DAVID GARRETT

Najbrži violinist na svijetu nakon koncerta u Areni: 'Volio bih se vratiti u Zagreb i bolje ga doživjeti'

14.10.2018 u 22:54

Bionic
Reading

Njemački violinist David Garrett izveo je neke od najvećih hitova moderne i klasične glazbe, a pjesmom Davida Guette 'Dangerous' otvorio je spektakularni koncert u zagrebačkoj Areni

'Drago mi je što sam prvi put u Zagrebu sa svojim bendom, hvala svima što ste došli', tim riječima pozdravio je Garrett na hrvatskom publiku u Areni.

Jedan od najpoznatijih violinista suvremenog doba na koncertu, koji je trajao više od dva sata, oduševio je izvedbama hitova jednih od najvećih glazbenika poput Princea, Coldplaya, Stevieja Wondera, a mlađoj publici približio se svirajući pjesme iz Disneyevih animiranih filmova kao i najvećih djela klasične glazbe. Publika je nakon svake pjesme Garretta nagradila velikim pljeskom, a njegov 'Explosive live' show opravdao je status jednog od najtraženijih na svijetu.

David je tijekom nastupa nekoliko puta prošetao među posjetiteljima u dvorani, a kako bi fotografirali omiljenog glazbenika razdragana publika pratila ga je u stopu. Jednu od svojih najdražih skladbi 'Midnight Waltz”'Garrett je posvetio majci Dove, koja ga i prati na ovoj svjetskoj turneji.

'Drago nam je što smo Davida doveli u Hrvatsku i približili ga svim generacijama. Publika u dvorani uživala je u opusu ovog izvanrednog umjetnika', izjavio je direktor Star produkcije Alen Ključe.

  • +12
Koncert violinista Davida Garretta u zagrebačkoj Areni Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Kad je na turneji, David radi 340 dana u godini, u četvrt stoljeća karijere održao je više od 1500 koncerata, jedan je od najpriznatijih crossover violinista, a glumio je i slavnog Paganinija u biografskom filmu. Njegova 'Explosive live' turneja oduševila je obožavatelje širom svijeta, a koncert u Zagrebu, kako je sam rekao, posebno ga je veselio jer je prvi put nastupio u najvećoj hrvatskoj dvorani.

'Volio bih se vratiti u Zagreb i bolje ga doživjeti jer na turneji nemam baš puno vremena za razgledavanje. Uspio sam posjetiti centar grada koji me očarao ', rekao je Garrett.

Biografija ovog mladog i karizmatičnog umjetnika također je impresivna. Prvu violinu dobio je s četiri godine, a već s 13 postao je najmlađi solist koji je potpisao ekskluzivni ugovor s prestižnom diskografskom kućom Deutsche Grammophonom.

U Guinessovu knjigu rekorda upisan je kao najbrži violinist na svijetu. Svjetski rekord obarao je dva puta. Za 66,56, odnosno 65.26 sekundi bez greške je odsvirao  'Bumbarov letNikolaja Rimskog-Korsakova što ga definitivno svrstava u sam vrh svjetskih glazbenika. 

Garrett, koji izgledom podsjeća na Kurta Cobaina, a zahvaljujući talentu i virtuoznosti nosi nadimak 'vražji violinist', poznat je po tome da mu koncerti više izgledaju kao rock spektakl nego onaj klasične glazbe. To je i pokazao na nastupu pred hrvatskim obožavateljima, koji su ga ispratili ovacijama.