SEKUNDE KOJE TRAJU VJEČNOST

Neugodnost na ulasku u Bijelu kuću: Predsjednika Bidena i obitelj nisu dočekali širom otvorenih vrata

22.01.2021 u 15:28

Bionic
Reading

Mnogi misle da su predsjedniku SAD sva vrata širom otvorena, ali novi američki predsjednik Joe Biden našao se s obitelji pred zatvorenim vratima zdanja u kojemu bi trebali provesti sljedeće četiri godine. Iako je trajalo samo nekoliko sekundi, čekanje da se pred njima otvore vrata Bijele kuće nije prošlo neprimijećeno

Bila je to srijeda puna neizvjesnosti, jer Amerikanci su čak i u redovima Garde zadužene za sigurnost inauguracije novoga predsjednika vidjeli potencijalnu opasnost.

Kad se činilo da je sve gotovo i da mogu odahnuti, Joe Bidena i njegovu suprugu Jill na ulazu u novi dom dočekao je hladan tuš.

Predsjednik i prva dama došetali su pred Bijelu kuću, popeli se stepenicama sjevernog trijema, mahnuli okupljenima pa zastali nekoliko trenutaka poslušati pozdrav vojnog orkestra svom novom vrhovnom zapovjedniku.

Kad se kompozicija približila kraju, Joe i Jill Biden su se zagrlili, okrenuli prema ulazu u Bijelu kuću, a u posljednjih nekoliko koraka pridružili su im se i ostali članovi obitelji.

  • +2
Joe i Jill Biden pred zatvorenim vratima Bijele kuće Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

U tom ih je trenutku uz tuš vojnog orkestra dočekao i hladan tuš, jer vrata kroz koja su trebali proći ostala su zatvorena pa su morali zastati još nekoliko dugih sekundi.

Teško je i zamisliti što je 78-godišnjem predsjedniku tad moglo sve proći kroz glavu. Poštivati protokol koji ne poštiva tebe, ili biti kavalir i prvoj dami otvoriti vrata? Nekoliko sekundi, ali sasvim dovoljnih za tisuće pitanja u glavi, čak i sigurnosnih na inauguraciji obilježenoj atmosferom straha.

'Došlo je do kršenja protokola kad ulazna vrata nisu bila otvorena prvoj obitelji kad su stigli na sjeverni trijem', rekla je za New York Times Lea Berman, socijalna tajnica Bijele kuće za vrijeme predsjedanja Georgea W. Busha.

I Betty Monkman, koja je u Bijeloj kući bila kustosica 30 godina, a pomagala je i u nadzoru promjena prethodnih administracija, kaže da ju je kašnjenje s otvaranjem vrata malo zbunilo.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ovaj mali ali interesantan detalj pokazuje svu zbrku i kaos koji su vladali u periodu od dana predsjedničkih izbora do inauguracije. Cijela predaja vlasti između dvije administracije bila je potpuno neuobičajena, od čega nije izuzeta ni 'predaja ključeva' Bijele kuće obitelji Biden.

Prije svega, tamo nije bilo glavnog poslužitelja koji je trebao dočekati obitelj Biden kad stignu. Iako je nejasno što je točno uzrokovalo kašnjenje s otvaranjem vrata, za što je inače zadužena straža Marinca, glavni poslužitelj Bijele kuće koji upravlja rezidencijom dobio je otkaz manje od pet sati prije toga.

Timothy Harleth, glavni poslužitelj bivšeg predsjednika Trumpu i bivši upravitelj soba hotela Trump International u Washingtonu, bavio se premještanjem namještaja na dan inauguracije, kad su mu rekli da njegove usluge više neće trebati.

Prema upućenim izvorima, kako je javio CNN, odvjetnik predsjednika u dolasku nazvao je u srijedu savjetnika Bijele kuće i rekao da su Bidenovi planirali na to mjesto dovesti svoga čovjeka.

Harletha je 2017. na to mjesto dovela bivša prva dama Melania Trump, kako je tada rekla 'zbog njegovog impresivnog životopisa i menadžerskih vještina', no poslu koji je tradicionalno bio nepolitičan zapošljavanjem čovjeka iz Trump Organisationa dala je time stranačku notu.

'Bila mi je čast služiti kao glavni poslužitelj, na položaju koji nije odan određenom predsjedniku, nego instituciji predsjedništva. Ponosan sam što sam imao priliku voditi osoblje rezidencije na prijemu dolazeće prve obitelji s najvećim poštovanjem i dostojanstvom, ne samo zbog ove uprave, već i zbog budućeg uspjeha u uredu predsjednika', navodi u svojoj izjavi Timothy Harleth.