Fan Bingbing

Napokon riješen misterij: Pronađena najplaćenija kineska glumica; evo gdje je posljednja tri mjeseca boravila

03.10.2018 u 12:15

Bionic
Reading

Nakon nešto više od tri mjeseca, koliko je prošlo otkako je bez objašnjenja nestala najveća filmska zvijezda u Kini, Fan Bingbing se napokon 'ukazala' i to nakon što joj je država naredila da plati 129 milijuna dolara dospjelog poreza, koji uključuje i kaznu za utaju poreza

U lipnju ove godine tajanstveno je nestala najveća kineska filmska zvijezda, 37-godišnja Fan Bingbing, a to je potaknulo razne glasine što se zapravo dogodilo sa slavnom glumicom. Nakon što je je u svibnju, u Cannesu, promovirala novi špijunski blockbuster u kojem glumi s holivudskim zvijezdama Jessicom Chastain, Marion Cotillard, Penélope Cruz i Lupitom Nyong’o, lijepa glumica jednostavno je nestala, a strani mediji pretpostavljali su da je zbog navodne utaje poreza ozbiljno naljutila kineske vlasti te da je vjerojatno u tajnosti pritvorena.

  • +5
Fan Bingbing Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

A tako je na kraju i bilo. Prije dva tjedna Fan Bingbing puštena je iz kućnog pritvora kojeg je provela u 'ljetovalištu' u Jiangsuu, koje vlada koristi za provođenje istraga, a po povratku državi mora platiti 884 milijuna juana, što preračunato iznosi 129 milijuna dolara, dospjelog poreza, ali i kazne za utaju poreza.

Navodno je istraga kineskih poreznih vlasti otkrila kako je slavna glumica utajila porez te da je za jedan filmski hit potpisala dva različita ugovora - jedan službeni u kojem je pisalo da je plaćena oko 1,5 milijuna dolara i drugi privatni prema kojem je dobila 7,5 milijuna dolara. To je dospjelo u javnost, a glumica je nestala.

Riječ je o tzv. yin-yang ugovorima, praksi koja je dobro poznata u Kini, a to je oblik izbjegavanja plaćanja poreza gdje se prvi, manji ugovor prikazuje državnim službama, dok se drugi, veći, tretira kao neoporezivi dohodak. Porezni ured u istočnoj obalnoj pokrajini Jiangsu odredio joj je stoga kaznu od oko 596 milijuna juana (86,78 milijuna dolara) za izbjegavanje poreza, ali i procjenu da su dospjeli porezi veći od 288 milijuna juana (41,93 milijuna dolara).

U pismu postavljenom na njezinom službenom profilu na Weibou, kineskoj inačici Twittera gdje je prati 62 milijuna sljedbenika, Fan kaže da u potpunosti prihvaća odluku vlasti. Kina od lipnja istražuje izbjegavanje poreza u svojoj filmskoj i televizijskoj industriji nakon izvješća da su neki od njezinih najslavnijih glumaca, među kojima je Fan, optuženi za potpisivanje yin-yang ugovora.