INTERVJU

Natali Dizdar o životu na relaciji Pariz-Zagreb i talent showovima: 'Voljela bih sjediti u žiriju 'Voicea'

28.01.2024 u 07:27

Bionic
Reading

Kod jedne od najuspješnijih domaćih pjevačica iznimnih vokalnih sposobnosti nikad nije dosadno. Radi kao psihoterapeutkinja, objavljuje nove singlove, putuje, ljubi i živi punim plućima. Izbacila je novi EP 'Blues po kišnim plažama' te ga predstavlja hit skladbom 'Krug', a sprema se i za dvostruki koncert za Valentinovo - 13. veljače u zagrebačkom Petom kupeu te 14. veljače u Kulturnom domu na Sušaku u Rijeci. Evo što je sve otkrila u razgovoru za tportal

Uvijek susretljiva, vrlo britka i zanimljiva Natali Dizdar ovog puta rado je govorila o svojim glazbenim novitetima i planovima, starosti i prolaznosti života, ali i o stresu zbog života na dvije lokacije i talent showovima. I sama je nastupila u jednom od njih, nakon čega je izgradila uspješnu glazbenu karijeru koja traje više od dva desetljeća.

Novi EP 'Blues po kišnim plažama' kritika je zasula pohvalama - koliko ste vi zadovoljni ovim biserom od pet pjesama i njegovim uspjehom?

Bili smo jako zadovoljni kad je EP izašao jer smo nakon dugo vremena uspjeli zaokružiti jedno razdoblje života u intiman mini album, ali sad smo još sretniji kad vidimo da su pjesme uspostavile kontakt s ljudima. Vlado Mirčeta bio mi je prvi suradnik u kantautorskom poglavlju moje karijere i sentimentalna sam gledajući na sve što smo zajedno napravili i kako sam se kroz sve to razvijala. Od mog posljednjeg LP-a ‘Iluzije’, u kojem se sve raspadalo od emocije i inspiracije, preko eksperimentalnog i uzbudljivog EP-a projekta BETI, pa do sadašnjeg 'Bluesa po kišnim plažama'…

Kako to da na EP niste stavili hitove 'Ocean' i 'Zadnji dan ljeta'?

Prva ideja je bila da se naprave dva EP-a, odnosno vinil na kojem će se na A strani nalaziti pjesme s ovog albuma, a na B strani pjesme koje radim s ekipom iz Porto morta. Znači, svakako je plan bio razdvojiti te priče fizički jer one zaista jesu različite po emociji, zvuku, pristupu. Na kraju se s Rokom Crnićem i Hrvojem Klemenčićem kreirao prostor u kojem je postojala inspiracija za više od nekakvih pet pjesama koje smo dotad napravili i odlučili smo odvesti to do cijelog albuma. Taj 'ljetni album', kako smo ga ‘radno’ nazvali, izlazi taman negdje u proljeće, tako da će se, eto, bar jednom u mojoj karijeri stvari malo brže odviti u tom nekom stvaralačkom smislu.

Izvor: Društvene mreže

Hit singl 'Krug' oduševio je publiku, a posebno spot s tri prekrasne životne priče - odakle ideja za tu vizualizaciju?

Spot je radio Benjamin Strike, a ono kako sam ja doživjela ideju je da se pokušala dočarati ta slika prolaznosti života, ali kroz njezinu atmosferu ljudskog kontakta i povezanosti. Tako da se na neki način prikazuje i tema onoga što je neprolazno i traje, čak i kada nas više nema.

Taj singl govori o krugu života, prolaznosti - koliko ste se vi pronašli u njemu? Razmišljate li o tim temama, budućnosti, starosti, prolaznosti…

Tekst je pisao pjesnik Dejan Aleksić, s kojim već dugo godina surađujem i zaista piše prekrasne tekstove. Pronalazim se u svima onima koje je napisao za mene. U zadnje vrijeme najviše razmišljam o sadašnjosti i načinima da manifestiram sve što mi je važno. O prolaznosti razmišljam kad mi nešto nedostaje u sadašnjosti, a starost za mene ne znači puno. Poznajem ljude koji u svojim 80-ima žive puno ispunjenije živote nego neki u svojim 30-ima. Najveći strahovi su najčešće oni koje si sami podmetnemo.

Što nam novoga pripremate u 2024. godini?

Pa osim novog albuma, svakako će ga popratiti novi singl, a to možda čak bude zanimljiv duet koji smo snimili. Taj je album, kao što sam već najavila, zamišljen kao soundtrack za ljeto, a pripremamo i koncerte na kojima promoviramo trenutni EP. Prvi na redu su u zagrebačkom Petom kupeu 13. veljače, koji je gotovo rasprodan, i 14. veljače u dvorani Sušak u Rijeci.

Premda živite na relaciji Pariz-Zagreb, puno vremena provodite u Hrvatskoj. Koliko je stresno živjeti na dvije lokacije ili je baš suprotno, uzbudljivo i zabavno?

I jedno i drugo. To nije neka velika relacija, direktnih letova ima svaki dan, ali ne bi bilo loše ponekad biti i mjesec, dva u miru, na jednoj lokaciji. S druge strane, nikad mi nije dosadno, volim svoj posao, Zagreb, a Pariz je definitivno grad o kojem sam dugo maštala.

Vaš zaručnik često dolazi u Hrvatsku, vidimo ga i na vašim nastupima - kako mu se sviđa Hrvatska?

Teško bi bilo da mu se ne sviđa kad sam ja sa svojim poslovima i hobijima u međuvremenu postala turistički vodič. Ne znam nikoga tko bolje poznaje Hrvatsku od mene, od kontinenta pa do najmanjih i najudaljenijih otoka... A ni Will sad više nije daleko u tom smislu, svugdje je bio.

Je li svladao hrvatski? Što zna reći?

Još uvijek nismo dokučili govorim li ja bolje (ili gore) francuski ili on hrvatski. A zna reći sve ove najbolje riječi: pomalo, bura, jugo, bonaca, fjaka…

Jeste li vi svladali francuski?

Teško da ću ga ikad svladati. Navodno ni Francuzi ne govore baš najbolje svoj jezik. Ali trudim se.

  • +3
Natali Dizdar Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Mnogi će reći da ste vi jedina zvijezda koja je proizašla iz nekog talent showa. Ove godine u Hrvatskoj su bila tri takva - što biste vi savjetovali natjecateljima?

Pa ne znam koja je danas motivacija da se prijave u takav show. Nekako mi se čini da su oni danas sami sebi svrha i da ne ostavljaju puno prostora da se iza njih nešto ozbiljno napravi. Tako da bi savjet možda bio da se prijave na onaj s najboljom nagradom.

Jeste li ih gledali? Koji vam je najbolji? Mislite li da danas takvi showovi imaju smisla?

Pogledala sam od svakog ponešto. Voljela bih sjediti u žiriju 'Voicea'. Ali ni druge ne isključujem.

Uz fakultet, dodatno ste se školovali za geštalt terapeuta, završili ste za skipera, učite francuski, završili ste glazbenu školu, uvijek radite na sebi i novim vještinama - ima li još nešto što vas intrigira? Nešto čime biste se još htjeli baviti, neka vještina koja biste voljeli savladati?

Mislim da mi je zasad dosta novih vještina. Samo me balansi zanimaju.

Izvor: Društvene mreže

Izgledate odlično, svake godine sve bolje. Kako to postižete? Vježbate li? Koja vam je beauty rutina?

E pa baš vam hvala, generalno se tako i osjećam. Strpljenje, otpuštanje, prepuštanje i more... Joga, devet sati sna.

Kako se hranite, kako odolijevate francuskim poslasticama, ukusnoj hrani, vinima? Ali i domaćim?

Ne odolijevam, uživam u francuskoj hrani, vinima, jednako je i s Dalmacijom. Što se tiče hrane, baš sam hedonist.

Koju kuhinju preferirate?

Spoj bogatog okusa mediteranske spize i japanskog minimalizma.

INTIMAN NASTUP

[FOTO] Natali Dizdar u Šibeniku proslavila 20. godišnjicu glazbene karijere

Pogledaj galeriju