'PRINCEZA AUTOMEHANIČARKA'

Mijenjanje gume i popravljanje motora nisu joj bili strani: Kraljica Elizabeta u mladosti je radila kao automehaničarka i vozačica kamiona i hitne pomoći

10.09.2022 u 16:48

Bionic
Reading

Pokojna kraljica Elizabeta u životu nikada nije trebala sjesti za volan, no ona je to radila čim bi joj se ukazala prilika, a za volanom su je posljednji put snimili prošle godine. Omiljena britanska kraljica bila je velika zaljubljenica u automobile, a u vrijeme Drugog svjetskog rata završila je automehaničarski tečaj zbog čega su je mediji prozvali - 'princeza automehaničarka'

Ljubav prema automobila kod kraljice Elizabete rodila se dok je još bila princeza, tijekom drugog svjetskog rata kaj je volontirala i pridružila se u dobi od 19 godina Pomoćnoj teritorijalnoj službi, ženskoj grani britanske vojske tijekom Drugog svjetskog rata. Tad je završila tečaj za automehaničarku i vozačicu kamiona. Bila je prva žena u kraljevskoj obitelji koja je je služila u vojsci, a u vojnoj ustanovi provodila je cijela dan prije nego bi se u noći vratila u dvorac Windsor gdje je živjela.

U tom razdoblju morala je naučiti popravljati vozila, čitanje karte, stoji u spisima Imperijalnog ratnog muzeja. Čak i nakon što je postala kraljica nije se odrekla vozačkog sjedala i koristila je svaku priliku da preuzme volan.

Iako je uživala u vožnji, vozačku dozvolu nije imala samo iz jednog razloga. U Velikoj Britaniji sve se vozačke dozvole izdaju na njezino ime što znači da službeno nije mogla sama sebi izdati taj papir. Njezina kolekcija automobila sastojala s uglavnom od britanskih marki, a pričalo se da je čak i u svojim 90-ima znala dijagnosticirati i popraviti motor automobila. Vjerojatno je bila jedini monarh na svijetu koji zna promijeniti gumu na automobilu bez ičije pomoći.

  • +23
Kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Archivo / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada je počeo 2. svjetski rat, kraljica Elizabeta II bila je još tinejdžerka i nosila je titulu princeze. Iako su mnogi, zbog sigurnosti kraljevske obitelji, od tadašnje kraljevskog para tražili da svoje kćeri Elizabetu i Margaret pošalje na sigurno u Kanadu, oni su to odbili.

'Djeca ne idu nigdje bez mene, ja neću napustiti zemlju bez kralja, a kralj nikada neće otići', izjavila je svojedobno Elizabetina majka. No budući da je Buckinghamska palača, tijekom rata bombardirana čak devet puta, djevojke su ipak sklonili van grada na sigurno, u obližnji dvorac Windsor. U vojsku se Elizabeta prijavila kada je imala tek 16 i to zahvaljujući Programu za registraciju mladih Ministarstva rada. Do danas je ostala jedina ženska članica kraljevske obitelji koja je služila u vojsci, a 1943. pojavila se i na naslovnici magazina Life koji se bavio ratnim problemima.

Iako je kralj George isprva bio protiv toga da se njegova kćer pridruži vojsci, ona je bila dovoljno uporna da uspije u svom naumu i dobije njegovu dozvolu. Sa 18 je godina postala mlađi časnik u pomoćnoj teritorijalnoj službi gdje je naučila i sve tajne zanata automehaničara, ali i kako voziti kamion. Ono što je kralj George od samog početka inzistirao bilo je da se njegovoj kćeri ne daju nikakve posebne titule ili privilegije dok je u vojsci, stoga je i počela od samog početka i svojim se zaslugama 'popela' na više pozicije.

Iako nikada nije bila na prvoj liniji bojišnice, tijekom volontiranja vozila je hitne pomoći i kamione. U vojsci se vodila pod brojem 230873 kao mehaničar za kamione i bila je pozicionirana u Surreyju, gdje je naučila kako promijeniti gumu, ali i popraviti motor. Do 1945. princeza je u vojsci došla do čina mlađeg zapovjednika, a kada je rat završio, priča kruži da se iskrala od obitelji kako bi sve proslavila na zabavi s običnim pukom.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia