Nakon skoro 9 mjeseci

Napokon obnovljen Lisinski otvara svoja vrata veličanstvenim programom!

21.09.2021 u 15:31

Bionic
Reading

Nakon što je prošle sezone održano svega pet koncerata iz ciklusa 'Lisinski subotom' zbog pandemije koronavirusa i potresa koji je prilično oštetio zgradu Lisinskog, glazba će napokon zasvirati u Lisinskom nakon 268 dana, 7 sati, 10 minuta i 0 sekundi!

Najavljujući program koji nas očekuje ove sezone u Dvorani koja je napokon obnovljena nakon posljedica potresa, ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević pozdravio je na konferenciji za medije u predvorju Lisinskog sve ljubitelje glazbe i ljubitelje Lisinskog te one koji će to tek postati i s veseljem ustvrdio da je pred nama istinska glazbena gozba hrvatskih i svjetskih umjetnika.

Nakon skoro 9 mjeseci – Dvorana otvara svoja vrata, u četvrtak 23. rujna koncertom Simfonijskog orkestra i Zbora Hrvatske radiotelevizije.

Rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj osvrnula se na projekte unutar ciklusa koji će biti ostvareni u suradnji s HRT-om, a prvi će biti samo otvorenje ciklusa Lisinski subotom uz Haydnovo Stvaranje svijeta, pod ravnanjem Tomislava Fačinija: „Počašćeni smo što će Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a prvi nastupiti u Lisinskom nakon njegove obnove, u domu ansambala HRT-a, u jedinom pravom domu za simfonijsku i oratorijsku glazbu u gradu Zagrebu.“

Ansambli HRT-a nastupaju u ciklusu i u siječnju, uz Simfonijski orkestar i Zbor Opere HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka izvođenjem Druge simfonije Gustava Mahlera pod ravnanjem Philippa Von Steinaeckera.

Konferenciji je nazočio i maestro Nikša Bareza, kojeg je ravnatelj Lisinskog predstavio kao čovjeka „bez kojeg je nezamisliva hrvatska glazbena kultura“.

Maestro Bareza će u sklopu proslave stote godišnjice postojanja zagrebačke Muzičke akademije 16. listopada ravnati Simfonijskim orkestrom i Zborom Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

„Prihvatio sam program s velikim zadovoljstvom i velikom odgovornošću“, rekao je najavivši da će na programu biti djela istaknutih hrvatskih skladatelja S. Horvata, M. Kelemena i N. Devčića uz solistice Jadranku Gašparović, violončelo i Martinu Filjak, glasovir, a dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Igor Lešnik otkrio je da će ovaj koncert biti dvostruko slavlje jer će njime maestro Bareza obilježiti šezdeset godina umjetničkog rada.

Govoreći o ciklusu „Lisinski subotom“, dekan Muzičke akademije nazvao ga je uistinu nenadmašnim ciklusom, a ansambl Muzičke akademije „nenadmašnim u izvođenju djela hrvatskih skladatelja“. Naime, studenti zagrebačke Muzičke akademije izvest će 27. studenoga još jedno djelo domaćeg skladatelja, operu-basnu I. Kuljerića Animal farm, koja je imala i svoju praizvedbu u Lisinskom 2003. godine na Muzičkom Biennalu Zagreb te se sada ponovno vraća na pozornicu Lisinskog, u režiji Krešimira Dolenčića, pod ravnanjem Mladena Tarbuka.

Konferenciju su pratile izaslanica gradonačelnika Naima Balić i pročelnica za kulturu grada Zagreba Jasna Tomažić, kojima je ravnatelj Siriščević zahvalio na pomoći, kao i gospođi Eunjeong Cho iz Veleposlanstva Republike Koreje te sponzorima INA-i i OTP banci, odnosno direktorici korporativnih komunikacija i marketinga OTP banke Silviji Bareši i direktorici korporativnih komunikacija i marketinga INA-e Tamari Karagić.

Uz program ciklusa, gdje nas očekuju i nastupi Orkestra mladih Gustav Mahler, Camerona Carpentera, Ive Pogorelića, Dubravke Tomšič Srebotnjak i Slovenske filharmonije, Zbora Ruske patrijaršije iz Moskve, Johna Malkovicha…, ravnatelj Lisinskog spomenuo je i neke od programa izvan ciklusa koji su na repertoaru ove sezone: povijesno gostovanje fantastične Berlinske filharmonije sljedeće godine uz umjetničkog ravnatelja i glavnog dirigenta Kirilla Petrenka, koncerti Soweto Gospel zbora, Zucchera, Vlatka Stefanovskog...

Osvrnuvši se na Lisinski Atrium – Otvoreni Lisinski, program koji je od ovog proljeća do jeseni na otvorenoj pozornici ugostio čak 22 programa, ravnatelj Lisinskog rekao je da je Lisinski dio prihoda od ulaznica, odnosno 20.000,00 tisuća kuna darovao Zakladi za obnovu Bazilike Srca Isusova i izgradnju Pastoralnog centra koji nosi ime djevojčice Anamarije Carević koja je izgubila život u potresu 22. ožujka 2020. godine.

Sudeći po najavljenoj rapsodiji koncerata, pred nama je sezona za pamćenje, program bez konkurencije u dvorani izvrsnosti – za izvrsne izvođače i publiku koja očekuje izvrsnost!