SCENARIJ IZ SNOVA

Nicolas Cage izjavio da su mu ovo najbolja uloga i film karijere

11.04.2024 u 09:50

Bionic
Reading

Scenarist i redatelj Kristoffer Borgli koristi slavni status oskarovca Nicolasa Cagea kako bi ispričao briljantnu priču o opasnostima koje donosi slava!

Poznat uglavnom po režiji kratkih filmova, najveći uspjeh norveškog scenarista i redatelja Kristoffera Borglija do sada je bio dugometražni horor 'Sick of Myself” premijerno prikazan u sekciji Un Certain Regard na festivalu u Cannesu prije dvije godine. Film je pokupio nekoliko nagrada na raznim festivalima diljem svijeta, a kritika i publika podjednako su ga pozitivno prihvatile kao jednu vrlo kvalitetnu satiru o taštini. Ove godine Borgli je odlučio otići korak dalje i gledateljima priuštiti jednu potpuno novu razinu noćne more. Riječ je o horor komediji SCENARIJ IZ SNOVA u kojoj se Borgli koristi zvjezdanim statusom nikoga drugoga do Nicolasa Cagea kako bi ispričao briljantnu priču o svim možebitnim opasnostima koje donosi svjetska slava. Premisa crnohumornog horora SCENARIJ IZ SNOVA na prvi pogled zvuči potpuno uvrnuto i, zapravo, neizvedivo, ali Borgli uspijeva kroz vrlo inteligentan scenarij i postavljanje likova u kreativne situacije izvući poantu o istini te pravom stanju u kakvom se nalazi velika većina današnjeg modernog društva. U tome mu je svakako pomogao i Nicolas Cage, dobitnik prestižne nagrade Oscar za remek-djelo “Napuštajući Las Vegas” koji nakon dugo vremena mami pozornost svojom glumačkom performansom u SCENARIJU IZ SNOVA za koju je zasluženo nominiran i za nagradu Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca u komediji. Pored toga, Udruženja kritičara Las Vegasa, San Diega, Portlanda te države Georgije također su ga nominirala za svoje godišnje nagrade u kategoriji najboljeg glumca, a sam film kao i Cage dobili su nominacije za nagradu Satellite u kategorijama najbolje komedije te najboljeg glumca u komediji. Ništa od toga nije slučajno, jer upravo je Nicolas Cage - osim što je glavna zvijezda u radnji samog filma - ujedno i najjača karika zabavne, ali i zastrašujuće horor komedije SCENARIJ IZ SNOVA koja nam od četvrtka, 11. travnja stiže u domaća kina.

SCENARIJ IZ SNOVA donosi nam priču o Paulu Matthewsu (Cage), profesoru evolucijske biologije koji, poput više manje većine sredovječnih muškaraca osjeća da mu je život udijelio loše karte. Paulova supruga Janet i njihove dvije mlade kćerke Sophie i Hannah svakako ga vole, ali za njegovu studiju o ponašanju mrava ne pokazuju pretjerani interes. Bez obzira na sve, njegova je obitelj ponosna na Paula zbog toga što je upravo on autor knjige temeljene na vlastitom istraživanju. No, nakon što knjiga debitira na policama knjižara bez ikakve pompe, Paul ne može prestati razmišljati o tome da trati svoj život uzalud, dok ga istovremeno njegovi kolege Brett i Richard tretiraju kao praktički nepostojećeg, a sam Paul ima osjećaj da ga i ostatak svijeta kojeg poznaje doživljava isključivo kao pozadinsku figuru njihovih života. Međutim, u tom se trenutku zbiva nevjerojatni obrat: ljudi iz cijeloga svijeta koji ga nikada nisu upoznali, vidjeli niti čak čuli za njega započinju sanjati vrlo žive snove u kojima je Paul glavni protagonist uslijed čega on postaje globalnom senzacijom te vrstom poznate osobe o kojoj javnost želi znati apsolutno sve. Uskoro se snovi započnu pretvarati u prave noćne more pa će naš junak morati pronaći način kako se nositi s novostečenom slavom…

Crnohumorna komedija SCENARIJ IZ SNOVA prvi je film redatelja i scenarista Kristoffera Borglija snimljen na engleskom jeziku, a prati uspon i pad jednog čovjeka koji doživljava svojih petnaest minuta slave. Riječ je o istovremeno humorističnoj, uvrnutoj i razigranoj horor komediji koja se bavi temom kolektivne svijesti modernog života u kojem baš svatko odjednom može postati čudnjikava slavna osoba te jednakom brzinom vratiti se u opskurnost iz koje je došla. 'Privlače me tvrdoglavi likovi koji žive i umiru po vlastitim nepromjenjivim principima', u jednom je intervjuu izjavio Borgli te nadodao: 'Na fikciju gledam kao na mjesto za istraživanje mračnih ili disfunkcionalnih aspekata modernog života. Postoji ta ljudska tendencija da se fokusiramo uvijek na negativno, štogod osjećamo uvijek nam nešto nedostaje, čak i ako prividno imamo sve. Sami sebe činimo mizernima u nedostatku nekakvog izmišljenog potencijala'. Transformirajući sebe u društvenog nikogovića, glumac Nicolas Cage preuzima lik Paula Matthewsa s nevjerojatnom lakoćom: 'To je bio jedan od najboljih scenarija koje sam pročitao i, iskreno, mislim da je upravo ovo najbolja uloga koju sam ostvario u svom životu i vjerojatno najbolji film koji sam ikada snimio', u intervjuu je izjavio Cage koji je do danas snimio preko stotinu filmova različitih žanrova: 'Ovaj film dobar je razlog zbog čega ću nastaviti raditi s mladim filmašima, a ne samo čekati već etablirana imena koja svi znamo da mi se jave. Jako mi je drago što dobivam prilike raditi s mladim filmašima i iskreno vjerujem da je Kristoffer Borgli snimio remek-djelo'.

Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem kritika diljem svijeta, horor komedija SCENARIJ IZ SNOVA skupila je čak 91% pozitivnih ocjena filmske struke, a postotak je temeljen na preko 220 zaprimljenih tekstova. Kritičari su gotovo ujedinjeni u mišljenju da se zbilja radi o jednoj od najboljih uloga Nicolasa Cagea te da će sam film gledatelja ostaviti u razmišljanju o svemu što je ovo djelo imalo za reći o promjenjivim hirovima pop kulture današnjice. Uz Nicolasa Cagea u filmu su glavne uloge ostvarili Julianne Nicholson kao njegova supruga Janet, mlade Lily Bird i Jessica Clement kao njegove kćerke Sophie i Hannah te Michael Cera i Dylan Baker. Nije naodmet spomenuti i da je jedan od producenata filma Ari Arster, široj publici vjerojatno najpoznatiji po režiji dva vrlo hvaljena i gledana horora 'Festival straha' i 'Naslijeđeno zlo'.

Crnohumorni horor SCENARIJ IZ SNOVA u domaća kina stiže u četvrtak, 11. travnja!

Scenarij iz snova - kino najava Izvor: Društvene mreže