pojavio ushićeni Travolta i obratio Idini riječima: 'Zaslužio sam ovo, ali ti, draga moja, moja prekrasna, moja nevjerojatno nadarena Idina Menzel... Jesam li dobro rekao?' Uspio je Travolta u tih godinu dana obuzdati jezik, ali i izgubiti kontrolu nad rukom koja je neprimjereno milovala donju čeljust Idine Menzel. Idini je pošlo za rukom nabaciti osmijeh na lice i još jednom nastup s Travoltom koliko-toliko uspješno privesti kraju, baš kao što je Scarlett Johansson nešto ranije toga dana na crvenom tepihu uspjela istrpjeti Travoltinu ruku oko svog struka pred objektivima fotoreportera.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iako je osvojila zlatni kipić, Jennifer Lawrence uz Oscara vežu padovi

Ulogom Tiffany u filmu 'U dobru i zlu' Jennifer Lawrence osvojila je 2013. Oscara za najbolju glavnu glumicu, no preuzimanje zlatnog kipića ne pamtimo po dirljivom i originalnom govoru, nego po poteškoćama koje su je snašle na putu do pozornice. Stepenice su se pokazale kao nesavladiva prepreka za Diorovu raskošnu haljinu inspiriranu hobotnicom pa je lijepa Jennifer posrnula tek nekoliko koraka do ostvarenja životnog sna svakog glumca. Nagradu je ipak preuzela, a već sljedeće godine pokazala da za pad možda i nije bila kriva Diorova haljina. Jennifer je naime uspjela pasti i u skromnijoj haljini, inspiriranoj moruzgvom, i to na ravnini crvenog tepiha.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Muškarac nikad ne dozvoljava ženi da govori

Na ideju za snimanje biografskog filma o zlostavljanoj zimbabveškoj glazbenici 'Prudenceina glazba' došla je producentica Elinor Burkett, ali je kasnije izbačena iz projekta. Burkett je zbog toga tužila producenta i redatelja Rogera Rossa Williamsa, no slučaj su nekako uspjeli riješiti izvan suda. Film je 2010. osvojio Oscara za najbolji kratki dokumentarni film. Burkett se našla uvrijeđenom što nije pozvana ni na jedno popratno događanje u čast nagrađenog filma pa se sama pozvala na glavno događanje - preuzimanje zlatnog kipića. Williams se tek počeo zahvaljivati na ukazanoj mu časti kad se ispred mikrofona ugurala Burkett i započela svoj monolog rečenicama: 'Muškarac nikad ne dozvoljava ženi da govori. Nije li to uobičajena stvar?' Svoj postupak kasnije je opravdala činjenicom da Williams s njom ne razgovara pa se nisu mogli ni dogovoriti tko će održati govor u slučaju osvajanja Oscara. Williams je podsjetio na pravila Akademije da samo jedna osoba drži govor. 'Vlasnik filma sam ja. Ona nema nikakvih potraživanja niti veze s filmom. Ostao sam potpuno šokiran kad me zaskočila na pozornici', rekao je Williams.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Dvadesetominutna improvizacija Jerryja Lewisa

Jerry Lewis pouzdao se u svoje nadahnuće i nije pripremio nijednu riječ za vođenje dodjela nagrada 1969. godine. Improvizacija je prolazila neko vrijeme, a onda je u nedostatku inspiracije preuzeo dirigentsku palicu i poveo orkestar. Holivudske zvijezde onoga doba, poput Natalie Wood i Roberta Wagnera, Mauricea Chevaliera i Rosalinde Russell te Boba Hopea i Zse Zse Gabor, zaplesale su pod Lewisovom dirigentskom palicom, ali samo nekoliko minuta. Televizijskoj kući NBC u očaju nije preostalo drugo nego ostale minute namijenjene prijenosu upotpuniti nečim zanimljivijim - u tom slučaju kratkim filmom o pravilnoj upotrebi pištolja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Slučaj 'haljina Anne Hathaway'

Glumici Anne Hathaway nije pošlo za rukom osvojiti Oscara za glavnu glumicu u filmu 'Rachel se udaje', ali je san o osvajanju zlatnog kipića dosanjala koju godinu kasnije. Osvojila ga je 2013. za najbolju sporednu glumicu u filmu 'Jadnici', ali malo tko se toga sjeća jer se u pamćenje urezala blijedoružičasta Anneina haljina, slična boji kože, skrojena skladno s njezinim poprsjem i završetkom (ili početkom) šava na strateškom mjestu. 'Bradavice su mi izgledale ukrućeno', primijetila je to, nažalost prekasno, i sama Hathaway. Čudesnoj haljini online izdanje Huffington Posta posvetilo je više prostora nego samom Oscaru, a i sama Hathaway o najvažnijem trenutku svog života dala je službenu izjavu. Haljinu je odabrala u posljednji trenutak, nakon što su prethodne dvije koje je mislila obući odjenule druge osobe.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Golać na pozornici

Streaking je 70-ih godina uzeo maha i svi su strahovali od pojavljivanja golaća, a na dodjeli Oscara pojavio se 1974. Voditelj ceremonije David Niven najavljivao je 'vrlo važnu osobu u svijetu zabave' Elizabeth Taylor kako bi predstavila nagradu za najbolji film godine. U tom trenutku publikom se prolomio vrisak uzbuđenja, no ugodno iznenađeni glumac brzo je uvidio da je razlog histerije Robert Opel, umjetnik i aktivist za gej prava koji je gol protrčao iza njegovih leđa. Odličnom reakcijom i primjedbom Niven je uspio pod svoje vratiti show koji mu je nakratko ukrao Opel. 'Pa, dame i gospodo, i to se dogodilo', nastavio je suvereno voditi ceremoniju Niven i publiku natjerao u još veću histeriju rečenicom: 'Nije li fascinantno to da će vjerojatno jedini smijeh u svom životu ovaj čovjek dobiti skidanjem i pokazivanjem svojih nedostataka?'

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Govor zbunjene oskarovke Julije Roberts

Nema kome nije zahvalila, ili ga barem spomenula, glumica Julia Roberts zbog zasluga za stvaranje filma 'Erin Brockovitch' s kojim je osvojila Oscara za najbolju žensku ulogu. Osim same Erin Brockovitch, samouke odvjetnice čija je istinita životna priča o pobjedi u sudskom sporu protiv energetske korporacije Pacific Gas and Electric Company poslužila kao inspiracija za film. Smušena Julia Roberts čak je u jednom trenutku bila vrlo blizu tome da se među brojnim ljudima koji su zaslužni za nastanak filma sjeti i same Erin Brockovitch, ali tok misli prekinula si je sama opaskom o svojoj lijepoj haljini.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Sramite se, gospodine Bush!

Oscara za najbolji dokumentarni film 2003. dobio je film 'Ludi za oružjem', a u svom govoru o sklonosti njegove filmske ekipe prema stvarnosti, a ne fikciji, kao i specifičnosti trenutka u kojem živimo, redatelj Michael Moore čak je dobio potporu zvjezdane publike. Onda je krenuo propitivati regularnost izbora i legitimnost čovjeka koji ih vodi u rat i izazvao negodovanje i sve više zvižduka u publici. Prije nego je orkestar uspio nadglasati Moorea, redatelj je Bushu poručio da se može sramiti i da je njegovo vrijeme isteklo.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Vidjeli smo vaše sise

Glumac Seth MacFarlane ne može se baš podičiti političkom korektnošću i vrlo je hrabro bilo dodijeliti mu vođenje ceremonije dodjele Oscara 2013. godine. Da je strah opravdan, MacFarlane je pokazao već na samom otvaranju. Karijeru u showbizu započeo je kao glazbenik pa je svoj pjevački talent nesebično podijelio s publikom izvođenjem pjesme 'We saw your boobs'. U njoj MacFarlane, praćen plesačko-pjevačkim muškim zborom, nabraja glumice čija smo poprsja, i u kojim filmovima, imali prilike vidjeti gola. Mnoge od njih bile su i u publici, a kamere su zabilježile neka od zaprepaštenih lica opjevanih glumica.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube