tajanstvena markiza

Navodna ljubavnica princa Williama optužena da je kuću uredila ukradenim kineskim namještajem

21.03.2024 u 18:12

Bionic
Reading

Uslijed interesa javnosti da konačno sazna pravu istinu što se događa s Kate Middleton, u fokusu su došle i brojne druge glasine koje je Palača očajnički pokušavala zaustaviti. A nakon što je u javnost dospjela glasina da je princ William varao Kate s Rose Hanbury internetski detektivi imali su pune ruke posla

Činjenica da se Kate Middleton službeno nije pojavila u javnosti od prosinca 2023. i šutanja kraljevskog dvora oko toga što se doista događa s princezom od Walesa potaknula je brojne teorije zavjere, uključujući oživljavanje dugogodišnjih nagađanja da njezin suprug princ William ima aferu s britanskom plemkinjom Rose Hanbury, markizom od Cholmondeleyja.

Premda su odvjetnici Rosse Hanbury rekli za Business Insider da su glasine o nedopuštenoj romansi s princem Williamom potpuno lažne, interes za markizom je narastao do neslućenih razmjera, a internetski detektivi počeli su 'iskopavati' različite škakljive detalje, podrijetla njezinog namještaja.

Naime, nakon što su nedavno ponovno kružile slike iz starijih priča u Financial Timesu, Vanity Fairu i drugim medijima o Rose i Houghton Hallu - imanju iz 18. stoljeća u ruralnom području Norfolka gdje ona živi sa svojim suprugom Davidom Rocksavageom, markizom od Cholmondeleyja, i njihovo troje djece- neki korisnici društvenih mreža posebno su obratili pozornost na određene komade istočnjačkog dekora, sugerirajući da su možda su možda opljačkani iz Kine tijekom kasne dinastije Qing, na samom kraju 19. stoljeća.

' uksuzni život Rose, 'ljubavnice' princa Williama zapravo je došao iz Kine', glasi naslov objave od prošlog tjedna na Xiaohongshu, kineskoj platformi društvenih medija nalik Instagramu. Prema tom postu, ali i nizu drugih, vrlo sličnih kineskih platformi društvenih medija kao što su Weibo i Douyin (kineska verzija TikToka), a na kraju i na TikTok, YouTube i X-u (bivši Twitter) - Roseing suprug naslijedio je sporni namještaj iz obitelji Sassoons (čiji je on potomak preko svoje bake po ocu, Sybil Sassoon).

Gdje je Kate Middleton? Izvor: Profimedia / Autor: STEPHEN LOCK/I-IMAGES/EYEVINE/AA/ABACA/ABACA PRESS/BACKGRID/BACKGRID USA/JONATHAN BUCKMASTER/MIRRORPIX/DOUG PETERS/PA IMAGES/RUPERT HARTLEY/GOFFPHOTOS.COM/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA

'Sassooni su počeli akumulirati svoje bogatstvo pljačkom kasne Qing Kine', tvrdi post Xiaohongshu. Zapravo, Sassooni, prozvani 'Rothschildi s Istoka', bili su židovska obitelj Baghdadi koja je posjedovala i nadzirala trgovačko carstvo iz 19. stoljeća, koje je velik dio svog golemog bogatstva stekla trgujući robama poput tekstila, čaja i osobito opijuma preko Indije, Kine i šire. Kako su buduće generacije Sassoona gravitirale prema Engleskoj, službeno su ušli u britansku aristokraciju kada je sin obiteljskog patrijarha Abdallah proglašen vitezom 1872. kao Sir Albert. Od tada su Sassoonovi stekli ugled kao bogati vlasnici tvrtki, političari i prijatelji kraljevske obitelji.

Iako su Sassooni igrali značajnu ulogu u oblikovanju Kine i bili su strastveni kolekcionari umjetnina iz cijelog svijeta, nije jasno jesu li određene predmete stekli kupnjom ili krađom. Vrhunac njihovog poslovanja u zemlji, međutim, poklopio se sa kineskim 'stoljećem poniženja', koje je započelo 1839. i završilo 1945. i bilo je obilježeno pljačkom milijuna artefakata - ponajviše iz Stare ljetne palače u Pekingu, koju su opljačkali britanski i francuski vojnici tijekom drugog Opijumskog rata.

  • +3
Princ William, kraljica Camilla Izvor: Profimedia / Autor: i-Images / Eyevine / Profimedia

Nejasno je odakle je točno došao svaki komad namještaja u Houghton Hallu, iako je neke preuzeo Muzej Victorije i Alberta kako bi ih sačuvao. Pomno ispitivanje uređenja doma Hanburyja ponovno je pokrenulo šira potraživanja za povratom drugih potencijalno otuđenih stranih artefakata u Ujedinjenom Kraljevstvu.

British Museum koji je primio donirane zbirke od Sassoona - zajedno s drugim muzejima diljem svijeta - optužen je za čuvanje brojnih opljačkanih kineskih artefakata i postao je meta nacionalističkog aktivizma u Kini. Nakon što je oko 2000 predmeta prijavljeno kao nestalo u navodnoj krađi prošle godine, kineski državni mediji zatražili su od muzeja da vrati kineske kulturne relikvije, tvrdeći da se muzej nije dobro brinuo o svojoj imovini.