LAVINA REAKCIJA

Mirta Šurjak u video spotu talijanskog pjevača: 'Uvijek ću se odazvati na ovakve izazove kad je u pitanju sport i humanitarna dimenzija'

19.05.2020 u 19:06

Bionic
Reading

Naša poznata novinarka dobila je glavnu ulogu u spotu talijanskog pjevača Ermanna Fabbrija za pjesmu 'Mi Manca il Calcio' odnosno 'Nedostaje mi nogomet'. Dijelom ga je snimila na stadionu Omladinca u Vranjicu, a u njemu nosi dresove različitih talijanskih klubova, ali i onaj svoj najdražeg kluba, Hajduka. Mirta Šurjak je za tportal ispričala kako je došlo do tog angažmana i kako je provela vrijeme u karanteni te što svi iz situacije u kojoj smo se našli možemo naučiti

'Kolega Ivo Šćepanović, naš Splićanin, autor teksta pjesme 'Mi manca il calcio' me nazvao i rekao da je riječ o međunarodnom projektu kao podršci ponovnom oživljavanju nogometa u Italiji, jednoj od najpogođenijih zemalja koronavirusom. Zanimljivo i jedan od autora same pjesme trenutno je zaražen ovim virusom. Iako je prvotna zamisao bila da se u spotu pojave i moje talijanske kolegice Simona Ventura i Diletta Leotta, to nažalost zbog cijele situacije nije bilo moguće. Naime u Italiji još nije moguće snimanje na otvorenim prostorima, pogotovo na nogometnom travnjaku', priča nam Mirta Šurjak.

Počašćena je pozivom za sudjelovanje u ovom projektu i kaže da je odmah 'zavibrirala' na ovako što, budući da je riječ o nogometu i humanitarnom projektu.

'Upravo zbog toga me i pogodilo kad sam jučer pročitala naslov u nekim lokalnim medijima koji ovakvo nešto u ovakvoj situaciji u svijetu naslove kao Mirtino valjanje po travi, što je ispod svake razine. Nazvati poziranje za spot s ovakvom porukom ovim riječima je po meni primitivizam i seksualna diskriminacija žene, što u mom slučaju, nažalost nije prvi put. Talijanske sportske novinarke poput Dilette Leotte, Ilarie d’Amico i nekad Simone Venture, atraktivne žene koje ni na stadionima ni u sportskim emisijama ne skrivaju ženske atribute nikome ne pada napamet na takav način diskreditirati. Dapače, one su zvijezde koje rade u interesu nogometa. Nažalost, to u mome slučaju nije prvi put pa zaista izgleda da je najteže biti prorok u vlastitom selu. No to me neće obeshrabriti i uvijek ću se odazvati na ovakve izazove kad je u pitanju sport i humanitarna dimenzija', ističe.

Ovo joj je prvo iskustvo sudjelovanja u nekom video spotu, no napominje kako je ovaj nastao u izvanrednim okolnostima.

'Radili smo ga bez velike produkcije, ali s puno entuzijazma i ljubavi, što je za ovu situaciju i razumljivo. Nakon prvog dana, pogledalo ga je oko 20 tisuća ljudi. Pjesma mladog talijanskog kantautora Ermana Fabbrija se vrti po svim talijanskom radio postajama svakoga dana, a vrlo vjerojatno će biti emitirana i u programima talijanske nacionalne televizije, što je i velika reklama za Hrvatsku, posebno u ovom trenutku prije vrlo upitne turističke sezone kad je svako spominjanje Hrvatske svojevrsna besplatna turistička promidžba. U spotu nosim dresove najvećih talijanskih nogometnih klubova i to Romin dres legendarnog Tottija, Kakin iz Milana, Candrevim iz reprezentacije, a to su još i dresovi Fioretnine, Intera, Juventusu, Napolija, Lazija i ostalih talijanskih velikih klubova. I naravno Hajdukov dres, što je bila i naša zamolba kao domaćina', kaže.

Izvor: Društvene mreže

Kad je riječ o video spotovima drugih izvođača, Mirta uvijek voli pogledati neki od videospotova svjetske produkcije, poput J.Lo i Shakire, koje inače voli slušati. Korona karantenu je provela radno.

'Radili smo u timovima, 12 sati na dan. Nije uvijek bilo lako, strah je bio prisutan, pogotovo sto kući imam i dijete i roditelje, ali takav je posao televizijskih novinara koji u svakoj situaciji moraju izaći na teren, ne birajući ni vrijeme ni mjesto ni okolnosti. Ali u tim situacijama vodi vas uvijek Bog, entuzijazam i pozitivan adrenalin da ljudima u tim teškim situacijama u domove unesete malo svjetla i nade. Sada nakon svega mogu reci da ne smije sve ostati kao sto je bilo. Možda nam je svima ovo upozorenje kako mi nismo Bog ni bogovi na zemlji koji sve kontroliraju i sve diktiraju. Jedan sićušni virus zaustavio je sve. Planeta je stala. I ovo nam je upozorenje da moramo postati bolji, odgovorniji prema sebi, drugima i Majci Zemlji, koju smo svojom sebičnošću i pohlepnošću gotovo uništili. A uništavajući nju, uništavamo sebe', zaključuje Mirta.