NETFLIXOVA 'KRUNA'

Nema mjesta za pogreške: Utjeloviti kraljicu Elizabetu II za njih je bio izazov života, a iz toga su izvukle najbolje za sebe

13.11.2022 u 11:14

Bionic
Reading

Serija 'Kruna' proteže se na šest sezona te su čak tri glumice portretirale kraljicu Elizabetu II kako bi vjerodostojno išla u korak s godinama koje prolaze. Trima glumicama pripala je velika čast, ali i pritisak zbog kompleksnosti uloge kraljice. Ipak, svaka od njih iz toga je izvukla puno više

Vrlo je zahtjevno, ali i laskavo dobiti zadatak utjeloviti povijesnu ličnost poput engleske kraljice. Sama činjenica da Netflixova 'Kruna' ima toliko obožavatelja, da je toliko secirana kroz medije i da polako zauzima mjesto među kultnim serijama predstavlja svojevrsni pritisak glumcima, ali i cijeloj produkciji. Mjesta za greške gotovo i nema jer zbog samo jednog pogrešnog trenutka serija upada u vrlog negativnih komentara.

Engleska kraljica Elizabeta II na tronu je bila punih pedeset godina, a vjerodostojno prikazati njezin život, koji je još uvijek prepun tajni i nepoznatih podataka, stvara pritisak na svakog tko poštuje tu instituciju.

U seriji su je glumile tri glumice: Claire Foy, Olivia Colman i Imelda Staunton. Svaka od njih predstavljala je određenu dob kraljice i svaka se susrela s posebnim izazovima, ali i izvukla neke lekcije iz njezina života.

Foršpan za prvu sezonu Netflixove serije 'Kruna' Autor: Netflix

Claire Foy glumila je kraljicu tijekom prve i druge sezone serije. Kako bi se pripremila za ulogu, provela je puno vremena istražujući kraljičin način govora te je gledala privatne snimke kraljevske obitelji kako bi što bolje čula njezin govor i usvojila njezin način ponašanja.

'Otkrila sam da je kao osoba vrlo zahtjevna za to da je glumim jer nismo previše slične — vokalno, fizički, a i ona je vrlo kontrolirana, stoička osoba' priznala je Foy.

Claire Foy Izvor: Profimedia / Autor: Robert Viglasky/Netflix/Kobal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bila je dvaput nominirana za nagradu Emmy u kategoriji najbolje glavne glumice u dramskim serijama. Prvi put 2017., kada je više sreće imala junakinja iz 'Sluškinjine priče', ali 2018. Foy je bila ta koja je otišla kući s nagradom. Primivši je, priznala je kako nikad nije mislila da će dobiti čast igrati tako važnu ulogu te da su dvije godine u 'Kruni' najbolje godine njezinog života. Također, 2021. osvojila je Emmy za najbolju gostujuću ulogu u toj seriji.

'Prva sezona bila je jako emotivna, a ovaj put mogla sam malo više uživati ​​u razlikama između mene i nje', komentirala je drugu sezonu.

Kruna, 4. sezona Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

U trećoj i četvrtoj sezoni uloga engleske kraljice pripala je Oliviji Colman. Glumica je rekla da veliku inspiraciju crpi od svoje prethodnice te da joj je ona uzor.

'Mislim da sam prvih nekoliko tjedana snimanja oponašala Claire, definitivno sam je imala u glavi, ali onda sam samo počela raditi prema scenariju i zaljubila sam se u kraljicu. Promijenila je moja stajališta o svemu', rekla je Colman.

Olivia Colman Izvor: Profimedia / Autor: Sophie Mutevelian/Netflix/Kobal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Baš kao i Foy, dvaput je nominirana za nagradu Emmy za ulogu kraljice Elizabete II, a nagradu je osvojila 2021., kada se našalila da se gotovo bila kladila da je neće dobiti. U emotivnom govoru zahvalila je 'obitelji iz 'Krune', ali i svojoj obitelji'. Simpatična Colman gotovo je zaplakala rekavši da je žalosna što njezin otac više nije ovdje da je vidi kako prima nagradu.

'Kruna' - 5. sezona Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Produkciji je zatim trebala zrelija glumica koja će utjeloviti kraljicu u starijoj životnoj dobi. Uloga je pripala Imeldi Staunton, proslavljenoj filmovima o Harryju Potteru. Staunton je portretirala kraljicu u petoj sezoni, a njezin angažman nastavlja se i u zadnjoj sezoni serije.

'Drago mi je što sam ovdje, nasljeđujući ulogu kraljice Elizabete od dvije izvrsne glumice... Dat ću sve od sebe da održim vrlo visoke standarde koje su postavile', s poštovanjem se predstavila treća glumica.

S obzirom na završetak serije, Staunton će ostati zapamćena kao zadnja od tri senzacionalne glumice koje su utjelovile kraljicu, ličnost koja je ostavila toliko snažan i neizbrisiv trag na cijelu generaciju.

Imelda Staunton Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia