GABRIELLE UNION

Nakon što je holivudska glumica rekla kako je u Dubrovniku doživjela zastrašujući rasistički incident, oglasio se i gradonačelnik Mato Franković i uputio joj otvoreno pismo

15.09.2021 u 15:35

Bionic
Reading

Iako je Hrvatsku posjetila, zajedno s Jessicom Albom, još u lipnju 2019. te su poslovno boravile u Dubrovniku, kojim je tada bila očarana, Gabrielle Union sada je promijenila priču. U intervjuu za magazin People rekla je da je tamo doživjela zastrašujući rasistički incident, što je šokiralo Dubrovčane, ali i njihovog gradonačelnika koji joj je uputio otvoreno pismo

Malo je reći da su građani Dubrovnika šokirani medijskim napisima koji su se danas proširili Hrvatskom, ali i cijelim svijetom, nakon što je objavljen intervju u magazinu People s američkom glumicom Gabrielle Union. Ona je u lipnju 2019., zajedno s Jessicom Albom, sudjelovala na konferenciji New Europe Market u Dubrovniku, i u to vrijeme bila oduševljena gradom, ali i dobrodošlicom, o čemu je pisala i na svom Instagram Storyju.

No, nešto se dogodilo jer je dvije godine kasnije promijenila ploču. Gabrielle Union objavila je memoare 'Ima li nešto jače' i tamo, u kratkim crtama, opisala kako je u Dubrovniku doživjela zastrašujući rasistički incident nakon što je s prijateljima ušla u neki lokal za koji je mislila da je gay bar.

Nakon svega, oglasio se i dubrovački gradonačelnik Mato Franković i uputio otvoreno pismo američkoj glumici, koje je objavljeno na njegovom službenom Facebook profilu, a koji prenosimo u cijelosti.

'Poštovana gospođo Union,

nemalo sam ostao iznenađen Vašom izjavom kako ste za vrijeme boravka u Dubrovniku doživjeli neugodno iskustvo gdje ste, citiram, 'iskusili veliku količinu mržnje i prijetnje nasiljem', kako navodite, u klubu koji je prepun rasističkih simbola te neonacistima koji su bili prisutni.

U ime Grada Dubrovnika, Dubrovčana i svoje osobno izražavam najoštriju osudu takvog istupa i zgražanje nad bilo kakvim porukama mržnje i nasilja. Dubrovnik je oduvijek otvoren Grad u kojem nikad nisu postojali rasistički segregacijski klubovi. Dubrovnik je Grad koji zapravo ima jedan jedini noćni klub, koji je jedan od najboljih klubova u Europi. Dubrovnik je grad visoko tolerantnih ljudi, kulture i povijesti koja je na dubrovačkoj hridi razvijana više od tisućljeća.

Zbog toga nas čudi takav primitivan i individualan čin. Štoviše, ponosni smo što našu bogatu povijest krasi činjenica da je Dubrovačka Republika davne 1416. zabranila trgovinu robljem, davno prije nego što su to učinile Sjedinjene Američke Države i to usprkos činjenici što su glavne gospodarske grane tadašnje republike bile upravo pomorstvo i trgovina. Kao i u mnogočemu, Dubrovčani su tada već bili ispred svog vremena i u poštivanju ljudskog života i ljudskih prava.

  • +4
Gabrielle Union Izvor: Profimedia / Autor: Theo Wargo / Getty images / Profimedia

Pojam 'slobode' (libertas, libertà) jedan je od ključnih motiva u političkoj tradiciji starog Dubrovnika koji se održao do danas. Vjerujem da ste svjesni kako je Vaš istup o izoliranom slučaju nanio veliku štetu Dubrovniku i svim njegovim građanima za koje će se steći dojam kako pripadaju sustavu vrijednosti koje Dubrovnik i njegovi građani nikad nisu baštinili. Dubrovnik je, naprotiv, Grad koji je uvijek prihvaćao sve dobrodošle ljude, a naši sugrađani su se prema svima ophodili kao dobri domaćini.

Stoga nas je Vaš istup o događaju kojeg navodite kako se dogodio prije dvije godine krajnje iznenadio, posebice iz razloga što takav klub kakvog opisujete u Dubrovniku ne postoji. Stoga, poštovana gospođo Union, još jednom iskazujem žaljenje zbog izdvojenog incidenta koji Vam se dogodio u našem Gradu i upućujem Vam iskrene isprike i istovremeno ističem kako je Dubrovnik uvijek bio i bit će u budućnosti Grad slobode, jednakosti i poštovanja prema svima.'