PRINCEZA MARGARET I PETER TOWNSEND

Najtužnija ljubavna priča kraljevske obitelji: Njihovoj sreći presudila su stroga pravila, a ona si to nikad nije oprostila

  • Autor: N. Sa.
  • Zadnja izmjena 11.06.2018 06:34
  • Objavljeno 11.06.2018 u 06:34
Peter Townsend i princeza Margaret

Peter Townsend i princeza Margaret

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kada je upoznala ljubav svog života, imala je tek 14 godina, a osam godina kasnije, nakon smrti njezina oca, princeza Margaret započela je ljubavnu vezu s ratnim herojem Peterom Townsendom. Iako tajna, za njihovu ljubavnu priču uskoro se doznalo, a skandal je izbio nakon što je otkriveno da je Townsend razveden i otac dvoje djece. Zbog strogih pravila princeza Margaret odabrala je obitelj, a ne ljubav, što si do kraja života nije mogla oprostiti

Kada je 1953. godine u Westminster Abbeyju održana krunidba kraljice Elizabete II, sve su oči trebale biti uperene u nju, no jedna joj je djevojka ipak ukrala pažnju - njezina mlađa sestra, princeza Margaret.

Tijekom televizijskog prijenosa kamera je snimila trenutak u kojem je Margaret nježno maknula mrvice s revera Petera Townsenda, ratnog heroja koji je u to vrijeme služio kraljevskoj obitelji - a intimna gesta potakla je skandal na kraljevskom dvoru i otkrila ono što se cijela obitelj trudila sakriti.

  • +15
  • +12

Princeza Margaret

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Naime, princeza Margaret bila je u vezi sa 16 godina starijim Townsendom, koji je već bio razveden i imao dvoje djece. Upoznali su se kada je on došao na razgovor za posao kod njezina oca Georgea VI.

Margaret je tada imala tek 14 godina, a iako postoje naznake da su vezu započeli i prije negoli je postala punoljetna, službeno se kao njen početak navodi osam godina kasnije razdoblje. Ona je tada bila 22-godišnjakinja, a netom prije toga umro joj je otac te je njezina starija sestra Elizabeta postala kraljicom.

Zanimljiva je priča o tome da su, kada je imala 17 godina, zajedno boravili u Africi s cijelom kraljevskom obitelji, a upravo je Townsend bio zadužen za njezinu sigurnost. Tijekom boravka ondje često su sami odlazili jahati: 'Jahali smo zajedno svakog jutra u toj prekrasnoj zemlji. Tada sam se zaista zaljubila u njega', rekla je svojedobno princeza Margaret.

Iako je Peter Townsend bio dosta stariji od nje, razlika u godinama bila im je najmanji problem. Naime, on je bio vojno lice i borio se u ratu u Indiji, nakon kojeg se vratio u Veliku Britaniju i poslije kratkih zaruka vjenčao s Cecil Rosemary Pawle. Par je dobio dvojicu sinova, no nakon što je doznao da mu supruga ima izvanbračnu aferu, Townsend je u studenom 1952. godine podnio zahtjev za razvod. Upravo je to bila najveća prepreka u njegovoj vezi s mladom princezom Margaret.

Remembering Princess Margaret. . Born.21 August 1930 – died.9 February 2002 . . Who was Peter Townsend ? . . ◼ Group Captain Peter Wooldridge Townsend, (born. 22 November 1914 – died. 19 June 1995) was Equerry to King George VI 1944–1952 & held the same position for Queen Elizabeth II 1952–1953. . . ◼ Townsend was one of the most capable squadron leaders of the Battle of Britain in 1940, serving throughout the battle as CO of No. 85 Squadron RAF, flying Hawker Hurricanes. . ◾ On 31 August, during combat, Townsend was shot down & wounded in the left foot by a cannon shell which went through the glycol tank & exploded in the cockpit. He continued to lead the unit on the ground even after this wound resulted in his big toe being amputated, & he returned to operational flying on 21 September. . . ◾ His wartime record was 9 aircraft claimed destroyed (& 2 shared), 2 'probables' & 4 damaged. . ◼ In 1944, he was appointed temporary equerry to King George VI. He was promoted Group Captain in 1948. In August 1950, he was made deputy Master of the Household & was moved to comptroller to the Queen Mother in 1952. . ◾ On 17 July 1941 Peter Townsend married (Cecil) Rosemary Pawle. They divorced in 1952. . ◾ Townsend later married a Belgian woman, Marie-Luce Jamagne, in 1959. . ◼ In between these marriages Group Captain Townsend had met Princess Margaret in his role as an equerry to her father, King George VI. . ◼ Despite his distinguished career, in the social atmosphere of the time, when divorced people suffered severe disapproval & could not remarry in the Church of England, Townsend had no chance of marriage with the princess unless she renounced her royal privileges. Their relationship caused enormous controversy around 1953. The Princess eventually renounced Townsend, who was sent to take up a post at the British Embassy in Belgium. . . . #Petertownsend #PrincessMargaret #CountessofSnowdon #PrincessMargaretCountessofSnowdon #HerRoyalHighness #BritishMonarchy #RoyalFamily #HouseofWindsor

A post shared by British Monarchy 🇬🇧 (@britishmonarchy) on

Engleska crkva smatra od svojih početaka da je brak svet i da se ne može razvrgnuti, stoga je za njih razvod bio skandalozan, a da se član kraljevske obitelji vjenča s razvedenom osobom nije im bilo ni na kraj pameti. Osim toga, zbog kraljevskih zakona o braku, iz daleke 1772. godine, braća i sestre monarha moraju dobiti dopuštenje za brak. Ukoliko ga ne dobiju, mogu se vjenčati nakon što sačekaju godinu dana, ali i tada samo ako oba doma Parlamenta pristanu na to.

Budući da je bila mlađa od 25 godina, to je značilo da je za vjenčanje s Townsendom Margaret trebala dobiti dozvolu svoje sestre, kraljice Elizabete II, koja se našla u velikom problemu. Iako je bila izrazito bliska sa svojom mlađom sestrom te joj je ona bila jedna od rijetkih osoba od povjerenja, zakon je zakon i ona se toga pridržavala.

Isprva je zamolila Margaret da pričeka sa svime dok ne završi krunidba. Townsend je čak poslan na poduži službeni put kako bi se smirila javnost, ali i kako bi Margaret napunila 25 godina, kada bi napokon mogla slobodno odlučivati o svojoj sudbini.

No onda su se upleli Parlament i javnost, koji sve to nisu odobravali. Elizabeta je stoga smislila plan koji je trebao funkcionirati i zahvaljujući kojem bi se Margaret i Peter Townsend mogli vjenčati, no i on je imao nepoželjne detalje. Naime, ukoliko bi došlo do vjenčanja, Margaret bi se morala odreći svoje titule, ali i svake mogućnosti da preuzme prijestolje, a sve se to odnosilo i na njezinu buduću djecu.

Budući da je bila izuzetno religiozna te da je od malih nogu znala da razvod nije nešto što je poželjno i u redu, odlučila je staviti obitelj ispred ljubavi te je 24. listopada 1953. sva rastresena nazvala svog zaručnika, a on je odmah znao kakvu je odluku donijela.

'Došli smo do kraja puta. Osjećaji koje smo imali jedno za drugog ostali su nepromijenjeni, no mi kao par jednostavno više nismo postojali', izjavio je prije smrti Peter Townsend, prisjećajući se svoje velike ljubavi.

Princeza Margaret svoju je odluku 27. listopada rekla nadbiskupu od Canterburyja, a potom je četiri dana kasnije u eteru radija obavijestila javnost kako je odlučila razvrgnuti zaruke.

'Želim da se zna da sam odlučila da se neću udati za Petera Townsenda. Kršćanski brak je nešto sveto, stoga sam odlučila to uzeti u obzir ispred svega ostalog.'

Slomljena srca, Margaret je nastavila sa svojim životom, u kojem je bilo mnoštvo ljubavnika, a bila je poznata i po čestim izlascima koji su bili popraćeni alkoholom i cigaretama. Tri godine kasnije već se spremala za brak s fotografom Antonyjem Armstrongom Jonesom, a sve iz jednog jedinog razloga - jer je saznala da se Townsend oženio 24 godine mlađom djevojkom, koja joj je neodoljivo nalikovala.

Iako je i Armstrong Jones, koji je vjenčanjem postao lord Snowdon, bio običan pučanin, za razliku od Townsenda nije imao brak iza sebe, stoga je bio puno bolja prilika za nju. Prema javnosti, njihov se brak činio idealan, no on je bio sve osim toga. Od samog početka jedno su drugoga varali, a na listi njezinih ljubavnika našli su se i Peter Sellars, Mick Jagger te Warren Beatty.

Mada se nije mogla udati za razvedenog muškarca, sama je postala razvedenica. Nakon 18 godina braka par se razišao, a njihov razvod postao je prvi nakon onog kralja Henrika VIII davne 1540. godine. Unatoč svemu, ostali su prijatelji do kraja života.

Usprkos tome što je rođena u bogatstvu kraljevske obitelji, Margaret zbog toga nikada nije bila sretna. Upravo zbog obitelji, osobito sestre, u čijoj je sjeni živjela od svoje šeste godine, odrekla se ljubavi. Posljednji susret dvoje ljubavnika dogodio se 1993. godine, a dvije godine kasnije, u 80. godini života, Peter Townsend je preminuo. U veljači 2002. i princeza Margaret je posljednji put sklopila svoje oči, vjerojatno u nadi kako će se njezina duša možda napokon sjediniti s Townsendovom.

Jer, tko zna, da su joj dopustili da se vjenča sa svojom pravom ljubavi, možda bi njezin život bio sasvim drugačiji, baš poput onih u najljepšim bajkama svijeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!