vrhunskA produkcijA

Mračno, misteriozno, napeto, s nepretencioznom glumom i hladnom estetikom: Ove skandinavske serije svakako vrijedi pogledati

02.07.2021 u 06:28

Bionic
Reading

Veliki broj skandinavskih serija oduševljava publiku posljednjih godina, Skandinavci su ušli u 'zlatno doba televizije' i zaslužni su za neke od najoriginalnijih, često mračnih i atmosferičnih serija koje se danas mogu pronaći. Većina serija emitirala se na HTV-u, a sve je krenulo s Borgenom i Mostom 2013. godine. Kasnije su se prikazivali danski 'Nasljednici' te švedska serija 'Obiteljsko breme'. U međuvremenu je snimljeno mnoštvo drugih zanimljivih serija koje su idealne za ove vruće ljetne dane

Godinama su vodeće bile tipične američke serije, no prije više godina zamijenile su ih skandinavske i to s punim pravom. Skandinavci imaju pregršt blaga koja su daleko od patetičnih i predvidljivih priča. Specifične, originalne serije s moćnim pejzažima prirode dalekog sjevera Europe gledaju se u jednom dahu i nikad ne umore. Za neke ste možda već čuli, neke ste sigurno gledali, ali ako vam je nešto promaklo, evo prijedloga. Dostupne su na Netflixu, Amazonu, HBO-u i Pickbox servisima.

Živi pijesak

Quicksand (Störst av allt) na počeku serije pokazuje masovnu pucnjavu koja se odvija u srednjoj školi u najbogatijem susjedstvu Stockholma Djursholmu te uspješnu učenicu i dobru kćer iz bogate obitelji, Maju (Mariju) Norberg, kojoj se sudi zbog ubojstva dečka i najbolje prijateljice. Kad se otkriju događaji tog tragičnog dana, otkrivaju se i privatni detalji o njezinoj vezi sa Sebastianom Fagermanom i njegovim ocem. Obrati koji se događaju tijekom serije promijenit će vaše pretpostavke i zaključke više puta. Doznat ćete je li riječ o hladnokrvnoj egzekutorici ili tek izgubljenoj tinejdžerici. Inače, istoimeni roman švedske spisateljice Malin Persson Giolito (u prijevodu Sandre Ljubas i nakladi Frakture) osvojio je brojne nagrade, proglašen je najboljim švedskim krimićem 2016. te najboljim nordijskim i najboljim europskim krimićem 2018. godine.

Izvor: Društvene mreže

Zarobljeni

Riječ je o seriji (The Trapped), jednoj od najuspješnijih u islandskoj televizijskoj povijesti koja se prikazivala diljem cijelog svijeta. Na fjordu, izvan malog islandskoga grada, lokalni ribari upecaju truplo bez glave, ruku i nogu. Gradić u kojem se odvija radnja odsječen je zbog nevremena, forenzičari iz Reykjavika ne mogu doći, a simpatični lik - šef policije, 'dobroćudni medo', samohrani otac dviju kćeri Andri Ólafsson (Ólafur Darri Ólafsson) će s nestručnom postavom pokušati riješiti slučaj. Iako se dvije trećine serije odvija u snježnom nevremenu atmosfera je pomalo sumorna i siva, no zato su likovi itekako živopisni. Redatelj i autor serije je Baltasar Kormákur, poznat po filmovima 'Everest' i '2 Pištolja'.

Izvor: Društvene mreže

Mrtvi vjetar

Sofia Karppi (Pihla Viitala) vraća se iz Njemačke svom poslu detektiva za ubojstva u policijskoj upravi Helsinkija, dok se brine o dvoje djece Hanni i Emileu nakon slučajne smrti supruga dok su živjeli u Hamburgu. Rookie detektiv Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen) premješten je iz jedinice za financijski kriminal u jedinicu za ubojstva kao njezin partner. Prvi slučaj započinje kao rutinski nestanak. Ženska odjeća pronađena na gradilištu vodi detektive do tijela savjetnice za socijalna pitanja Anne Bergdahl (Pamela Tola) - pokopane s cvijećem u rukama na obali koja pripada tvrtki za istraživanje vjetroelektrana Tempo. Karppi i Nurmi počinju istraživati ​​Annino porijeklo, poput njezinog posla u tvrtki Tempo i kritičnog građevinskog projekta. Treća sezona očekuje se na jesen ove godine.

Izvor: Društvene mreže

Crno jezero (Svartsjön)

Riječ je o horor-drami o skupini mladih prijatelja (pod vodstvom entuzijastičnog Johana) i jezivom nizu događaja koji se pokrene kada posjete izolirano skijaško odmorište Crno jezero, godinama zatvoreno nakon što se ondje zbio zločin. Johan ga planira kupiti i vratiti mu nekadašnji sjaj, ali već prve večeri u podrumu čuju snažne udarce no te od upravitelja hotela saznaju što se zapravo dogodilo prije 20 godina. Sve veći strah obuzima družinu koja sve više postaje uvjerene da im neka nadnaravna sila želi nauditi. Dvije sezone jezive švedske serije mogu se pronaći na HBO GO.

Izvor: Društvene mreže

Licem u lice

Nagrađivani redatelj Christoffer Boe zaslužan je za dansku triler seriju 'Face to Face' odnosno 'Forhøret', punu laži i neočekivanih situacija. U središtu je šokantna priča policijskog istražitelja Rasmussena koji pokušava rasplesti slučaj djevojke koja je navodno počinila samoubojstvo. A preminula djevojka je zapravo - njegova kćer. Shrvan i bijesan Rasmussen odbija prihvatiti da je rieč o samoubojstvu te kreće u ogorčenu potragu za istinom i rasvjetljavanjem slučaja na ulicama Kopenhagena.

Izvor: Društvene mreže