zvijezdA HTV-a

Mirna Zidarić ispričala nam je kako se zarazila koronavirusom: 'Vladalo je, kasnije će se pokazati, zdravstveno neodgovorno ponašanje sa svih strana'

24.06.2020 u 16:44

Bionic
Reading

Proteklog vikenda naša popularna sportska novinarka boravila je u Zadru gdje je za HRT pratila teniski turnir Adria Tour organiziran na inicijativu srpskog teniskog šampiona Novaka Đokovića. Intervjuirala je Bornu Ćorića, našeg tenisača kod kojeg je potvrđena zaraza, a ubrzo nakon toga je i sama otkrila da je pozitivna

'Za razliku od tenisača sudionika Adria toura u Zadru koji su pozitivni na C19 i nemaju simptome, u mom se slučaju infekcija nakon 48 sati manifestirala tipičnim simptomima poput blago povišene temperature, glavobolje i opće slabosti. Čim sam pročitala da je Borna Ćorić, s kojim sam snimala intervju pozitivan bilo mi je jasno da bi to moglo biti to, a nakon što je naknadno i Đoković objavio svoj nalaz - dvojbe nije bilo', rekla nam je Mirna Zidarić.

Prema njezinom mišljenju najviši rizik transmisije virusa bio je tijekom zajedničke press konferencije u petak na kojoj su čak trojica pozitivnih igrača bila u malom zatvorenom prostoru pred mnoštvom novinara, snimatelja i znatiželjnika bez distance.

'Kao što je i ondje nazočna Biserka Petrović za tportal zamijetila, u tih 20-ak minuta vladalo je, kasnije će se pokazati zdravstveno neodgovorno ponašanje sa svih strana. Ali s obzirom na svjetsku slavu sudionika teško je to bilo držati pod kontrolom jer svatko je želio doći što bliže, snimiti što bolje, ekskluzivnije, sadržajnije. Meni su se smijali jer se ni s kim ne rukujem, vječito dezinficiram ruke, ali eto događa se i iznimno opreznima. Kasnije sam s Bornom snimala intervju, ponovno bez rukovanja, ali na manjoj udaljenosti od 2 metra, pa se možda i tada dogodila transmisija', pojašnjava.

Bilo je, kaže, i drugih kontakata tijekom ta tri dana, no prema prvim nalazima nitko od njih nije pozitivan.

'Međutim, moram priznati da sam se nemalo iznenadila kada sam nakon spoznaje da sam bila u kontaktu s Covid pozitivnom osobom i nakon pojave prvih simptoma nazvala dežurnog epidemiologa u Zagrebu i kad su mi rekli neka pričekam s testiranjem, te da sutradan nazovem svoju doktoricu koja bi pak trebala dogovoriti termin pa me naručiti na drive in. A meni zaista nije bilo dobro pa sam, s obzirom da smo bili na ranije planiranom produženom vikendu na moru nazvala epidemiologa u Šibeniku koji je odmah shvatio o čemu se radi, obavio testiranje, a nalaz je to samo potvrdio', govori nam Mirna.

'Ovom prilikom zahvaljujem na profesionalnom pristupu, toplom, ljudskom i poticajnom odnosu prilikom same spoznaje o pozitivnom nalazu s kojom se valja hrabro nositi. S kolegama snimateljima i toncima ulagala sam maksimalne profesionalne napore u namjeri da našim gledateljima dočaram sve aspekte, u tom času činilo se atraktivnog sportskog događaja za kojim su svi žudili tri mjeseca, no razlozi zbog kojih ih nema pokazali su se itekako opravdanima i o nepromišljenosti organizatora, unatoč plemenitoj humanitarnoj ideji bruji cijeli svijet. Razlog je to više da svi zajedno ni na trenutak ne dovodimo u pitanje znanstvene spoznaje i savjete stručnjaka, o predizbornoj kampanji neću ovom prilikom. Hvala svima na brojnim porukama podrške i dobrim željama', poručila je.