NEVJEROJATAN USPJEH

Nevjerojatan uspjeh Toma Cruisea: Novi nastavak 'Top Guna' samo u prvome vikendu donio zaradu od 134 milijuna dolara

30.05.2022 u 12:28

Bionic
Reading

Novi film Toma Cruisea 'Top Gun: Maverick' u prvom je vikendu prikazivanja u rekordna 4732 sjevernoamerička kina zaradio 134 milijuna dolara, a upućeni vjeruju da bi akcijska avantura Paramounta i Skydancea do ponedjeljka mogla uprihoditi i 151 milijun dolara, premda su očekivanja bila puno skromnija

Variety piše da je to rezultat sjajnih recenzija, goleme količine nostalgije i povratka Cruisea u kokpit zrakoplova kojim izvodi brojne vratolomije kao pilot Pete 'Maverick' Mitchell.

'Top Gun: Maverick' je prvijenac s najvećom zaradom u Cruiseovoj 40-godišnjoj karijeri i njegov prvi flm koji je već u prvome vikendu prikazivanja premašio zaradu od 100 milijuna dolara.

Naime, producenti su ciljali na publiku stariju od 40 godina, demografsku skupinu koja najviše oklijeva kada je riječ o povratku u kino dvorane.

Pozitivna usmena predaja o filmu trebala bi pridonijeti da Cruiseov film dopre i do mlađe publike, one koja nije ni bila rođena kad je 'Top Gun' prvi put prikazan prije 36 godina.

  • +11
Scene iz filma Top Gun Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

David A. Gross, koji vodi filmsku konzultantsku tvrtku Franchise Entertainment Research, smatra da su podaci o interesu publike i o dosdašnjoj zaradi 'izvanredni'.

'Izvorni materijal je iznimno zanimljiv, glumačka izvedba izvrsna, a Tom Cruise je pridonio da sve prođe savršeno', kazao je.

Unatoč nebrojenim kašnjenjima u premijernom prikazivanju nastavka filma, koji je prvi put trebao stići u kina u ljeto 2020. na početku pandemije koronavirusa, uspjeh nije izostao.

Filmu 'Top Gun: Maverick' potrebna je kino-publika da bi opravdao pozamašan produkcijski proračun od 170 milijuna dolara, u koji nisu uključeni deseci milijuna dolara potrošeni na promociju filma širom svijeta.

Dio sredstava otišao je na premijeru održanu na Filmskome festivalu u Cannesu. Film je koproducirala i sufinancirala tvrtka Skydance Media.

  • +20
Tom Cruise na premijeri 'Top Guna' Izvor: Profimedia / Autor: Carlos Tischler/Eyepix Group / Shutterstock Editorial / Profimedia