SVE JE STALO

Najveća kriza u Hollywoodu u 40 godina: Sve je stalo jer su glumci stupili u štrajk

14.07.2023 u 08:57

Bionic
Reading

Holivudski glumci stupili su štrajk nakon prekida pregovora sa studijima, pridružujući se tako filmskim i televizijskim scenaristima koji protestiraju od svibnja što produbljuje krizu te prekid nastavka snimanja brojnih serija i filmova

Studiji su sada suočeni s prvom dvostrukom obustavom rada u 63 godine, zbog čega su morali prekinuti mnoge produkcije diljem Sjedinjenih Država i u inozemstvu.

Štrajkovi će dodatno povećati ekonomsku štetu i velike gubitke nakon što su u štrajk ranije stupili i filmski i TV scenaristi, zadajući još jedan snažan udarac industriji koja se bori s promjenama u svom poslovanju.

SAG-AFTRA - najveći holivudski sindikat, koji predstavlja 160.000 filmskih i televizijskih glumaca - i Writers Guild of America (WGA) zahtijevaju povećanje osnovne plaće i dodataka u eri streaming servisa plus jamstva da njihov rad neće biti zamijenjen umjetnom inteligencijom (AI).

Sindikat glumaca objavio je na tiskovnoj konferenciji da će štrajk započeti u četvrtak 13. srpnja u ponoć nakon što je njegov nacionalni odbor jednoglasno odobrio izlazak.

  • +6
Fran Drescher, predsjednica SAG-AFTRA-e Izvor: Profimedia / Autor: Chris Delmas / AFP / Profimedia

Fran Drescher, zvijezda TV serije 'Dadilja' i predsjednica SAG-AFTRA-e, nazvala je odgovore studija 'uvredljivima i bez poštovanja'.

'Šokirana sam načinom na koji se ljudi s kojima smo poslovali ponašaju prema nama. Ne mogu vjerovati, iskreno, koliko smo udaljeni u toliko mnogo stvari, kako se pozivaju na siromaštvo da gube novac dok daju stotine milijuna svojim izvršnim direktorima. To je odvratno', bila je vrlo izravna slavna glumica.

Iz Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), udruženja koje pregovara u ime Netflix Inc (NFLX.O), Walt Disney Co (DIS.N) i drugih kompanija, poručili su da su 'duboko razočarani što je SAG-AFTRA odlučio odustati od pregovora'.

Savez je rekao da je ponudio najveći postotak povećanja minimalne plaće u 35 godina, 'znatna povećanja' u gornjim granicama doprinosa za mirovine i zdravstveno osiguranje, te 76 posto povećanje inozemnih dodataka isplaćenih iz visokobudžetnih emisija, među ostalim pogodnostima.

Studiji su također iznijeli 'revolucionarni prijedlog umjetne inteligencije koja štiti digitalne sličnosti glumaca', rekao je AMPTP. Glumci su, naime, zabrinuti da će se njihove digitalne slike koristiti bez njihova dopuštenja ili odgovarajuće naknade.

'Umjesto da nastavimo s pregovorima, SAG-AFTRA nas je uputila na put koji će dodatno produbiti financijske poteškoće za tisuće onih koji ovise o toj industriji', poručili su iz AMPTP.

  • +4
Margot Robbie na premijeri filma 'Barbie' Izvor: Profimedia / Autor: Priscilla Grant / Everett / Profimedia

Štrajk oko 11.500 pisaca koji traje od svibnja poslao je kasnonoćne televizijske talk showove u beskrajno repriziranje, prekinuo većinu produkcije za jesensku TV sezonu i zaustavio rad na visokobudžetnim filmovima.

Odlazak u štrajk SAG-AFTRA-e, koji predstavlja brojne poznate glumce uključujući i najveće holivudske filmske zvijezde, potpuno će zatvoriti preostale produkcije filmova i televizijskih scenarija u studijima sa sjedištem u SAD-u.

To će također spriječiti mnoga inozemna snimanja koja uključuju SAG-AFTRA članove, kao što je Paramount Picturesov nastavak 'Gladijatora', koji je redatelj Ridley Scott snimao u Maroku i na Malti.

Neki produkcijski radovi koji ne uključuju SAG-AFTRA izvođače mogu se nastaviti, kao što je traženje lokacije ili neka postprodukcijska montaža. Ali neuključivanje glumaca, koji također neće promovirati svoje filmove ili TV emisije dok su u štrajku, stavit će veći pritisak na medijske kompanije da pronađu rješenje.

Hollywood se nije suočio s istodobnim štrajkovima od 1960. godine, kada su članovi WGA i Ceha filmskih glumaca napustili svoja radna mjesta u borbi oko ostataka filmova prodanih TV mrežama.

Izvršni direktor Disneyja Bob Iger, obraćajući se sa skupa medijskih i tehnoloških mogula u odmaralištu u Idahu, rekao je u četvrtak za CNBC da su sindikati pisaca i glumaca imali nerealna očekivanja.

Emily Blunt na premijeri filma 'Oppenheimer' Izvor: Profimedia / Autor: HENRY NICHOLLS / AFP / Profimedia

'Za mene je to vrlo uznemirujuće', rekao je Iger, primjećujući kontinuirani oporavak industrije zabave od pandemije COVID-19. 'Ovo je najgore vrijeme na svijetu za produbljivanje tog poremećaja',

Glumci kažu da je uspon ere streaminga otežao zaradu, posebno za mnoge tisuće članova SAG-AFTRA-e koji nisu poznata imena.

'Novac koji se zarađuje treba ga rasporediti na način da se vodi računa o ljudima koji su na marginama', rekao je glumac Matt Damon na premijeri filma 'Oppenheimer'.

Na londonskoj premijeri tog filma glumci Cillian Murphy i Emily Blunt, su u znak solidarnosti sa štrajkašima napustili premijeru - pojavili su se na crvenom tepihu, a onda otišli.

  • +11
Premijera 'Nemoguća misija 7' u Rimu Izvor: Profimedia / Autor: - / SGP / Profimedia

Mnogi streaming servisi, međutim, tek trebaju ostvariti profit nakon što su tvrtke potrošile milijarde dolara u pokušaju privlačenja kupaca.

Disney, Comcast Corp (CMCSA.O) NBCUniversal i Paramount Global (PARA.O) izgubili su stotine milijuna dolara od streaminga u posljednjem kvartalu. U isto vrijeme, porast online videa smanjio je prihod od televizijskih oglasa jer se tradicionalna TV publika smanjuje, a prodaja kino ulaznica ostaje ispod razine prije pandemije.

Obustava rada WGA pogodila je i kalifornijske ugostitelje, dobavljače rekvizita i druge koji se oslanjaju na holivudsku produkciju za poslovanje, a očekuje se da će se ekonomska šteta proširiti nakon što se glumci pridruže prosvjedu.

Televizijske mreže već su najavile jesenske rasporede pune reality showova, na koje štrajkovi ne utječu.