' Bit će bluesa kao u priči'

Na Thrill Blues Festival ove godine dolazi Robben Ford, jedan od najboljih svjetskih gitarista

22.01.2023 u 19:18

Bionic
Reading

Gradski park u Trilju, gradiću u Dalmatinskoj zagori, i ovog će ljeta biti mjesto za ljubitelje bluesa u Hrvatskoj, a umjetnički direktor Thrill Blues Festivala Boris Hrepić Hrepa najavljuje da će ovogodišnje izdanje festivala biti 'najjače, najbogatije i najraznovrsnije do sada'

'Ukratko, bit će bluesa kao u priči', rekao je Hrepić na predstavljanju ovogodišnjeg programa u splitskom klubu Baraka. Vodeće ime koje će od 30. lipnja do 2. srpnja pohoditi ovaj gradić nedaleko Sinja na šestom izdanju festivala, naglašava, ono je cijenjenog gitarista Robbena Forda.

'Vodeće ime festivala svakako je cijenjeni američki gitarist i skladatelj Robben Ford, kojeg je magazin Musician uvrstio među sto najboljih svjetskih gitarista. U bogatoj karijeri svirao je turneje i glazbeno surađivao s Milesom Davisom, Bobom Dylanom, Joni Mitchell, Dizziem Gillespiem, pa čak i grupom Kiss, a prošle je godine bio gost na talijanskom dijelu europske turneje Erica Claptona. Objavio je trideset albuma te ima i pet Grammy nominacija', rekao je Hrepić na predstavljanju, a prenosi Večernji list.

Nastup je potvrdila i Sharrie Williams, dobitnica nagrade 'Blues Album of the Year' za 2012. koju krasi nadimak 'The Princess of Rockin' Gospel Blues', a posebno mjesto u programu imaju francuski bluzeri s kojima Hrepić i njegov bend Sunnysiders godinama surađuju i koji su na festivalu prisutni od prvog izdanja.

'S francuske blues scene tako na pozornicu Thrill Blues Festivala stižu The Wacky Jugs, pobjednici prošlogodišnjeg International Blues Challengea u Memphisu kao prvi francuski i uopće neamerički pobjednici tog svjetskog prvenstva u blues bendovima, roots blues duo s francuskim šarmom Two Roots Duo te kao gost mlada francuska blues nada 14-godišnji Valentin Vasseur, koji je već nastupao i s Cristone Kingfish Ingramom, pa čak i Buddyjem Guyem. Iz Makedonije dolazi energični duo In the Mood, iz Banje Luke stižu Tobacco Blues Band, a od domaćih imena nastupit će Bosak & Second Hand, koji su u zadnje tri godine objavili tri albuma, D.K. & First Timers Danka Krznarića, koji promovira svoj album prvijenac "Above the Clouds" te Sunnysiders, koji će izvesti i nekoliko pjesama s još neobjavljenog petog albuma. Tu su i tradicionalni domaći bendovi - Dbluz, Ozon i Raptor', najavio je Hrepić.

Bogati program uključuje i Blues Run utrku, projekciju dokumentarnog filma 'Črni Kastavac' redatelja Igora Modrića o blues legendi Jerryju Ricksu koji je kraj života proveo u Kastvu kraj Rijeke, Blues At School program, tri dana blues radionica internacionalnog karaktera pod nazivom Thrill Youth Camp, gostovanja cijenjenih europskih blues aktivista i promotora, a organizatori naglašavaju da je ulaz slobodan.