Drito iz Boćarskog

Najveće izdanje regionalnog trap & hip-hop festivala

04.04.2022 u 14:06

Bionic
Reading

Ovog je vikenda šest tisuća posjetitelja zagrebačkog Boćarskog doma svjedočilo još jednom kultnom izdanju utjecajnog Drito festivala. Najjači regionalni hip-hop & trap festival te glazbena meka gen-z generacije, kroz petak i subotu 1. i 2. travnja predstavio je 'Drito iz Boćarskog', svoje najveće izdanje do sada i ponudio ono najbolje s regionalne scene ovog žanra

Na pozornicu su u svojim vrhunskim izvedbenim izdanjima stala raznolika i trenutno najjača regionalna imena ovih žanrova; prvu večer otvorio je zagrebački veteran Khan, nakon čega je uslijedio užareni nastup srpske hip-hop kraljice stila Mimi Mercedez; svoj premijerni nastup kako na Dritu tako i u Hrvatskoj imao je beogradski kolektiv Crni Cerak; triljski hip-hop underground heroj i ovogodišnji dobitnik Rock&Off nagrade u kategoriji 'Rap&Off' - Grše, još je jednom oduševio publiku i izazvao jedan od brojnih moshpitova, dok je brodarički mac daddy Bore Balboa na krilima nedavnog samostalnog koncerta održanog u Tvornici Kulture kod publike izazvao najsnažniji kaos tijekom čitave večeri; Vojko V još je jednom pokazao svoju snagu i važnost u kreiranju domaće hip-hop scene; kao internacionalni gost, publici se predstavio i Gzuz, svjetska hip-hop zvijezda iz Hamburga, kojemu je ovo bio drugi nastup pred zagrebačkom publikom, a vrhunac večeri izazvali su nastupi aktualnih apsolutnih vladara ovog žanra - 30zone te trap heroja High5.

Snažna energija i atmosfera kaosa prenijela se na i drugu večer festivala, koju je otvorila mlada regionalna reperica Muha, a zatim su uslijedili nastupi karizmatičnog Dine Blunta, beogradskog Surreala, kao i sve zamjećenije srpske hip-hop i r&b glazbenice tam. Večer je prema svom vrhuncu usijanja krenula uz pop punk energiju koju su na pozornicu donijeli Ružno Pače, Sjena i Luzeri, a zatim na tom valu nastavili ploviti splitski TTM, zagrebački traperi Buntai te kultna trap skupina KUKU$.

Nakon njih uslijedili su vrhunski nastupi miljenika domaće trap/hip-hop scene, z++, kojem se tijekom nastupa na pozornici pridružio Massimo Savage, da bi ovo snažno izdanje festivala kraju priveli veterani žanra - Krankšvester, nedavni dobitnici nagrade Porin u kategoriji najboljeg hip hop albuma 2021., koji su kod publike izazvali apsolutnu euforiju i erupciju uzbuđenja. U svom najjačem izdanju do sada, Drito festival, iza kojeg idejno i organizacijski stoji booking agencija i label yem, još je jednom pokazao snagu i važnost koju nosi ne samo na domaćoj, već i regionalnoj glazbenoj sceni.

Kroz tek (i već) šest godina postojanja, Drito je postao vodeće festivalsko ime regionalne gen-z generacije, odnosno glazbene zajednice u čijem stvaranju sudjeluje od samih početaka i svog prvog izdanja 2016. godine u zagrebačkoj Tvornici kulture. Iz godine u godinu, Drito raste zajedno sa svojim izvođačima i publikom, a zajedničkim snagama kao kulturološki fenomen ostavljaju snažan utjecaj na domaću glazbenu scenu.