'tko želi biti milijunaš'

Zagrepčanina 'namučili' Dalíjevi brkovi, a Slavonca obiteljski kraj

20.04.2023 u 21:34

Bionic
Reading

Novo izdanje 'Milijunaša' počelo je otvaranjem šestoga pitanja za 300 eura, a u 'vrućem' stolcu sjedio je 44-godišnji Sergej Novosel Vučković kojega smo upoznali u prošlotjednoj emisiji. Zagrepčanin je osvojio 5000 eura poslušavši publiku. Večerašnji 'najbrži prst', Splićanin Zlatko Šaponjić, zasad ima 2500 eura i džokera 'zovi' na raspolaganju

Četvrtak navečer rezerviran je za HRT-ov kviz 'Tko želi biti milijunaš?', no izgleda da su i ove večeri želje za milijunima ostale tek želje. U prvom dijelu emisije natjecao se 44-godišnji Sergej Novosel Vučković, a kasnije Splićanin Zlatko Šaponjić čiji ćemo nastavak igre gledati sljedećeg četvrtka.

Sergej, poznato kvizaško lice, naglasio je Tarik, prvoga je džokera iskoristio na sportskom pitanju za 1000 eura. Tražilo se ime kluba koji je prošle godine, u povodu desete godišnjice glasovite utakmice, objavio dokumentarac '93:20'. Upotrebom džokera 'pola-pola' u suženu izboru ponude odgovora ostali su Atlético de Madrid i Manchester City, a izostali su klubovi Borussia Dortmund te Paris Saint-Germain.

Natjecatelj je potom osvojio spomenuti iznos odgovorivši kako je riječ o Manchester Cityju (za kojega je prethodno i smatrao da bi mogao ostati sistemom eliminacije). Naime, bila je to senzacionalna utakmica za naslov prvaka koju je Manchester City čekao 44 godine, a u kojoj je s dva gola u sudačkoj nadoknadi pobijedio Queens Park Rangerse (3-2).

Tarik: Ovo je šok šokova!

Na sljedećem 12. pitanju za 18.000 eura upitao je publiku je li Salvador Dalí svoje slavne brkove modelirao prema brkovima španjolskog slikara Velázqueza, Miróa, Grisa ili Goye.

Publika je 0% glasova dodijelila Velázquezu, 6% glasova dala je Miróu, 37% Grisu, a najviše, 57% glasova publike pripalo je Goyi. Sergej se potom priklonio mišljenju džokera te je, odgovorivši kako je posrijedi Goya, kviz napustio s iznosom od 5000 eura.

'Šok šokova je taj da Velázqueza nitko nije prepoznao, a duži brkovi čiji su krajevi ušiljeni i podignuti prema gore baš su se nosili u 17. stoljeću i Velázquez je imao identične brkove', rekao je Tarik.

U drugom dijelu emisije preko puta voditelja Tarika Filipovića našao se Zlatko Šaponjić iz Splita. Kako to obično biva, kada te zadesi pitanje o nečem tvom, bilo da se radi o tvom rodnom kraju ili nekom podatku iz područja tvojih interesa - čovjek obično ne zna ili se ne može sjetiti odgovora na pitanje. Isto se dogodilo i natjecatelju večerašnje emisije omiljenog kviza 'Tko želi biti milijunaš?'.

62- godišnjem natjecatelju koji je, kako je otkrio, rodom iz Našica postavljeno je pitanje koje se tiče Slavonije i slavonskog kraja!

'Vallis aurea - tako je nazvana dolina kojih rijeka?', glasilo je pitanje, a ponuđeni odgovori bili su: a) Bosuta i Vuke, b) Česme i Lonje, c) Kupe i Čabranke i d) Orljave i Londže.

Odlučio je iskoristiti džoker 'Publika', no ove večeri publika nije bila od pomoći. Publika je 43% glasova dala dolini Bosuta i Vuke, 25% dolini Česme i Lonje, dolini Kupe i Čabranke 18%, a 14% publike glasalo je za dolinu Orljave i Londže.

Nakon toga odlučio se i za džoker 'pola-pola' koji mu je ostavio da bira između dvije opcije: Kupe i Čabranke te Orljave i Londže.

'Onda bi to trebao biti D', ustvrdio je Zlatko naposljetku točno odabravši dolinu Orljave i Londže, iako je publika i ovaj puta najmanje glasova dala upravo tom odgovoru.

'Rimljani nisu imali veze s tim nazivom. Pretpostavlja se da ga je u maniri romantizma izmislio ilirac Luka Ilić sredinom 19. stoljeća', pojasnio je zatim Tarik detalj iz geografije koji otkriva da se u antičko doba Požešku kotlinu navodno se nazivalo 'Valis aurea' – Zlatna dolina.

  • +3
Lejla i Tarik Filipović Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL