MUČNA TEMA

Navukli ste se na HBO-ov dokumentarac 'Allen v. Farrow'? Ovo su ključne osobe koje morate upoznati kako biste bolje razumjeli uznemirujuću obiteljsku sagu

03.03.2021 u 06:00

Bionic
Reading

Za lakše praćenje uznemirujuće obiteljske sage Woodyja Allena i Mije Farrow, koja je dokumentirana u HBO-ovoj dokumentarnoj seriji 'Allen v. Farrow', važno je poznavati nekoliko ključnih osoba

HBO-ova dokumentarna serija duboko uranja u zabrinjavajuće obiteljske odnose slavnog redatelja Woodyja Allena, njegove bivše partnerice Mije Farrow, njezine posvojene kći Soon-Yi Previn i njihove posvojene kći Dylan Farrow, koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje.

U seriji premijerno prikazanoj pretprošlog vikenda koriste se obiteljske videosnimke, sudski dokumenti i noviji intervjui s Mijom i Dylan, kao i drugim svjedocima. No usredotočimo se na ključne aktere priče.

Mia Farow

Holivudska zvijezda Mia Farrow glumila je u nekim od najpoznatijih filmova svih vremena, poput 'Rosemaryna beba' iz 1968. ili 'Veliki Gatsby' iz 1874. godine. S Woodyjem Allenom počela je izlaziti 1980. godine, a glumila je i u nekoliko njegovih filmova, uključujući 'Hannah i njezine sestre' iz 1986. i 'Ljubičasta ruža Kaira' iz 1985. godine.

Mia i Allen se nikada nisu vjenčali, ali su zajedno proveli 12 godina. Za to vrijeme usvojili su dvoje djece, kćer Dylan i sina Mosesa Farrowa, te dobili biološko dijete, sina Ronana Farrowa. Razišli su se 1992. godine, nešto malo prije nego je Allen otkrio javnosti da se zabavlja s Mijinom 21-godišnjom posvojenom kći Soon-Yi Previn. Mia je za ovu vezu navodno doznala početkom 1992. godine, kad je u Allenovu stanu pronašla golišave fotografije Soon-Yi.

Woody Allen

Jedan od najpoznatijih holivudskih scenarista - redatelja proslavio se gorko-slatkim komedijama o životu u New Yorku, među kojima su poznatije 'Annie Hall' iz 1977. i 'Manhattan' iz 1979. godine, od kojih je potonji posljednjih godina ponovno pod povećalom. U njemu Allen glumi 40-godišnjaka koji započinje vezu sa 17-godišnjom srednjoškolkom, koju glumi tinejdžerica Mariel Hemingway.

Potkraj 1991. godine tada 56-godišnji Allen započinje romantičnu vezu s 21-godišnjom Soon-Yi Previn. Ubrzo nakon toga, u kolovozu 1992. godine, navodno je seksualno zlostavljao Dylan Farrow, svoju sedmogodišnju usvojenu kćer. Sama Dylan o tome se oglasila godinama kasnije, prvi put javno govoreći o tome u eseju koji je 2014. napisala za New York Times. Allen je optužbe dosljedno negirao, a HBO-ovu seriju okarakterizirao je kao 'žestok napad na njega prepun laži'.

Dylan Farrow

Mia je usvojila Dylan 11. srpnja 1985. godine kao dvotjednu bebu. U dobi od sedam godina majci se povjerila da ju je Allen seksualno napastovao pa je Mia to prijavila njezinom pedijatru, a on je alarmirao odgovorne službe. Uslijedila je duga i brutalna bitka za skrbništvo, a mediji su 1992. i 1993. godine naveliko izvještavali o zlostavljanjima.

Mia je na kraju dobila potpuno skrbništvo nad Mosesom, Dylan i Ronanom, a sudac je o vezi Allena i Dylan napisao sljedeće: 'Dokazi upućuju na malu vjerojatnost uspješnog procesiranja zbog seksualnog zlostavljanja. Međutim nisam poput tima Yale - New Haven toliko siguran da dokazi nepobitno dokazuju da nije bilo seksualnog zlostavljanja.'

Sudac je naveo i da možda nikada nećemo saznati što se točno dogodilo između Allena i Dylan tog dana 1992. godine, ali njegovo je ponašanje nazvao 'krajnje neprimjerenim' i naglasio važnost poduzimanja mjera za zaštitu Dylan.

Nedugo nakon odluke o skrbništvu državni odvjetnik u Connecticutu Frank Maco javno je izjavio da iako je imao 'vjerodostojan razlog' za kazneno gonjenje Allena, neće to učiniti jer želi poštedjeti Dylan od traume pojavljivanja na sudu.

Kako je nedavno navedeno u časopisu Elle, Dylan od osme godine u svakodnevnom životu koristi drugo ime kako bi se psihološki distancirala od događaja tih burnih godina. No svoje spisateljske radove, uključujući esej iz 2014. godine, još uvijek potpisuje s Dylan, kako bi izbjegla nesporazume s obzirom na to da joj to ime još uvijek piše u svim službenim dokumentima.

Danas radi kao spisateljica i nedavno je objavila prvi roman, fantaziju za mlađu odraslu publiku nazvanu 'Hush' (Šutnja). Već deset godina je u braku s kolegom s fakulteta i žive u Connecticutu.

O navodnom zlostavljanju u svom eseju za NewYork Times iz 2014. godine Dylan je napisala: 'Te su se stvari događale tako često, tako rutinski, tako vješto skrivane od majke koja bi me zaštitila da je znala, a ja sam mislila da su normalne. Mislila sam da očevi tako pokazuju naklonost svojim kćerima, ali ono što mi je učinio u potkrovlju osjetila sam drugačije. Nisam više mogla čuvati tajnu.'

Moses Farrow

Mia je 1980. usvojila dvogodišnjeg Mosesa iz Južne Koreje. Skrbništvo nad njim, Dylan i Ronanom bilo je u središtu sudske bitke tijekom 1992. i 1993. godine.

Moses je u svibnju 2018. objavio blog naslovljen 'Sin govori', u kojem brani svog posvojitelja Allena od optužbi Dylan i Mije. Navodi i kako je Mia prema njemu bila fizički i emocionalno nasilna te da je svojoj djeci 'ispirala mozak'. Za Dylanine navode tvrdi da su rezultat prisile majke.

Dylan mu je odgovorila nazvavši ga problematičnom osobom, a potporu sestri i majci pružio je Ronan, biološki sin Allena i Farrow.

'Moja nas je majka izvanredno odgojila, a nitko od moje braće i sestara s kojima sam razgovarao nikad nije svjedočio ničemu drugom osim ljubavi i brige samohrane majke koja je prošla pakao kako bi zaštitila svoju djecu', rekao je Ronan.

Soon-Yi Previn

Mia je 1978. godine s tadašnjim suprugom Andreom Previnom iz južnokorejskog sirotišta usvojila osmogodišnju Soon-Yi i dovela je u SAD. Iako se Mia s Allenom počela viđati samo dvije godine kasnije, Soon-Yi govorila je da u njemu nikad nije vidjela bilo kakvu očinsku ulogu, niti je kao dijete imala bilo kakve veze s njim.

U romantične odnose s Allenom stupila je 1991. godine, a vezu je uskoro otkrila Mia, koja je u Allenovu stanu pronašla njezine golišave fotografije. U kolovozu 1992. godine Allen je u izjavi potvrdio svoju vezu sa Soon-Yi.

'Što se tiče moje ljubavi prema Soon-Yi, ona je stvarna i srećom istinita. Ona je dražesna, inteligentna, osjećajna žena koja moj život i dalje okreće na čudesno pozitivan način', izjavio je Allen.

Soon-Yi uvijek je branila Allena i negirala optužbe na njegov račun, a tvrdila je i sama da je Mia bila nasilna.

'To što se dogodilo Woodyju tako je uznemirujuće i nepravedno. Iskoristila je pokret #MeToo i paradirala s Dylan prikazujući je žrtvom. Sad cijela nova generacija sluša o tome onda kada ne bi trebala', rekla je 2018. Soon-Yi za New York Magazin. Spomenuti osvrt na HBO-ovu dokumentarnu seriju, okarakteriziranu kao 'žestok napad na njega prepun laži', dio je zajedničke izjave Allena i Soon-Yi.

Ronan Farrow

Svoje prvo i jedino biološko dijete Mia je dobila s Allenom 19. prosinca 1987. godine. Nazvan je Satchel Ronan O'Sullivan Farrow, ali kao odrastao radije se odaziva na svoje srednje ime Ronan. Istaknuo se 2017. godine kao novinar koji je opširno izvještavao za The New Yorker o seksualnim prijestupima Harveyja Weinsteina, za što je osvojio i Pulitzerovu nagradu.

Ronan je neprekidno svojoj usvojenoj sestri Dylan pružao podršku govoreći protiv oca. 'Volim i podržavam svoju sestru i mislim da njezine riječi dovoljno govore same za sebe', napisao je na Twitteru nedugo nakon što je njezin esej objavljen 2014. u NYT-u. Svoju podršku Dylan pojačao je nekoliko godina kasnije, u kolumni objavljenoj u Hollywood Reporteru. 'Vjerujem svojoj sestri. Kao bratu koji joj je vjerovao, za mene je to uvijek bila istina, a čak sam i kao petogodišnjak bio zabrinut zbog neobičnog ponašanja našeg oca prema njoj', napisao je Ronan.

Iznoseći svoje uvjerenje da su Dylanine optužbe vjerodostojne, Ronan je znao naglasiti da su mu kao pravniku i novinaru 'činjenice uvjerljive i dobro dokumentirane'.