NIJE GA SMJELA DOVESTI U OBITELJ

Mia Farrow priznala da joj je Woody Allen bio najveća pogreška u životu

22.02.2021 u 18:50

Bionic
Reading

U premijernoj epizodi četverodjelne dokumentarne serije 'Allen v. Farrow', koja je u nedjelju emitirana na HBO-u, 76-godišnja glumica Mia Farrow progovara o svom padu na čari Woodyja Allena (85), što se pokazalo njenom najvećom životnom greškom

'Zbog toga najviše žalim u životu, što nisam bila dovoljno prinicljiva. Kriva sam. Dovela sam tog tipa u svoju obitelj i ništa što bih napravila to više ne može promijeniti', kaže Mia u dokumentarcu o slavnom redatelju, kojega je njezina kćer Dylan optužila za seksualno zlostavljanje.

'Shvaćam da je ljudima teško u to povjerovati, jer tko bi na Zemlji mogao povjerovati u takvo što o Woodyju Allenu. Ni ja nisam mogla vjerovati. Svi su mu se toliko divili, voljeli ga, a i ja sam', kaže slavna glumica.

Woody Allen je dugo poricao navode o zlostavljanju djece, o čemu se prvi put progovorilo tijekom njegovog razlaza s glumicom 1992. godine. Allen nije optužen, iako je tužitelj izjavio da vjerojatno postoji razlog za kazneni slučaj.

U dokumentarnoj seriji 'Allen v. Farrow' glumica objašnjava kako je svoje majčinstvo odvojila od veze s Allenom iz poštovanja prema njemu, jer joj je rekao da nije roditeljstvu.

Prije nego ga je upoznala i snjim stupila u vezu, Mia je imala sedmero djece; blizance Matthewa i Saschu Previn, Lark Song Previn, Fletcher Previn, Summer 'Daisy' Song Previn, Soon-Yi Previn i Moses Farow. S vremenom se, kaže Farrow, Allen počeo zagrijavati za njenu djecu, posebno prema posvojenom sinu Mosesu.

  • +8
HBO-ov dokumentarac 'Allen v. Farrow' Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Farrow otkriva i da je s Allenom razgovarala o zajedničkom začeću djeteta, na što je Allen pristao pod uvjetom da ne mora pokazivati roditeljsku privrženost. Kako nisu mogli prirodno začeti dijete, Mia mu je predložila usvajanje, a njegov je odgovor, kaže Farrow, bio znakovit.

'Rekao mi je da to neće naštetiti njihovoj vezi, ali da on s tim ne želi imati nikakve veze. Mislila sam da je to pošteno, jer znao je da sam usvojila djecu iz različitih zemalja i s različitim potrebama. A onda mi je rekao da bi vjerojatno bio ljubazniji prema maloj plavoj djevojčici. Mislila sam da, ako mu je stalo do toga, trebam pokušati pronaći takvu djevojčicu, jer će je možda zavoljeti', objašnjava Farrow koja je na kraju usvojila plavu žensku bebu Dylan.

Nakon njenog usvojenja, Farrow i Allen uspjeli su začeti sina Ronana Farrowa, a kad se on rodio, Dylan tvrdi da je Allen prema njoj počeo pokazivati takvu 'intenzivnu naklonost' da se počela skrivati kad god bi on bio u blizini.

'S vremenom je došlo do toga da bi njih dvoje ostali sami. Nije želio vidjeti drugu djecu, želio je nju, a ona je počela bježati od njega i zaključavati se u kupaonicama', kaže u dokumetarcu Mia.

U premijernoj epizodi, Dylan, Mia i obiteljska prijateljica Priscillia Gilman se prisjećaju scena u kojima je Allen samo u donjem rublju u krevetu s Dylan, kao i slučaja kad mu je sisala palac.

Kad mu je rekla da osjeća nelagodu zbog načina na koji se odnosi prema Dylan, redatelj se jako razljutilo.

'Bilo je to kao da sam ga optužila da je ubojica sa sjekirom. Plakala sam i ispričavala se, a ponekad bi mi rekao i kako iskreno misli da trebam pomoć. Počela sam i sama misliti da sam luda i da on ne može biti pedofil. Htjela sam vjerovati da nije sposoban biti ono čega sam se pribojavala', kaže u dokumentarcu Mia Farrow.

Oči su joj se otvorile kad je dr. Ethel Person, psihijatrica koja je u to vrijeme živjela s njom u istoj zgradi u New Yorku, rekla kako misli da u odnosu Allena i Dylan postoji nešto pogrešno.

Allen je, kaže Farrow, pristao posjetiti kliničkog psihologa koji joj je rekao da iako njegovo ponašanje prema Dylan nije bilo prmjereno, ipak nije bilo seksualno.

U prosincu 1991. godine Allen je zakonski usvojio Dylan i Mosesa, a otprilike mjesec dana kasnije, Mia je u Allenovom stanu pronašla 'pornografske' polaroid fotografije svoje usvojene kći Soon-Yi Previn.

Kad ga je suočila s tim fotografijama, Allen joj je prvo rekao kako je zaljubljen u Soon-Yi i da bi se s njom oženio, a onda se počeo pravdati da je to rekao samo kako bi smekšao situaciju.

'Volim te. Sve se to odvijalo u samo četiri sata. Jednostavno sam pogriješio, izgubio sam kontrolu', prisjeća se Allenovih opravdanja Farrow i dodaje kako nije znala što u tom trenutku misliti, samo je željela da on ode.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U svojoj autobiografiji 'Apropos of Nothing', objavljenoj u ožujku 2020. godine, slavni redatelj negira navode o zlostavljanju djece i brani svoju ljubavnu vezu sa Soon-Yi, s kojom je dobio dvije kćeri.

'Ponekad, kad bi grubo nasrnuli na mene i kad sam sa svih strane bio napadan, pitali bi me bih li poželio ikad, da sam znao ishod, da nisam započeo svoju vezu sa Soon-Yi. Iz srca sam im uvijek odgovorio da bih to ponovio', navodi u svojoj autobiografiji Allen, a za Mijinu reakciju nakon njihove afere redatelj piše kako razumije njezin šok, zgražanje, bijes, sve te da je to bila ispravna reakcija.

Soon-Yi je o optužbama na Allenov račun progovorila 2018. za New York Magazin, rakavši kako je Mia iskoristila #MeToo pokret i paradirala s Dylan kao sa žrtvom.

'Cijela nova generacija sluša o tome sad kad ne bi smjela. Tako je naivan i povjerljiv, i vjerojatno je bio pod Mijinom kontrolom. Mislite da je tako briljantan... a opet, u nekim je stvarima tako šokantno naivan da vam se zavrti u glavi', rekla je Soon-Yi.

Danas 35-godišna Dylan kaže kako je otkada je progovorila o svom navodnom seksualnom zlostavljanju u dobi od šest godina, izložena svakojakim sumnjama i poniženjima svake vrste.

'Najviše vremena provodim pokušavajući ispravno staviti stvari na svoje mjesto, jer bez obzira na to što mislite da znate nešto, to je samo vrh ledenog brijega. To je netko koga volim više od bilo koga drugoga i trebalo mi je puno vremena da se pomitim s tim da nekoga možeš voljeti i bojati ga se', kaže u dokumentarcu Dylan.