oduvijek posebna

Mirela Holy o svojim studentskim danima: 'Bila sam neobična, kao neki alien, jer je moj odjevni stil tada bio daleko radikalniji no danas'

24.05.2022 u 14:23

Bionic
Reading

Komunikacijska stručnjakinja i profesorica na privatnom fakultetu, bivša ministrica zaštite okoliša u Vladi Zorana Milanovića te bivša članica SDP-a, progovorila je o svom escentričnom odjevnom stilu, usponima i padovima u mladim danima, razdoblju kad je bila ministrica

Nakon godinu dana pauziranja nakon srednje škole, Mirela Holy upisala je Filozofski fakultet u Zagrebu, prisjetila se vremena vezanog uz prve mjesece studiranja. Prvi mjeseci studiranja na Filozofskom fakultetu ostali su joj u jako pozitivnom sjećanju. Tada je studirala indologiju i etnologiju, no već na kraju prvog semestra sam shvatila da jezični studij poput indologije nisu za nju jer nije talentirana za jezike. Stoga se na kraju prve godine prebacila na komparativnu književnost i nije požalila.

Kazala je da je uvijek bila jako odgovorna i disciplinirana pa je takva bila i kao studentica, a bilo je puno vremena i za druženja i izlaske.

'Mnogim studentima, a i profesorima, sam bila neobična, kao neki alien, jer je moj odjevni stil tada bio daleko radikalniji no danas. Naime, nosila sam visoka pokrivala za glavu, plašteve i dugačke, neobične haljine pa sam izazivala sablazan i vrlo negativne komentare. Jedno vrijeme sam imala i pola obrijane glave, a otraga dugačku kosu u pletenici. Brijala sam na zen i asketizam i odlično se zabavljala', ispričala je za RTL.hr.

  • +5
Mirela Holy Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Izjavila je da rijetko žali zbog svojih odluka jer ih nastoji donositi u skladu sa samom sobom. Izuzetno je, kaže, introvertirana osoba, a naše je društvo krojeno po modelu ekstroverta. 'Introverti se često percipiraju kao neambiciozni, sramežljivi, pa i slabi. To je potpuno pogrešna percepcija, no poslodavci su skloni donositi mišljenje o kandidatima na temelju predrasuda i stereotipiziranog prvog dojma. No, nisam sjedila skršenih ruku i žalila samu sebe, već sam radila mnoge honorarne poslove, posebice u medijima pa sam stekla iskustvo i očvrsnula. Moj moto je: ono što te ne uništi, ojača te, pa sam na temelju tih iskustva, paradoksalno, ojačala samopouzdanje, poručila je.

Priznala je da nikada nije bila toliko nesretna i depresivna kao kada je bila ministrica, a zbilja je, ističe, imala veliku želju postati ministrica zaštite okoliša. Politika je najljepši posao na svijetu jer uz pomoć politike, smatra, možemo mijenjati društvo, a to je ono što ju je uvijek interesiralo i pokretalo.

Kao introvertirana osoba izuzetno je osjetljiva pa joj je odjeća oklop koji je štiti od vanjskog svijeta. Draže joj je, priznaje,da se ljudi bave njezinim izgledom i odjećom, no njezinom osobnošću. Drago joj je ako se nekome sviđa njezi stil, ali to ne utječe na njezine odluke vezane uz odijevanje. 'Kada mi se nešto prestane sviđati, pozitivni komentari na taj odjevni predmet ne mogu me motivirati da ga ponovno odjenem. Isto je i s kritikama. Ako mi se nešto sviđa, nije me briga ako se to nikome ne sviđa. Sama sam sebi najvažnija i najveći autoritet po pitanju stila, ne samo odijevanja, već i načina života. Nikada nisam bila sklona kompromisima', naglasila je.