nezaboravno iskustvo

Mojmira Pastorčić o boravku u Americi: 'Najluđe što sam jela su pohani komadi aligatorovog repa'

19.10.2023 u 08:45

Bionic
Reading

Voditeljica i urednica RTL Direkta nedavno je boravila u SAD-u. Bila je na studijskom programu, a sada je ispričala i što je sve ondje doživjela. Kaže da su tri tjedna ondje bila 'nevjerojatno intenzivna i 'once in a lifetime' iskustvo'

Mojmira Pastorčić je za Jutarnji list otkrila da je tijekom svog boravka u Americi bila u sedam saveznih država, brojnim gradovima. Među ostalim je bila na plus 30 na Floridi i na ledenih 4 usred pustinje u Nevadi i doživjela zemlju na posve drukčiji način nego kad je ondje boravila kao turist.

Slušala je raspravu u Kongresu u Washingtonu, susrela se s farmerom koji sadi kukuruz usred ničega u Indiani, raspravljala s Republikancima o oružju i sadila bilje u nečijem dvorištu kao dio ‘community service‘. Upoznala je i visoko pozicioniranog diplomata u State Departmentu i čovjeka koji hrani beskućnike i novinare koji su dobili Pulitzerovu nagradu.

U Americi boravila u sklopu međunarodnog International Visitor Leadership programa profesionalne razmjene koji financira Ured za obrazovna i kulturna pitanja Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, a koji je ovog puta bio namijenjen ljudima iz Europe. Bilo ih je odasvuda - od Grenlanda preko Bugarske i Italije do Turske.

  • +5
Mojmira Pastorčić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Boravak u Americi iskoristila i za izlete, a kušala je hranu koju dosad nije probala. 'Najbolje što sam doživjela je što sam s plaže na Floridi gledala lansiranje Muskove Falcon 9 u svemir. A najluđe što sam jela je vjerojatno pohani komadi aligatorovog repa. Zvuči odvratno, ali jako je fino. Kao križanac ribe i piletine', ispričala je Mojmira za Jutarnji list.

Priznala je i da ju je iznenadilo koliko je Amerika skupa. Piva na baseball stadionu košta 20 dolara, a cijena čaše vina je oko 15 dolara. Hrana u restoranima je skupa, a za 15 dolara možeš pojesti samo burger, kaže Mojmira dodajući kako Amerikance muče inflacija i ogromni troškovi života. Porod košta 40.000 dolara, a studenti u Washingtonu plaćaju 50.000 dolara godinu fakulteta. Svidio joj se, kazala je, koncept ‘pursuit of happiness' odnosno 'zajamčeno pravo čovjeka da bude sretan i da tu sreću ganja' jer smatra da se 'u Hrvatskoj ljudi ponašaju kao da imamo pravo samo biti nesretni i nezadovoljni'.